2018-ra bejelentett videojátékok


Oké, oké, tudjuk, hogy éppen csak belemerültünk a 2017-es évbe, és még számtalan kiváló videojáték premierje áll előttünk, hiszen jönnek vérbeli AAA címek, kisebb felhajtás mellett készülő darabok, rejtett gyöngyszemek, és várva vár multis programok is (folyamatosan frissülő játék-kalendáriumunkban a megjelenési dátumokat könnyedén nyomon követhetitek), de a 2018-as év sem ígérkezik unalmasnak.

Merthogy több olyan játékról is tudomásunk van, aminek premierjét 2018-ra lőtték be a fejlesztők és a kiadók. Fontos megjegyezni, hogy az alábbi listában azokról olvashattok, amiket tényleg 2018-ra jelentettek be, így nem szereplenek közöttük olyan címek, amik premierje bizonytalan és csak valószínűsíthetően a következő évre esik. És persze az is benne van a pakliban, hogy 2017-re ígért játékok csúsznak majd át ide, illetőleg az alább felsoroltak némelyike halasztás áldozta lesz, és csak 2019-ben kerül a boltok polcaira. Jósok tehát nem vagyunk, de lássuk, melyik program megjelenésére számítunk 2018-ban.

Bloodstained: Ritual of the Night

  • Megjelenés: 2018 első fele
  • Platformok: PlayStation 4, Xbox One, Wii U, PlayStation Vita, Windows, Linux, Mac OS

Úgy volt, hogy a legendás Castlevania: Symphony of the Night nyomvonalain haladó, és a Kickstarter-kampányát elképesztő sikerrel vevő (több mint 5.5 millió dollár gyűlt össze) Bloodstained már idén megjelenik, mígnem a legendás játékfejlesztő, Koji Igarashi be nem jelentette, hogy 2018 első felére csúszik szerelemgyereke. Az indoklás szerint Igarashi egy új csapatot verbuvál éppen, hogy még minőségibb legyen a végeredmény. A Bloodstained egyébként egy 2.5D-s akció-platformer, amit RPG-elemekkel is alaposan megtűzdeltek. Főhőse egy alkimista átokkal sújtott lány, Miriam, akinek bőre szép lassan kristályos anyaggá változik. Ezek a kristályok azonban egyszerre jelentenek áldást is számára, hiszen segítségükkel mágikus tetteket képes végrehajtani, sőt, még démonok megidézéséhez szükséges erőkkel is felruházzák. A játékban a pályákon haladva különböző ásványokat gyűjthetünk össze, amiket összekombinálva Miriam további képességekre tehet szert. Erre szüksége is lesz, hiszen egy szörnyű lényekkel zsúfolt kastélyon kell átverekednie magát, amit egykori barátja, a szintén lassan kristállyá alakuló Gebel ural.

Dual Universe

  • Megjelenés: 2018. december
  • Platformok: PC

A Novaquark berkeiben készülő sandbox sci-fi MMO igen izgalmas vállalásnak tűnik. Az ígéretek szerint a Dual Universe világát lényegében szabadon fedezhetjük fel, és létrehozhatunk bármit, amihez kedvünk szottyan. Gazdaság, kereskedelem, politika, háború, szövevényes történet – mindezek alakulása az egyetlen közös univerzumon osztozó játékosokon múlik, de a PvP mellett, akár PvE módban is játszható lesz a Dual Universe, változatos fegyverekkel, űrjárművekkel és szerteágazó fejlődési rendszerrel. A Kickstarteres gyűjtésből életre kelő projekt minket is kicsit a No Man’s Sky-ra emlékeztet, meglátjuk, itt mennyi válik valóra a hangzatos ígéretekből.

Indivisible

  • Megjelenés: 2018.
  • Platformok: PC, OS X, Linux, Xbox One, PlayStation 4

A 2D-s akció-RPG egy sikeres Indiegogo kampány után formálódik a korábban a Skullgirls jegyző Lab Zero Games műhelyében. Az Indivisible felfedezős része a Metroidvania-stílus jegyében, a harcrendszere pedig a Valkyrie Profile jegyében fogant. A kézzel rajzol karaktereket felvonultató játékban Ajnát, egy kis faluban nevelkedett lányt alakítunk, aki rádöbben, hogy titokzatos képességgel rendelkezik, amelyekkel bizonyos lényeket és személyeket képes magába olvasztani. Így egyszerre négy karaktert irányíthatunk majd a csaták során: mindegyikük kontrollerünk egy-egy gombjához lesz hozzárendelve, amelyet megnyomva a figura támadásba lendül. Ezek a szereplők pedig ismerősek lesznek, hiszen a 25 inkarnáció között megtaláljuk majd a Skullgirls Annie-jét, magát Shovel Knightot, valamint a Super Time Force Ultra Zackasaurusát.

Project Phoenix

  • Megjelenés: 2018.
  • Platformok: PlayStation 4, PlayStation Vita, PC, Linux, Mac OS, Android, iOS

A neves japán és nyugati fejlesztőket magában tömörítő Creative Intelligence Arts alkotása érdekes hibrid lesz, hiszen előbbiek különleges látványvilágát, utóbbiak pedig funkcionális pályatervezését és játékmenet elemeit jegyzik, benne pedig a csapatalapú harcrendszerre épülő RTS-ek és a jRPG-k műfaji jegyei ötvöződnek majd. Persze a készítők biztosan tudják, hogy mibe fogtak, hiszen közülük többen dolgoztak blockbuster AAA címeken, így reménykedhetünk benne, hogy a Project Phoenix tényleg egy olyan különleges alkotás lesz, mint amilyennek ígérkezik. A történet szerint egyébként egy csapatnyi hőst irányítunk majd Azuregard gyönyörű, ám roppant veszélyes világában, akik útra kelnek, hogy segítséget nyújtsanak egy bajba került angyalnak és fellebbentsék a fátylat egy szörnyű titokról.

Új Fire Emblem-epizód Nintendo Switch-re

Megjelenés: 2018.
Platformok: Nintendo Switch

Az idén januárban bejelentett új Fire Emblem-játékról szinte semmit sem tudunk, mi több, még pontos címe sincs a programnak. Az viszont bizonyos, hogy a széria Radiant Dawn alcímre hallgató, még Wii-re megjelent epizódja óta ez lesz az első alkalom, hogy a fősodorbeli Fire Emblem-játék megjelenik otthoni konzolokra is. Merthogy Nintendo Switchen merülhetünk majd el a jól ismert történet folytatásában.

A Visceral által készített Star Wars-játék

  • Megjelenés: 2018.
  • Platformok: ?

Az EA nem szeretné elpazarolni a több évre a tulajdonába kerül Star Wars-játékjogokat, így egyszerre több, a messzi, messzi galaxisban játszódó program is készülőben van. Ezek közül talán a legizgalmasabbnak a négy Legacy of Kain-játék fejlesztésének vezetőjeként, majd az egész Uncharted-széria megálmodójaként nevet szerző Amy Hennig bábáskodása alatt formálódó program tűnik. Egyelőre sokat nem tudunk róla, de annyi bizonyos, hogy sztorialapú lesz, méghozzá új világgal és hőssel a főszerepben. Vagyis lehetséges, hogy hősökkel, Hennig egyik interjújában elejtett mondat alapján ugyanis sokan arra következtetnek, hogy több irányítható karakterünk lesz. A játékból egy pár pillanat a feni videóban már látható 2:40-nél, de arra számítunk, hogy legkésőbb az idei E3-on sok minden kiderül a programról.

MechWarrior 5: Mercenaries

  • Megjelenés: 2018.
  • Platformok: ?

A Piranha Games 15 év után újra egyjátékos Mechwarrior címen dolgozik. A készülő játékot az Unreal Engine 4 hajtja meg, és erősen karrier- és kampányfókuszú lesz, mely a játékos döntései alapján alakul majd. A történet fonalát 3015-ben vehetjük fel, a Harmadik Örökösödési Háború (Third Succession War) idején, és egészen 3049-ig haladhatunk előre az időben. Az idő múlása egyébként fontos tényező lesz, és nem csak azért, mert a tervek szerint a 12v12 PvE meccseken szerzett tapasztalatunkkal egyre jobban felturbózhatjuk a kezdetben még elé rozoga mechünket egy a Mechwarrior Online-nál sokkal szerteágazóbb és rétegezettebb fejlődési rendszernek hála, hanem mert különböző új fegyverek és harci robot modellek jelennek meg évről évre. Ezek mellé egy sandbox-szerű játékmenet dukál, zsoldosként ugyanis mi dönthetjük el, hogy éppen melyik klán szolgálatába állunk a Belső Szférák háborújában, ráadásként pedig egy idő után már egész kis magánhadseregnek parancsolhatunk. Persze az ő felszereléseiket és fegyvereiket is fejlesztenünk kell, így lesz egy gazdasági menedzsment oldal is a programnak, hiányzó erőforrásainkat pedig veszélyes roncsmentő akciókból pótolhatjuk. Hogy milyen platformokra érkezik a játék, arról még nincs információnk.

System Shock Remastered

Megjelenés: 2018 második negyedéve
Platformok: PC, OS X, Linux, PS4, Xbox One

Alaposan megcsúszott az 1994-es FPS/RPG-klasszikus, a System Shock újrájával a NightDive Studios csapata, hiszen eredetileg 2017-ben szerették volna azt kiadni, ám pár hónappal ezelőtt 2018-ra csúsztatták a premiert minden különösebb magyarázat nélkül. Pedig úgy tűnt, hogy jól haladnak a munkálatok, hiszen egy játszható demó is napvilágot látott a játékból, de a jelek szerint valamivel meggyűlt a bajuk a fejlesztőknek. A kickstarteres pénzből készülő System Shock Remasteredben az alapoktól építi újjá a 3D-s shooterek egyik mérföldkövének számító játékot a csapat, méghozzá a Unity Engine segítségével, így végre a kornak megfelelő látványvilág és játékmenet elemek mellett szállhatunk majd szembe a Citadel űrállomást ellepő kirborgokkal és mutálódott emberekkel, akiket a SHODAN nevű mesterséges intelligencia szabadít ránk. Alig várjuk, ahogyan az ugyancsak előkészületben lévő folytatást, a System Shock 3-t is.

Psychonauts 2

Megjelenés: 2018.
Platformok: PC, OS X, Linux, PS4, Xbox One

Tim Schafer és csapata, a Double Fine már jó ideje dolgozik a zseniális kalandjáték folytatásán, és ha a sikeres Fig-kampány nem lett volna elég, akkor nem régiben a Starbreeze Studios is beszállt a projektbe kiadóként, még egy 8 millió dollárt hozzátéve a büdzséhez. Így már semmi akadálya nem lehet annak, hogy az Unreal 4-es motor által mozgatott játék megjelenhessen a jövő évben, melyben ismét a tízéves, roppant erős mentális képességekkel rendelkező Razputint irányíthatjuk, akit a kormány pszichonautává képzett ki. Az első rész komoly cliffhangerrel ért véget, a folyatásban pedig Raz valóra váltja álmát, és eljut a Pszichonauták Főhadiszállására, ám gyorsan ráeszmél, hogy az nem éppen az a hely, aminek ő gondolta, és lehetséges, hogy valójában a pszichonautáknak nagyobb szükségük van rá, mint neki rájuk.

Marvel’s The Avengers

  • Megjelenés: 2018.
  • Platformok: PC, PS4, Xbox One

Jó pár Marvel-játék készülődik különböző stúdióknál (ezeket itt szedtük össze nektek), de a Square Enix Bosszúállók programja felettébb felcsigázott minket, köszönhetően a remek bejelentő előzetesnek, ami alapján úgy tűnik, hogy a szuperhős csapatot valaki alaposan helyben hagyta. Innen lesz szép talpra állni, de ez persze csak találgatás, hiszen azon túl, hogy a jelenleg a The Avengers Project munkacímen futó program a Marvel Moziverzum már ismert világában játszódik és a rajongók által kedvelt karaktereket mozgat meg, szinte semmit sem tudunk. Illetőleg annyit, hogy vélhetően a mozis és televíziós terjeszkedéshez hasonlóan egy önálló és összefüggő játékuniverzum készül megszületni a Bosszúállók kalandjával.

Te melyik játékot várod a leginkább?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?