3.5 millió PS4-et adott el a Sony 3 hónap alatt


A Sony nyilvánosságra hozta a június 20-án zárult fiskális negyedév pénzügyi eredményeit, melyből kiderült, hogy a PlayStation 4 és a cég játékos részlege elképesztően jól teljesített az elmúlt időszakban. Magából a konzolból újabb 3.5 millió példány talált gazdára, ami félmillióval több, mint az elmúlt év hasonló időszakában elkönyvelt eredmény, ezzel pedig a PS4 rohamtempóban közelít a 44 milliós eladási mérföldkőhöz. A masina annak dacára 427 millió dollárt termelt, hogy a vállalat csökkentette annak eladási árát.

A Sony emellett a PS4-re készült játékok eladása miatt sem panaszkodhat, hiszen a Game & Networks Services divízió 330.4 milliárd jen (3.2 milliárd dollár) bevételt könyvelhetett el összességében, ami 14.5%-os éves növekedést jelent. Ebben döntő szerepe volt a PS Store forgalmának fellendülésében, ez az adat ráadásul annak ellenére ilyen kimagasló, hogy a jen árfolyama nem alakult jól, a PlayStation 3 pedig egyre rosszabbul teljesít mind hardver, mind pedig szoftvereladások terén.

Összességében ugyanakkor nem zárta jól a negyedévet a Sony, hiszen hiába szárnyalt a játékos divízió, ami egyébiránt a cég bevételeinek 78%-át adta, mert a többi szegmens – a pénzügyi szolgáltatásokat leszámítva – mind veszteséget termelt, így az elmúlt év hasonló periódusához képes 10.8%-os a mínusz, ami 15.6 milliárd dolláros bevételt jelent. A kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása után még rosszabb a helyzet, hiszen csak 546 millió dollár maradt a kasszában, ami csaknem a fele (42%) a tavalyi évben produkált összegnek.

A Sony a második negyedévben hasonló léptékű PS4 eladásokban reménykedik, ugyanakkor össze kell szednie magát a konzolnak, ha a cég tartani szeretné az üzleti év végére megcélzott 20 milliós eladást. Persze a vállalat titkos fegyvere, az erősebb hardverrel szerelt PS Neo (ami akár már októberben bemutatkozhat), a PSVR debütálása és a sima PS4 újabb árvágása meghozhatja az elvárt eredményeket a Sony számára.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?