A brit reklámszövetség a No Man's Sky hirdetéseit vizsgálja


Szegény-szegény, meghurcolt Sean Murray (ide ízlés szerint lehet ironikus, illetve őszinte hangsúlyt képzelni)! A játékosok néhány megszállott rajongótól eltekintve folyamatosan csalódottságuknak adnak hangot a nyitott, véletlenszerűen generált világú, eleinte bődületesen népszerű, agyonhype-olt akciójátékkal kapcsolatban, amely sokak szerint messze nem váltotta a marketingkampány, illetve Sean Murray szavai által sugallt ígéreteket. Olyannyira, hogy a játék steames oldalán rejtélyes módon megjelent egy ritkán látott kitétel, amely arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy a No Man’s Skyra is érvényesek a pénztártól való távozással kapcsolatos kitételek, azaz a játékot kellő indoklással bizony vissza lehet váltani, amennyiben nem játszottunk vele két óránál többet, és maximum két hete vásároltuk meg. Ez persze minden Steamen árult játékra igaz, de a legtöbbször nem tolják az arcunkba ezt az opciót.

„A Steam általános visszavásárlási szabályai a No Man’s Sky-ra is érvényesek. Nincsenek különleges kivételek” – olvasható a játék aloldalán

Most azonban újabb fordulatot vett a jelenleg is folyamatosan frissített játék már-már szappanoperába illő utóélete: az Advertising Standards Authority nevű, az angol reklámszövetségként szolgáló szerv ugyanis vizsgálatot indított a No Man’s Sky reklámkampányával kapcsolatban – derül ki a Eurogamer beszámolójából.

Az ASA nyomozása első körben épp a No Man’s Sky Steames oldalát veszi górcső alá. A szervezet azután kezdett a vizsgálatba, hogy „számos panasz” érkezett a No Man’s Sky hirdetéseivel kapcsolatban – mondta el egy panaszos levélre adott privát válaszban a hivatal szóvívője. Egy olyan hivatalé, amely képes a véleményezése alapján a terméküket a tényleges kódnak nem megfelelő anyagokkal hirdető kiadók reklámjait végleg eltávolítani. Amennyiben pedig egy hirdető nem működne együtt az ASÁ-val, úgy a szervezet szankciókat vezet be – többek között letilthatja annak fizetett hirdetéseit az internetes keresőkről. Tehát nagyjából teljhatalma van.

Ugyan az ASA a jelenleg is zajló nyomozással kapcsolatban nem nyilatkozott, de az egyik panaszos fél a Redditen megírta, mi késztette a drasztikus lépésre, amelynek köszönhetően a szervezet „a tényleges termékkel kapcsolatban félrevezető reklámelemek” miatt indított vizsgálatot, illetve azt is, hogy milyen választ kapott a szövetségtől.

Ezek alapján az ASA mind a Hello Games-szel, mind a Valve-val kapcsolatba lépett, arra kérve őket, hogy számos kérdésre adjanak választ a marketingkampánnyal kapcsolatban. A kiadó és a forgalmazó egyelőre nem válaszolt az újságírói megkeresésekre.

A panaszok nagy része a képeken és a videóanyagokon feltűnő, a valóságosnál kidolgozottabb állati viselkedéssel, az azokon látható masszív űrcsatákkal, és a kész játékénál jóval szebbnek ható képi világgal kapcsolatosak.

Így néz ki a játék a Steames hirdetés szerint

A Steam hirdetés alapján töltőképernyőkkel nem, ám az űr cikkelyeit birtokló frakciókkal találkozhatunk a játékban. És bár a kutatás jelenleg a Steames hirdetésre van kihegyezve, az eredmények a játék minden hirdetésére érvényesek, beleértve a YouTube-videókat és a No Man’s Sky PlayStation Store-on feltüntetett adatait.

Az egyik formális panaszt benyújtó Reddit felhasználó, AzzerUK elmondta, hogy egyáltalán nem haragszik a játékra, a Hello Gamesre, vagy épp a Steamre, de úgy érezte, hogy fel kell vennie a hivatalos kapcsolatot annak érdekében, hogy tegyen valamit az aggasztó tendencia ellen, amelynek köszönhetően számos játék a megjelenéskor jelentősen eltér a trailerében korábban látottaktól. AzzerUK nem kérte vissza a pénzét, de elmondása alapján személy szerint „megvezetve” érezte magát.

„A hirdetett termék teljesen más volt, mint a végtermék”, amely szerinte egy sekélyes screenshot generátor csupán, és leginkább a Spore-ra emlékezteti. „Arra jutottam, hogy ha azt szeretnénk, hogy a Steam store oldalairól valós információkat szerezhessünk a játékokról, akkor a kuncsaftoknak kezükbe kell venniük a problémát és rá kell mutatniuk ezekre a valós problémákra; amelyeket jelezniük kell az ASÁ-nak, ahelyett, hogy a Redditen egymás között panaszkodnának, és hátradőlve várnák, hogy a problémák maguktól megoldódjanak” – írja a felasználó.

AzzerUK azt reméli, hogy a reklamáció ráveszi majd a Valve-ot és a többi kiadót arra, hogy a digitális boltokban valós szalagcímekkel hirdessék a játékokat. „A kiadókat pedig arra, hogy ezen platformokon valóságos, nem előre renderelt vagy szkriptelt, hanem a kész program kódjában valóban megtalálható, vásárlóként tényleg átélhető játékmenetet és képsorokat mutassanak.”

AzzerUK lépése vegyes fogadtatásra talált a Redditen – egyesek kiborultak, mások amiatt aggódnak, hogy az ASA nyomozása megakadályozza, hogy a Hello Games időre szállítsa a beígért, a problémákat orvosoló frissítéseket. Megint mások nem értik, minek panaszkodni épp egy játék hirdetéseivel kapcsolatban.

„Azt érzem, hogy a legtöbb Reddit fórumon azt szerették volna, ha közvetlenül a Hello Games járja meg, és nem értenek egyet azzal a nézetemmel, hogy általánosabban, a játékok hirdetései felől közelítve kell földközelbe kerülnünk.”

A már említett problémák mellett folyamatos panasz tárgya a Sean Murray által interjúkban többször is említett többjátékos mód hiánya kapcsán kirobbanó fiaskó is.

Shuhei Yoshida, a Sony elnöke a Tokyo Game Show-n mondta el, hogy bár érti, miért panaszkodik sok játékos, ennek okát az ilyen téren tapasztalatlan Hello Games megjelenést megelőző marketing stratégiájában kell keresni. A Sony azt is elmondta, hogy a játék a fejlesztés során folyamatosan változott, és a fejlesztők az elkövetkezendő időszakban folyamatosan gyártják a frissítéseket, fejlesztik a játékot, és javítják a hibákat a minél teljesebb játékélmény érdekében.

Ti mit gondoltok AzzerUK lépéséről? Hasonlóan vélekedtek a No Man’s Skyjal, illetve a videojáték-ipar bevett hirdetési szokásaival kapcsolatban?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?