A Faun labirintusa kritika(Elnézést a késedelemért)


A film egy háborús környezetben játszódik,némi igaz történelem is van benne,mármint egyes részei nem kitaláltak.
Pl valóban volt egy Franko nevű,véres kezű diktátor aki a kegyetlenségéről messze földön híres volt,ezért ki is törtek lázadások.
De ne szaladjunk ennyire előre,vázoljuk fel az alap koncepciót.
Ebbe a háborús környezetbe érkezik Carmen( Ariadna Gil ) a kislányával Ofelia-val ( Ivana Baquero) és mélyhében egy születendő gyermekkel(neki nem írom ki a nevét,mert nincs és nem tudom kijátssza,mert, mert,ez spoileres:D).
A hosszú út nem tett jót a várandós anyukának és Ofelia sem túl nagy segítség számára mert teljesen bele van bolondulva a tündérmesékbe de ez normális is lenne hiszen 10 év körül van,de amennyire ez a kis csaj bele éli magát a tündérmesékbe az már szerintem az aberrált szintet üti meg.
Persze mondhatnánk hogy a környezet meg követeli, hogy elmeneküljön egy általa választott szebb világba,de valahol ez nekem picit sok volt.
A történet több szálon fut,egyrészről a lázadást és a háborút mutatja be,másrészről pedig a kislány tündér világát követhetjük nyomon.
A film műfaja ugyebár fantasy-horrornak mondható.
A történet első sorban a fantasy vonalra fókuszál,bár nem sokkal kevesebb a prioritása a másik szállnak,fontos része az is cselekménynek.
Lényegében a fantasy szál arról szól, hogy van egy Faun nevű élőlény, aki talán az ördög megfelelője és megbízza őt próbák teljesítésével, mondván hogy a kislány egy másik világból származik(mennyország?), emellett annak a világnak a hercegnője is,de sajnos mikor a mi világunkra jött, megfeledkezett a saját világáról és a kislány, mivel a tündérmesék világában él, bele megy a próbák teljesítésébe.
Ennél többet nem igazán lehet el mondani a történetéről spoiler nélkül.
A film egy szinten át megy Nolen féle mind fuckba,mivel a vége teljesen meg kérdőjelezi van e másik világ vagy a kislány képzeli?
Nagyon jól összerakott film azonban sok a hiányossága is szerintem.
Példának okáért a kislány miért várt olyan sokat a gonosznál?
Azt akarta hogy meg egye vagy mi?
A másik hogy a faun miért adott még egy lehetőséget Ofelia-nak?
A filmben semmilyen magyarázat nem volt rá,annak ellenére hogy ki volt hangsúlyozva nem hibázhat a próbák során.
Miért kellett feltétlen egy kisbaba vére mikor Ofelia vére is ártatlan volt?
!SPOILER!

Persze kellett a moralitás miatt,mert ettől vált a lány lelke nemessé,mivel képes volt feláldozni magát egy ártatlan gyerekért,de erre nem volt szükség mivel Ofelia lelke legalább olyan nemes volt mit a kisbabáé.

!SPOILER VÉGE!
Összegezzünk:
Egy nagyon kellemes film viszonylag kevés hibával,teljesen élvezhető,feltéve ha nem zavar a mindfuck és hogy a kislány(Ofelia) a lehető leghiszékenyebb és legagyalágyultabb gyerekszereplő akivel valaha találkoztam.
Na jó az oh my godos
srácon kívűl,mert azt legszívesebben fejbe küldeném egy 45-össel,de hold down, itt nincs agresszió:):D
Csak Boom headshot!
Najó tényleg nem:DD
A film értékelése:
10/7


Vélemény, hozzászólás?