A legfontosabb indie- és Kickstarter hírek – nyári különkiadás!


[ad_1]

Most, hogy mindenki visszatért jól megérdemelt szabadságáról (én legalábbis biztosan), összeszedtük nektek, hogy az uborkaszezonban milyen történések zavarták meg a Kickstarter a megszokottnál jóval inkább álló vizét.

Az idei év eddigi legforróbb hónapjának friss játékterméséből most egy különlegesen „istenes” akciójátékot, egy retro, az évszakok manipulálására alapuló platformert, egy különleges humorú, az Állatfarm disztópikus világából ihletet merítő, és egy fordított kauzalitásra építő kalandjátékot, valamint egy különleges morbid társasjáték digitális adaptációját mutatjuk be nektek. Ezek mellett természetesen az elmúlt hónapok legfontosabb Kickstarter híreit is összefoglaltuk.

Prey for the Gods

A No Matter Studios PC-re, majd (a szükséges minimumnál sikeresebb kampány esetén) konzolokra is megjelenő túlélő-akció játéka, egy elhagyatott, folyamatos hóviharokat tartogató, fagyos szigeten játszódik, és amelyben nem kisebb feladatunk lesz, mint a mindenható istenek legyőzése, és így túlélése.

Magányos hősünk a haldokló világ megmentését célul kitűzve érkezik az örök téllel sújtott birodalomba, ahol az istenek lakoznak, akik képesek válaszokkal szolgálni az emberiség jövőjével kapcsolatban feltett kérdésekre. Kalandjaink során a válaszokat jobbára nem illedelmes társalgási délutánokon fogjuk kicsikarni: a hatalmas, ősi lényekkel bizony harcba kell szállnunk, és a világ megalkotóit annak megmentésének oltárán kell feláldoznunk a monstrumokkal vívott epikus csaták során, amelyeknek kulcsa ellenfeleink gyenge pontjainak kiismerésében, illetve azok megmászásában, fürge kicselezésében rejlik. Győzelemre pedig csak akkor lesz lehetőségünk, ha a zord környezetben folyamatosan szavatoljuk mindennapi túlélésünket is. Ismerős valahonnan? Vagy inkább több helyről is?

Bizony, a Prey for the Godsot olyan klasszikusok ihlették, mint a Shadow of the Colossus, a DayZ, a BloodBorne, illetve a Deus Ex. Nem, az utóbbi esetében sem elírásról van szó: miközben az ördögien nehéz csaták és a pokolian jeges környezet által elénk állított akadályokon próbálunk ügyességünk, illetve stratégiai érzékünk segítségével felülkerekedni, minden egyes küldetés megoldására számos metódussal lehetőségünk lesz, így a lopakodás, illetve a szemtől-szembe harc kedvelői is megtalálhatják majd számításukat.

A dinamikus időjárással, illetve napszakváltozással debütáló világban mi döntjük el, kivel vesszük fel a harcot, illetve kinek az életét kíméljük meg, ám célszerű szem előtt tartanunk, hogy a legyőzött óriások hulláit kifosztva felbecsülhetetlen értékű harci- és túlélőfelszerelésre (igen, lootra) tehetünk szert. A Bloodborne-hoz hasonlóan reménytelen, csodálatosan lehangoló nagyzenekari szólamokkal (a Gears of War 3 zeneszerzőjének munkája) kísért univerzumot elénk táró, de annál élénkebb (legalábbis fehérebb) Prey for the Godsban imáink süket fülekre találnak majd, amikor az alap esetben öt, de a célösszeg többszörösének begyűjtése esetén a támogatók számára ingyenes, folyamatosan megjelenő kiegészítőkkel nyolcra dagadó számú főistenséget legyőzzük. 500 ezer dollár bekaszálása esetén a játék PS4-re és Xbox One-ra is érkezik, 1 milla elérése esetén pedig Aréna módot is kapunk, amely kiválasztásával kizárólag a bossok egymás után történő lenyomására kell majd összpontosítanunk.

Fegyvertárunk és mozgáskultúránk a Souls-sorozatra, illetve annak leszármazottaira hajaz némi Shadow of the Colossus-beütéssel: a támadások mellett elugorhatunk, de fel is mászhatunk ellenfeleink hátára. Fegyvereink amortizálódnak, tölténykészletünk pedig szűkös lesz, miközben szabadon felfedezzük a nyitott világot a minden esetben több megközelítésmódot lehetővé tévő boss-fightok között. A 2017 decemberére prognosztizált megjelenésű játék fejlesztői alig két hét alatt már össze is gyűjtötték a 300 ezer dolláros célösszeg kétharmadát, így másfél éven belül nagy valószínűséggel mi is megválthatjuk a világot – halott óriások vállán, törpeként merengve.

Gloom: Digital

A Sky Ship Studios hatalmas nemzetközi sikert arató kártyajátéka a már eleve kifordított Addams Family kifordítása: célunk ugyanis saját családunk minden, jobb sorsra aligha érdemes, szörnyszülött tagjának kiirtása, de csak miután a létező összes szenvedéssel megátkoztuk őket. Merthogy az alkotók szerint ennél nincs is szórakoztatóbb. És így belegondolva: nekünk is tetszik az ötlet. Mazochisták legalábbis mindenképpen előnyben.

A véletlenszerű eseményeket tartalmazó lapok kihúzásával a már említettek mellett célunk a hasonló, saját családjuk romba döntésén és meggyalázásán dolgozó riválisainkkal való kiszúrás: azaz az „ellenséges” családok békés, prosperáló életének biztosítása. A játékot az nyeri, aki az egyik család kivégzése után a lehető legkevesebb múltbeli, örömteli (a többi játékos által galád módon keresztülvitt) családi eseménnyel rendelkezik, illetve a legmorbidabb katasztrófasorozatot tudja bemutatni családfáján.

A Keith Baker által kiagyalt, az Atlas Games által kiadott társasjáték alkotói most pedig a nyomort és a szenvedést az egész világra szeretnék kiterjeszteni, hiszen a 2017 augusztusára datált Gloom: Digital című átiratban immár barátainkkal, idegenekkel, vagy a gépi mesterséges intelligenciával is versenyezhetünk torzszülöttekből álló családunk szétgyalázásában.

A készülő digitális kiadás az alapjáték mellett az Unhappy Homes című kiegészítést is tartalmazni fogja, amennyiben a már összegyűjtött 25 ezer dollárhoz még 50 ezer befolyik, ha pedig tovább dagad a kassza, a játék a PC-s verzió után Androidra és iOS-re is megjelenik, hogy a buszról is ügyködhessünk borzalmas rokonságunk pokolba taszításán, miközben riválisaink terveit boldog házasságokkal, hétvégi sütögetésekkel és egyéb örömteli eseményekkel mérgezzük meg.

A haláli módon életre keltett, stílusos grafikával érkező Gloom sikeres kampány esetén tehát 2017 augusztusában debütál.

FOX n FORESTS

A Bonus Level Entertainment azt ígéri, hogy készülő játéka a valaha volt legnosztalgikusabb, a 16-bites éra előtt fejet hajtó játéka lesz. A játék elé ülve bizony rókázni fogunk, de ezúttal a szó lehető legjobb értelmében: vörös szőrű hősünket irányítva, az évszakok manipulálásának segítségével fogjuk legyőzni ellenfeleinket, miközben a metroidvania játékokra hajazó pályaépítkezésre, fejleszthető képességekre és felszerelésre, illetve újra bejárható, számos titkot rejtő, hatalmas szintekre is számíthatunk.

Az évszakok általunk irányított váltakozása, bár veszélyes beavatkozás a természet menetébe, hiszen a hatás sokszor csak időleges (ketyegő meteorológiai bombákra számíthatunk), segítségükkel átjuthatunk a befagyasztott patakon, eltüntethetünk másképp legyőzhetetlen akadályokat, illetve számtalan titokra is rábukkanhatunk a némileg a Super Paper Mario 2D-s/3D-s megoldására hajazó párhuzamos „univerzumokban”.

A játékban, amely négy helyett öt (!) évszakkal debütál, Ricket, a rókát alakítjuk, aki varázs-számszeríjával nemcsak lelőni, illetve szétkaszabolni képes akár az egész képernyőt is betöltő ellenfeleit, de ennek segítségével válthat pályánként két évszak között. A nagyrészt ügyességünkre építő, de számos RPG-elemet tartalmazó játék során fejlődhetünk, zsákmányt gyűjthetünk, kereskedhetünk, a kitűzött 95 ezer dolláros cél elérésének esetén PC, Mac, és Linux mellett régi és új generációs Xboxra és PlayStationre, illetve a Nintendo NX-re is debütál majd – ha minden jól megy, 2017 szeptemberében.

Pigsodus

Úgy tűnik, hogy a Psylocybe Gamesnek malaca van: legalábbis erre utal mindaz, amit Pigsodus című, készülő point n’ click kalandjátékukból eddig megmutattak: az alapkoncepció, a stílusos képi világ, illetve a remek humor azonnal röfögés-szerű röhögőrohamot váltott ki minden ismerősömből, akinek megmutattam.

Az Állatfarm disztópikus világára hajazó alaphelyzet szerint főhősünk az alaszkai erdőkben dagonyázó Horace Oinkstein, akinek minden vágya az, hogy tudományos babérokat arasson. Ebben szívesen segítené őt az erdő szedett-vedett társasága, többek között a Mindent Túlgondoló Tehén, az Alkesz Mókus, illetve a Barkácsoló Ló. Horace-nek sok álma van, és vele töltött kalandjaink során egyebek mellett foglalkozni fogunk a drogos varangy-istenség látomásaival, elmerülünk a feketemágiában, akváriummal a fejünkön búvárkodunk, sőt: ellátogatunk a HAARP számos összeesküvést tápláló antennarengetegjébe is.

Legfőbb ellenfelünk Theodor Cleaver lesz, a vadász, aki sátáni üzérkedéseit arra használja, hogy amúgy is túlsúlyos anyjának megszerezze a napi betevő sertéshús-halmokat. Mert ez aztán nem Vuknak való vidék. A készítők már a beharangozóban sem spórolnak a szóviccekkel: szerintük Horace az egyetlen „bacon of hope” (talán: az egyetlen szalonnaképes hős), illetve a kaland olyan, mint a „Hamlet with ham” (afféle shakespeare-i tarjagédia).

A Pigsodusban a számos klasszikus, Lucasarts-klasszikusokra hajazóan beteg feladványok megoldása mellett a harcokat minijátékok keretein belül „költjük el”, de ellenfeleink elől akár el is lopakodhatunk, vagy állat-kísérőket keríthetünk majd magunk mellé, miközben a játék az alaszkai környezetet arra is használja, hogy a túlélőjátékoknak görbe tükröt állítson. Ha mindez nem lenne elég, orrunkat mindenféle szarvasgombába és egyebekbe beleüthetjük Horace szimatát használva, illetve természetesen számtalan beteg, több opcióval kecsegtető dialógra is számíthatunk.

A bájos pixelgrafikával érkező, rendkívül disznó, RPG-elemekben is dagonyázó kalandjáték 2017-ben kerülhet levágásra PC-n és Mac-en (az ezekre a platformokra készült demó a kampány oldalán már kipróbálható), amennyiben a kitűzött 30 ezer dolláros cél egy hónapon belül összejön a fejlesztőknek. És mindnyájan vérlázító sertésnek éreznénk, ha nem így lenne.

COLUMNAE: A Past under Construction

A Moonburnt Studios kalandjátéka a már-már trendivé váló posztapokaliptikus-steampunk műfajába sorolja magát. Mégsem ez, vagy a nagyszerű képi világ és kidolgozott sztori a COLUMNAE: A Past under Construction legizgalmasabb vonása: a játék point n’ click kaland létére (vagy épp annak ellenére) nyitott világot és szinte végtelen újrajátszhatósági faktort ígér, valamint egy visszájára fordított ok-okozati rendszert: a történet epizódjait ugyanis fordított sorrendben játszhatjuk végig, így meghozott döntéseink nem a kimenetelt, hanem az előzményeket határozzák meg. Aki a további olvasgatás helyett máris kipróbálná a forradalmi ötletet működés közben, megteheti, ugyanis a PC-s demó máris letölthető a játék Kickstarter-oldaláról.

A Windowsra, Mac-re, és Linuxra forrasztott, nem-lineáris kalandjáték több mint egy évszázaddal azután játszódik, hogy egy környezeti katasztrófa megmérgezte a felszín levegőjét, és így lakhatatlanná tette a bolygó legjobb részét: a gazdagok, nosza, rögvest a Deus nevű, már-már mennyei településen barikádozták el magukat, amelyet hatalmas fémpillérekre építettek: a játék nevét adó Columnae-kre. A tetszetős felszín alatt azonban, ahogy minden valamirevaló disztópia esetében, ezúttal is minden rohad: a felszín alatt épített, találóan elnevezett Machina ugyanis automatikusan, folyamatosan meríti ki a föld alatti nyersanyagokat, és a műfajhoz méltó módon csöveken pumpálja azt fel a Deusba. A kevésbé vagyonosak pedig kénytelenek a Columnae-ben megtelepedni, és az itt érkező utánpótlásokat megportyázni az életben maradáshoz.

Ezek a számkivetettek, akik nem csak a fenti, mennyei világba nem nyernek bebocsáttatást, de a közeli Cliffs vad törzsével sem jönnek ki, korrupcióban, politikai manipulációban élnek; és legfőképpen: nyomorban.

A már most, a demó alapján számos kritikai elismerést besöprő játék a nem-lineáris struktúra és a hagyományos point n’ click elemek (a játék nyolcféle befejezését és menetét meghatározó dialógusok, morális dilemmák) mellett komolyan merít az RPG-k műfajából is: szerteágazó képzettségfán kell majd eligazodnunk, ha sikerrel szeretnénk járni a megválthatatlan világ megváltásában (?). Mivel a játék még csak annyira sem áll be a megszokott brancsba, hogy egyszerűen visszafelé játssza a történéseket, e helyett néha-néha ugrál is a történések egymásutániságában (4, 1, 3, 5, 7, 6, 2, 8 – így van megkavarva a sorrend), a több mint 50 nem-játékos karakter, barát, ellenség általunk – korábban, vagy a későbbiekben előidézett – reakcióiból afféle kirakósként rakhatjuk majd össze az epikusnak ígérkező történetet, amely így technikailag nem tesz sok új gallyat a tűzre, de a közben a BioWare, CD Projekt Red és társai által bejáratott morális döntési rendszert a feje tetejére állítja, és ezzel egy, a Mementóéhoz hasonló, de csak az általunk, a sötétben tapogatózva megtett lépések alapján formálódó narratívát tár elénk.

Mi nagyon várjuk a játékot, ami a 40 ezer dolláros célösszeg összegyűjtése esetén 2018 februárjában jelenhet majd meg. Mert az ötlet zseniális, és az RPG-elemek, a felborított ok-okozati rendszer, az izgalmas világ, és a stílusos körítés miatt könnyen klasszikussá válhat. Pláne, ha ti is támogatjátok.

Ez történt még a hónapban

Negyedmillió dollárt próbál augusztus másodikáig összeszedni a Cryptozoic Entertainment a hivatalos sorozat-licenc alatt futó The Walking Dead: No Sanctuary című táblás játékra, amiből 208 rongyot már sikerült is összekalapozni úgy, hogy a kampányból másfél hét még hátra van. A játékban a sorozatból ismerős karakterekkel játszhatunk.

A minőségi brandet képviselő játék fapados verziója meglepően olcsó: akár negyven dollárért is hozzájuthatunk a dobozhoz. Ahhoz azonban, hogy a teljes dobozos élményt megkapjuk a gyönyörű miniatűrökkel, minimum száztizenöt dollárt kell kicsengetnünk – ennyi pénzért négy fő játszható karaktert kapunk, huszonöt egyéb (zombi) figurával, illetve hasonló nyalánkságokkal. Ez így pedig már korántsem olcsó játék hülyegyerekeknek. A The Walking Dead: No Sanctuary jövő év júliusában kerülhet a támogatókhoz. Részletesebb írásunkat itt olvashatjátok el.

Június 29-én indult útjára az 1994-es műfajteremtő System Shock modern változatának finanszírozására összerakott kampány a Kicstarteren. A kitűzött 900.000 dollár helyett máris összegyűlt jó egymillió zöldhasú, így a Nightdive által készített, Unity motorra épülő felújítás egészen biztosan megjelenik PC-re és Xbox One-ra is.

A System Shock remake pre-alfa változata máris elérhető egy demó formájában a Steam, a Humble Store és a GOG.com kínálatában. A kiadó szerint a próbaváltozatban kis ízelítőt kaphatunk abból, hogy milyen lesz a játék, mikor elkészül vele a csapat, akik egyébként Chris Avellone-t is bevonták a remake munkálataiba.

A NightDive ezek mellett sem lazsál, hiszen az eredeti játék lángelméjének, Warren Spectornak a bevonásával bőszen dolgozik közben a System Shock harmadik epizódján is – ahogy ez korábbi, hosszabb, a témának szentelt írásunkból is kiderül.

Ti áldoztatok/terveztek áldozni pénzt közösségi finanszírozású társas- vagy videojátékokra, vagy bármi más ilyen projektre a nyáron?

Még több erről…

[ad_2]

Source link


Vélemény, hozzászólás?