A PES 2017 öt legfontosabb újdonsága


A Konami a PES 2017 esetében nem a forradalmi újításokra törekszik (nem úgy, mint a rivális FIFA), hanem a PES 2015-tel remekül megkezdett, majd a tavalyi résszel magabiztosan folytatott úton haladva fejlesztgeti programját, hogy fej-fej mellett haladhasson a nagy rivális FIFA-szériával. A legnagyobb változásokat igazából az hozná, ha a szokásos hibákat kiküszöbölnék az idei szezonra (gyenge bíráskodás, szebb látványvilág, licencek, friss adatbázis), amire ígéretet is tett a Konami, ugyanakkor néhány fontos újdonságra így is maradt erejük a fejlesztőknek. Lássuk, melyek ezek!

Bezsákolt licencek

Az már tavaly kiderült, hogy a Bajnokok Ligája, az Európa Liga, és a nyári labdarúgó-Európa-bajnokság is kizárólag a Konami játékában tűnhet fel, hiszen három esztendőre szóló szerződést kötött a japán vállalat az UEFA hivatalos licenceinek használatára. Ez a licenc-vadász EA-nek különösen kínos lehet, hiszen ezen a téren hazai pályán kapott ki a PES-szériától, ám a Konami nem elégedett meg ennyivel. Nem régiben ugyanis bejelentették, hogy exkluzív partnerszerződést kötöttek az FC Barcelona csapatával, ami nem csak azt jelenti, hogy a katalán gárda tagjai minden eddiginél valósághűbb változatban jelennek meg a PES 2017-ben, hanem azt is, hogy a stadionjuknak, a Camp Nounak a kizárólagos jogai is a Konamit illetik meg (sőt, egy különleges kiadású FCB Edition is készül a játékból). És minden bizonnyal köze volt ennek a szerződének ahhoz is, hogy hosszú évek után a FIFA borítójáról lekerült Lionel Messi. Az már csak hab a tortán, hogy a Liverpool FC, a Borussia Dortmund, valamint 30 argentin csapat (köztük a River Plate és a Boca Juniors), 20 brazil gárda (köztük a São Paulo és a Flamengo) és a teljes chilei első osztály kötélnek állt, így végre ezek a csapatok is teljesen licencelve jelennek majd meg a játékban. Csak az a fránya angol bajnokság ne hiányozna annyira…

A labdaérintés

Az már a Gamescomon játszott demóban is feltűnt hogy a leglátványosabb játékmenetbeli újdonság a Real Touch rendszer lesz, mely a sorozat előző részéből jól ismert, a labdaátvételre szolgáló First Touch opciónak a kiterjesztett változata. A bal analóg karhoz kötött opcióval akár már a levegőben érkező labdát is lekaphatjuk, és nem szükséges kivárnunk egy ütemet, amíg játékosunk megszelídíti a játékszert, rögvest mozdulhatunk, passzolhatjuk, cselt hajthatunk végre vele, ami nagyban gyorsítja és színesíti a játékmenetet. A Real Touch a szintén új precíziós passzal kiegészülve félelmetes fegyver lehet a kreatív támadófutball kedvelőinek és szakértőinek kezében.

Bővülnek a taktikai opciók

A PES-széria főként a taktikus, szimulátorszerű élményéről ismert, így nem csoda, hogy a Konami ezen erősségek csiszolására is ráfeküdt az új epizódban. A vállgombokra helyezett Total Team Control opcióval a PES 2017-ben menet közben változtathatunk a csapatunk mentalitásán: ha kell kitámadhatunk villámgyorsan minden játékosunkkal, de akár visszazavarhatunk mindenkit védekezni is, hogy ki ne egyenlítsen az ellenfél a kritikus utolsó percekben. Ez az újdonság kiegészül az új Advanced Instructions fülön eszközölhető beállítási lehetőségekkel, ahol támadó és védekező felfogások közül választhatunk, melyeket azután a meccs bármelyik pillanatában bevethetünk, ugyancsak a ravaszgombok, illetőleg a D-pad használatával. Hat játékstílussal, a tiki-takától kezdve a szélsőjáték erőltetéséig bármit bevethetünk, a védelmünket pedig öt hasonló megoldással tehetjük tökéletessé.

MyClub újdonságok

A FIFA Ultimate Team megoldásához hasonlító csapatépítős játékmód szintén hasznos funkciókkal gazdagszik. Ezentúl könnyebb lesz a kiszemelt játékosokat leigazolni (legalábbis 75-ös érték alatt mindenképpen), erre pedig a specializálódott ügynökök jelentik a garanciát. Minél jobban egybevágnak az alkalmazott ügynökünk specializálódási területei az óhajtott játékos erősségeivel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül őt a csapatunkhoz csábítani. A rajongói visszajelzésekre hallgatva az online MyClub meccseken és az offline baráti találkozókon is megtekinthetjük a Versus Data nevű statisztikai fület. Ezen adatokkal (Hosszú vagy rövid passzokkal játszik az ellenfél? Letámad vagy a kontrákat vezeti? A pálya melyik oldalán aktívabb?) egyrészt könnyedén feltérképezhetjük az ellenfél taktikáját, és finomíthatjuk a saját hadrendünket, másrészt a nyilvántartott eredmények miatt többé nem vitatkozhatunk a barátainkkal azon, hogy vajon ki a nagyobb király a PES-ben. A tényekkel nehéz vitatkozni (igaz, sok játékost ismerünk, akinek ez sem gond). Az új játékosoknak egyébként egy minden eddiginél részletesebb tutorial opció magyarázza el a myClub csínját-bínját, amiből már akár a veteránok is tanulhatnak ezt-azt.

Az ügynökök hatékonyabbak lesznek, mint valaha

Megosztható szerkesztett adatbázisok

A PES sajnos jó ideje hátrányban van a licencek terén a FIFA-val szemben, ami PC-n nem jelentett akkora problémát, hiszen a lelkes rajongótábor a megjelenést követő hetekben mindig gyorsan gatyába rázta az adatbázist, vagyis a játékosok és a csapatok neveit, logóit, egyéb attribútumait tartalmazó kódsorokat, ami pillanatok alatt körbejár a játékosközösségen belül. Konzolokon sajnos azonban ez nem volt lehetséges, legalábbis eddig, mert mostantól megoszthatóvá válnak az adatbázisok a gépek között. Kicsi üröm az örömben, hogy mindez kizárólag a PS4 tulajdonosok kiváltsága lesz, ők viszont online, vagy akár egy pendrive segítségével is megkaphatják a legfrissebb, valódi információkkal feltöltött adatbázisokat. Ráadásul nincs jelentősége a régióknak sem, vagyis egy európai játékos nyugodtan beolvashatja a játékba akár az Amerikában vagy Ázsiában készült tartalmakat is.

A PES 2017 szeptember 15-én jelenik meg PC-re, valamint PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 és Xbox One konzolokra.

Ti melyik újdonságot várjátok leginkább? Vagy milyen változásokat eszközölnétek a PES 2017-ben?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?