A Sony 1 milliárddal vágja vissza a filmes költségvetését


Pár hete adtunk hírt róla, hogy a Sony filmes divíziójának vezérigazgatója, Michael Lynton úgy döntött, hogy mostantól a Snapchat Inc. vezetésével szeretne foglalkozni. Értsd: valószínűleg kirúgták, miután a cég az utóbbi években rendre alulteljesített filmjeivel a kasszáknál (pl. Utazók, Szellemirtók, Inferno, de még az Angry Birds – A filmtől is többet vártak).

Nincs meg a 350 millió dollár világszinten? A csudába!

A 2013 óta tartó lejtmenet tavaly csúcsosodott ki: a borzalmasan teljesítő (és várhatóan 500 milliót veszítő) Paramountot épp, hogy sikerült lekörözni az amerikai bevételekben, szóval egyáltalán nem meglepő, hogy ott fent úgy döntöttek, ideje egy kicsit visszafogni a kiadásokat. A Sony Corp. egészen pontosan 112 milliárd yent (1 milliárd USD-t) fog vissza a mozis kiadásaiból, miután átvizsgálták a jövőbeli projektjeik várható nyereségét.

„A piaci elemzők már korábban is sejtették, hogy a Sony nem kötődik annyira a filmes bizniszeihez, de a kivezetés mértéke akkor is meglepő” – mondta Kazunori Ito a Morningstar Investment Services elemzője.

A cég egyre inkább a videojátékos piacra támaszkodik, ami kétszer annyi bevételt termelt nekik ebben a pénzügyi évben, mint a filmipar. A PlayStation 4 konzol keresettebb a Microsoft Xbox One-jánál, Takashi Iida, a Sony szóvivője pedig azt is elmondta, hogy a DVD és Blu-ray piac hanyatlása gyorsabb, mint azt várták.

A 2018-as pénzügyi évre már tavaly júniusban 500 millió dollárral kevesebb bevétellel számoltak, azaz 9,5-10,5 milliárd dollár körüli értékre lőtték be az elvárásokat, szóval nem mondhatni, hogy a döntés hirtelen jött volna. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez mit is jelent pontosan a már bejelentett filmekre nézve, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy ennek a visszavágásnak első körben a Bad Boys harmadik része láthatja kárát, ami Lyntonnak volt szívügye…

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?