A Start Trek- Voyager univerzumról


A Start Trek- Voyager-t joggal nevezhetjük egy komplett univerzumnak, mely sorozat mivoltából adódóan sokkal szerteágazóbb és nagyobb mint nagy riválisa, a Star Wars.
Természetesen nem ez az első Star Trek, sőt hosszasan lehetne beszélni magáról a Start Trek univerzumról én azonban csak ezzel a sorozattal fogok foglalkozni, mivel napokban véletlenül bekapcsoltam a butító dobozt (tv) és ment egy rész ebből, ami teljesen magába szippantott.
Korabeli filmeszközök, nosztalgia faktor nagyon magason, jó színészi játék, bár néha voltak igen csak furcsa alakítások, érdekes paradoxonok, ha már paradoxon idegen szavak gyűjteménye 😀
De mindent összevetve, aki egy picikét nagy fantáziával bír és hajlik, a sci-fi világra könnyen beszippantja ez az univerzum, akár úgy, mint engem.
Persze ez nem azt jeleneti, hogy Star Trek kocka lettem és Tuvok jelmezbe fogom róni az utcákat, pusztán ámulatba ejt, hogy az akkori technikával mennyi mindent el tudtak érni, egyes effektek mai napig időt állóak, mások persze mai szemmel már nevetségesen néznek ki, ugyanakkor itt látszik hogy volt mögötte munka, voltak valódi tárgyak a forgatáson nem minden egy hatalmas greenboxban zajlott,mivel ez a technológia ebben az időben nagyon gyerek cipőben járt.
A sorozat első része 1995-ben látott napvilágot és 7 évadot ért meg, amíg 2001-ben a sorozat lezárult, szabványosan egy normális befejező résszel.
Tehát volt idejük az alkotóknak befejezni a sorozatot, ami nagyon ritka ebben a műfajban meg most őszintén, te hogyan zárnál le egy végtelen irányba szerteágazó univerzumot?
Majdhogynem képtelenség.
De ne szaladjuk ennyire előre, annyi mindent lehetne elmondani erről a sorozatról, még nehezebb objektívan szemlélni egy ilyen kreatív embernek, mint én vagyok.
Ti pusztán egy darabka filmtörténelmet látok én viszont kreativitást.
Okey, guys, valahogy oldjuk, meg hogy úgy tűnjön, a Voyager baromi gyorsan megy a Borgoktól szerzett technológiával és szemmel láthatóan gyorsabb, mint nélküle?
Ötletek?
Valahogy így képzelem el a forgatás előtti heteket mikor kidolgozták, hogy mi hogyan legyen, hogyan valósuljanak meg az effektek.
Ám forgatási technikán túl érdemes beszélni magáról az univerzumról is mely a maga nevében páratlan, ebből legalább 100 oldalas esszét lehetne írni, amit nem fogok megtenni, lévén senki nem olvasná el a cikkemet.
Nem, mint ha így olvasná bárki is, na de így legalább meg van rá az esély 😀
Szóval a filmben számtalan fajjal találkozik a Voyager csillaghajó és legénysége, némelyik barátságos, némelyik kevésbé.
A sorozatban ezeknek a fajoknak egy bizonyos része képviseli az emberi történelmünk egy bizonyos szegmensét.
Legyen szó nácizmusról, kommunizmusról, más ideológiákról, ez itt mind meg van és elfér a többi ideológia mellett.
A Voyager elsődleges irány elve, meg egyezik az Amerikai alkotmányban foglaltakkal, vagy is nem avatkoznak bele más népek konfliktusába engedély nélkül, nem kezdeményezhetnek háborút, stb.
Érdekes egyébként hogy ennyi faj mellett megjelenhet a sorozatban a nácizmus, bármilyen formában is.
Hiszen gondoljatok bele, csak a hajón mennyi faj dolgozott, azokon kívül meg már ne is beszélgessünk, hogy az út során, ha nem találkoztak kis millió és egy fajjal, akkor eggyel sem.
Aztán vannak itt szokásos klisék, barátból ellenség, ellenségből barát, de ami igazán egyedivé teszi a sorozatot, az egyrészről az, hogy ebben láthatták a nők a hímsovinizmusból a kiutat, ugyanis a kapitány Star Trek Univerzum történelmében először egy nő volt.
Másrészről, pedig hogy ennyi világú, fajú, személyiségű ember képes egy célért mindent feláldozva, előre haladni a hazajutás eredménye érdekében.
Konkrétan, ha ugyanakkora akarat ereje lenne a politikusoknak javítani a helyzetünkön, mint amekkora akarat ereje van a Voyager legénységének, már megalakítottuk volna a 2. édenkertet Magyarországon 😀
Szóba kerülnek a sorozat kapcsán olyan kérdések, mint hogy az egyéni érdekek feljebb helyezhetőek – e a kollektív érdekek fölé?
Mennyire könnyű (inkább nehéz) a beilleszkedés egy teljesen más és egyedi kultúrába egy másik kultúrából való kiváláskor?
Hogyan viselik az egyének a rasszizmust?
Lehet e egy mesterséges intelligenciának joga/jogai és ha igen mennyi?
Hol húzzuk meg a határt?
Meddig lehetünk emberségesek és hol kezdődik a túlélési ösztönünk?
Mikor mondunk, le a pozitív értékeinkről lásd, etika erkölcs és az milyen árat hozz magával?
Feláldozzuk e a kultúránkban kialakult szokásokat egy emberéltért cserébe?
Tradíció vagy túl élés?
Egyén vagy kollektíva?
És ha már kollektíva,miben különbözik a Voyager a egy borg flottától?
Mármint az irányelveken kívül?
Itt is ugyan úgy vannak dolgozók, a Borgok is kutatnak új technológiák után, csak az erőszakos természetük miatt nagyobb eséllyel szerzik meg azt, ettől függetlenül a 2 faj nem áll annyira messze egymástól.
Volt egy rész, amiben a csapat arra kényszerült, hogy egy Joseph Mengele személyiségű hologramtól kellett segítséget kérniük, akinek a valódi megfelelője több millió emberéletet tett tönkre, a tudása megszerzése közben.
Ezért erkölcsi dilemma használhatják –e, azt a tudást?
Ugyanakkor más esetben nem voltak dilemmáik, mikor Borg technológiákat használtak, amihez szintén vér tapad.
Ez számomra kissé illogikus volt.
Minden estre, a számos logikai és technikai hiba/baki mellett is ez egy remek sorozat, ha még nem láttad és fogkény vagy a sci-fi világra feltétlen ajánlom neked, egyébként meg tulajdonképpen nem sci-fi rajongóknak is, óvatosan de ajánlott,mivel a fent említett filozófiai és ideológiai kérdésekből mindig megjelenik valamennyi a sorozatban, sőt valamikor egy egész részen át dominál, úgyhogy ha csak egy picit is szeretsz filozofálgatni, elgondolkodni akkor ez egy remek jegy számodra a gondolatok univerzumába.
Végezetül, egy dolgot kívánnék számotokra:
„Hosszú és eredményes életet”


Vélemény, hozzászólás?