Argó(2012, nem a magyar hulladék!)


Nagyon kevés olyan film van a maik közül, ami oly nagy feszültséget és érdeklődést keltett fel bennem mint ez a film.
Meg vannak benne az amerikai filmekre jellemző klisék, pl.: Irán-Amerikai konfliktus,szájkarate,ugyanakkor úgy éreztem itt valahogy hitlesebben vannak ábrázolva az Iráni térségben történt zavargások,minden olyan életszerűbbnek valódinak tűnt.
A történet a következő:
Irán véres kezű(ebben az országban melyik nem volt az??) diktátorát, a Sha-ot Amerika elbújtatta a tömeg elöl ezért a helyébe lévő vezető fel ingerli a népet,hogy azt az embert mindenáron visszakel szerezni Amerikától és ki kel végezni.
A feldühödött tömeg meg támadja az Amerikai követséget Iránban,mint egy fajta jelképét Amerikának és túszul ejtik az ott lévő hivatalnokok,emberek egy részét,páran viszont megmenekülnek a dühös tömeg elől..
A tömeg a túszokért cserébe,azt követeli hogy adják vissza nekik a véreskezű diktátort.
Ez elég naiv kérés.
Gondoljatok csak bele:
Képzeljétek el hogy Amerikai vezetők vagytok.
Ti kit támogatnátok,egy volt iráni diktátort,aki esetleg újra hatalomra kerül és meghálja a szívességet,vagy pár olyan túszt aki 20-ad rangú hivatalnok a követségen?
Nyilván a hivatalnokokat!(irónia)
Visszatérve a storyhoz:
Mint említettem pár ember megmenekül a tömeg fogságától és a Kanadai nagykövetnél találnak menedéket.
Ezzel csak az a bibi,hogy ott sem maradhatnak sokáig, mivel a követségre bejutott tömeg elkezdte a megsegített adatokat gyerekekkel kirakosgatni és nem sokára rájönnek hogy páran megmenekültek illetve akik meg menekültek hogyan néznek ki.
Ez relatíve gyorsan történik,ahhoz képest, hogy mennyi adatott semmisítettek meg, mikor betört a tömeg,nekem ez túl gyors volt,ennyi idő alatt nem képes egy gyerek sem kirakni 6 ember fényképét,ez kizárt.
Aztán végül is a CIA kitalálja, hogy azt a maroknyi embert ki kell feltétlenül hozni onnan Iránból, ami egy eléggé kockázatos környezet!
Hangsúlyozom,egyszerű hivatalnokokról van szó,nem az elnökről vagy a kisfiáról,ezért kel megmozgatni a CIA-t,és elkövetni mindent hogy kiszabaduljanak.
Bullshit.
Itt jön képbe Ben Affleck,aki kitalálja hogy csinál egy kamu filmet amivel kihozza a túszokat.
Ennek a kamu filmnek a címe: Argo
Tájékoztatásul az Argó fogalma:
A tolvajnyelv (más szóval: argó) a bűnözők által használt szakmai szleng (szakszleng). (A tolvajnyelv szót a hétköznapi nyelvben ’(mások számára érthetetlen) csoportnyelv, zsargon’ jelentésben is használják, de mint nyelvészeti szakszó csak a ’bűnözői közösségek sajátos szókincsű csoportnyelve’ jelentésben használatos, ez a szócikk is ekként szól róla.)(by wikipedia)
Ez alapján a film lehetett volna akár egy 50 cent életmű is.
Ezzel csak arra utaltam,hogy a film címe nincs jól megválasztva és ezen az sem segít hogy rá kérdeznek a filmben,mert a válasz ez volt:
„Argo,ergo bekaphatják”
Teljesen kulturált válasz,olyan amire az ember számít igaz?
Jó igaz,ha Iráni szemszögből nézzük ez egy illegális akció volt,így rá illik a neve,de ezen kívül semmi nem utal a címre.
Most hogy kiőrjöngtem magam,mondom a film pozitívumait.
A film nagyon izgalmas,az elejétől kezdve a végéig van egy fajta varázsa ami megragad és nem enged a film végig.
Fenntartja a feszültséget,az izgalmat és ehhez nincs szüksége nagy látványra, robbanásokra, mint a hasonló műfajban versenyző Die hard 5-nek
Hihetetlen,de azon kaptam magam, hogy rágtam a körmöm azért,hogy azok a nyomorult hivatalnokok, a CIA-s fickóval együtt felszánjalak arra a rohadt gépre. 😀
Ennek oka talán a remek színészi játék és az erős túlzással ugyan de kifogástalan rendezés.
A leírt hibákon kívül ez egy nagyon remek film!
10/8
Meg kapja tőlem az ajánlott plecsnit,amit kevés film kap meg.


Vélemény, hozzászólás?