Az igazi horror – történelem legbugosabb játékai


Filmes kollégáink szerint nincs is jobb dolog, mint megijedni, rettegni, vacogva, ujjaink mögül nézve csak a tévét. A valóság azonban más. Itt valódi horrorokról van szó, amelyek tényleg tönkretehetnek egy életet – de egy-egy estét egész biztosan. Programhibák, bugok, lefagyások leselkednek az egyszeri játékosra minden oldalról – itt vannak a legfélelmetesebb esetek.

Általában minden játékkal szemben alapvető elvárás, hogy nagyjából hibátlanul működjön. Persze, ha amúgy remek programmal van dolgunk, egy-egy elbaltázott textúrát, hibás scriptet, vagy extrém esetben egy-egy lefagyást is elviselünk (ha káromkodva is), de ma, a több száz fős teszterbrigádok korában ez a maximum. Legalábbis konzolon, mert ugye PC-n az igénytelen portok okoznak problémákat – de a gond a legtöbb esetben itt is az, hogy a játék nem használja ki a PC-k néha extrém teljesítménytöbbletét – még a legendássá nemesedett első verziós Arkham Knight vagy Alien: Colonial Marines is végigjátszhatók voltak. És ugye patch-ekkel jobbára kisimítanak mindent a fejlesztők, még ha rettentő sok idő is kell hozzájuk – ha hiszitek, ha nem, az Assassin’s Creed Unity is teljesen játszható manapság (az más kérdés, hogy néhány jelenetet leszámítva nagy öröm nincs benne, de hibák, bugok már nem nehezítik az életet). Még a Blizzard játékai sem feltétlenül mennek a túlterhelt szerverek miatt pár napig – és ugye a Battlefield 4 startja sem volt egy vidám időszak – de ezek általában időszakos, túlélhető hibák.

Vele már nem fogunk találkozni.

Temérdek hibás játék jelent meg az évek során – egész kiadók vannak, akiknek teljes munkássága ide sorolható *köhh, Bethesda, köhh, Telltale*, de a legtöbbet még megbocsátjuk, mert az épp működő dolgok általában élményekkel akadályoznak meg minket. Jó, a Daikatana éppenséggel élményt sem adott, de azt is inkább a szörnyű ötletek, az elmaradott megvalósítás és az ígéretektől való óriási távolság tette hírhedté, és nem az a néhány programhibája. (Biztosak vagyunk benne, hogy a Steam indie-játékai között találnánk egyáltalán nem működő programokat is, de ezúttal kizárólag a fizikai megjelenést kapott alkotások közül mazsoláztunk – és a felhasználói hackeket is kitiltottuk a listáról.)

Az alábbi programok viszont agresszívek voltak, és nem csupán kiszívták az élményt az emberből – mert ezek nem feltétlenül rossz játékok! –, hanem ténylegesen meg is támadták, megpróbáltak fellépni élete, vagy legalábbis hard- és szoftverei ellen.

10. Soul Calibur III (PS2)

Noha talán a sorozat leggyengébb része volt, már ami harcrendszerét és karakterfelhozatalá illeti, a SC3 nem emiatt került be a listába. Ennek az az oka, hogy a játék PlayStation 2-n igen féltékenyen kezelte a memóriakártyát egy programhiba miatt: amennyiben a Memory Cardon levő más mentett állások közül bármit másoltál, töröltél vagy felülírtál (tehát bármi más játékkal volt pofád játszani), három dolog történhetett: 1) a Chronicles of the Sword című egyjátékos módban levő állásod törlődött 2) az egész SC3 mentett állásod meghibásodott 3) a memóriakártyán levő minden adat törlődött.

Nem bug, hack – a Soul Calibur 4 mentett állásaival játszva új karaktereket lehetett készíteni.

A hiba a legyártott játékok felénél jött elő, és igazi védelmet senki nem talált ellene (PS2-n vagyunk, még nem voltak patch-ek konzolon) – már azon túl, hogy egy külön memóriakártyát kell fenntartani a játéknak. Egyébként bármilyen extrémnek is tűnhet a hiba, a Soul Calibur III nem egyedülálló e téren: a PS1-es Tactics Ogre és a PS2-es Tokyo Xtreme Racer 2 is tudta törölni a memóriakártyát, ha épp úgy hozta kedve…

09. Bubble Bobble Revolution (DS)

Bármilyen hibák is rejtőznek egy játékban, bármilyen nagy esély van rá, hogy formattálja a memóriakártyádat ha tüsszenteni mersz, azt minimum el lehet várni, hogy végig tudd játszani. Nem biztos, hogy ez egy kellemes folyamat lesz, de hát ha azt írják egy dobozra, hogy „100 izgalmas pálya!” van benne, akkor azért még a legigénytelenebb ember is elvár száz közepesen unalmas helyszínt. A BBR e téren átverte vásárlóit, hisz a beígért 100 szint helyett mindössze 30-at lehetett kipróbálni: a harmincadik pálya végén a program minden további nélkül fogta magát, és visszahajított a főmenübe.

A borzalmas borító már sejttette, hogy itt valami nincs rendben…

Rendben, egy Fallout-szintűen összetett programtól nem várunk el hiba nélküli működést, de itt egy olyan puzzle-játékról van szó, ahol minden pálya egész pontosan egy képernyőnyi, és különösebb komplexitás sem jellemző ezekre. A kiadó ingyen postázta a kijavított verziót mindenkinek, aki panaszkodott, és – bár erről biztosat nem tudunk – remélhetőleg a QA-osztályon is mindenkin végigvertek egy fehérizzásig hevített acélrúddal.

08. Fallout-sorozat (PC, PS3, X360)

Hogy egy nagyszerű írótól idézzek, „egy Fallout-szintűen összetett programtól nem várunk el hiba nélküli működést”. Ez így is van, néhány hiba még be is csúszhatott volna úgy, hogy nem horkantunk nagyot – elvégre több száz szereplő, tárgy és megoldási lehetőség olyan hálót alkot, amit teljes egészében, mindenre kiterjedően talán csak évek alatt lehet letesztelni. Nos, az egész biztos, hogy erre egyik Fallout-játéknál sem került sor, ami különösen azért érdekes, mert a szérián három eltérő fejlesztőcsapat is dolgozott, látszólag ugyanazzal az igényességgel…

Majdnem olyan hatékony, mint a brandys hordóval császkáló bernáthegyik.

Bár játék-tönkretevő programhibák nincsenek nagy számban a sorozatban (én a második részben veszítettem el a végigjátszáshoz szükséges tárgyamat, és a negyedikben tűnt el egy fontos NPC), de valószínűleg ez az egyetlen sorozat a világon, ahol a Wiki-oldalon több szó esik az egyes karakterekhez, küldetésekhez és tárgyakhoz kapcsolódó hibákról, mint magáról a játékról. A kilométernyi, általános programhiba (F3, New Vegas, F4) csak parányi része a hibatengernek, hisz gyakorlatilag bármelyik bejegyzéshez megyünk, ott külön szekció foglalkozik a lehetséges hibákkal. A legszórakoztatóbbak azok a részek, melyek a hibajavító patch-ek által hozott új hibákat részletezik.

07. Gothic 3 (PC)

Persze a legtöbb programot össze lehet zavarni fura felhasználói magatartással, és talán a Falloutokban is van egy olyan út, ahol egyetlen hiba sem jelentkezik (igaz, még senki nem találta meg). Azonban próbáld ki a Gothic 3-at, tölts be egy mentett állást, hagyd ott a gépet fél órára, és elég nagy esély van rá, hogy a RAM „egyedi” kezelése miatt bármiféle beavatkozás nélkül, egyetlen gombnyomás nélkül magától összeomlik az egész. Az első patch javította ezt a gondot, cserében véletlenszerűen eltüntetett néhány karaktert a játékból – és ha az mondjuk a főellenség volt, vagy valaki, aki egy kihagyhatatlan sztoriküldetést adott volna, nos, akkor kezdhetted elölről a küldetést. Akár az 50. játékóra után is, bocsika. Mindez csak a legsúlyosabb probléma, e mellett millió egyéb kisebb hiba tette próbára a játékosok tűrőképességét – nem véletlen, hogy a kiadó JoWooD bejelentette: a kiegészítőt egy új csapat készíti, akik majd sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a tesztelésre.

Naná, hogy bárhol ki lehet esni a játékvilágból!

Az eredmény? Egy hónappal a Forsaken Gods megjelenése után a JoWooD nyílt levélben kért bocsánatot a játékosoktól, amiért a kiegészítő még két patch után is szinte játszhatatlan. A bónusz az volt, hogy a biztonság kedvéért a felelősség egy részét a közösségre hárították, mondván, „a játék azért jelent meg még idén [értsd: idő előtt, tesztelés nélkül], mert ti, a rajongók ezt követeltétek!”

06. Ultima IX: Ascension (PC)

Nem feltétlenül lehet egy bugot kiemeltni az Ultima 9-ből, egész egyszerűen az egész inkább programhibák lazán összefogott kupaca volt, mint egy normális játék. Ez persze egyfelől valamennyire érthető, hisz a játék fejlesztése során három grafikus motort és négy sztori-újraírást élt meg, másfelől viszont, mint játékost, ez rohadtul nem érdekel, amikor még egy mai (!) gépen is szaggat az 1999-es játék, belső tereken is esik az eső, és a küldetések hajlamosak maguktól eltűnni.

Hoppá, hová tűnt a küldetésadó hölgy?!

Itt ráadásul megemlítendő a fejlesztők hozzáállása is: először közölték, hogy a játék nem bugos, majd kiadtak néhány patch-et. Az 1.18f kódjelűről már előre közölték, hogy ez lesz az utolsó, és megjelenésekor törölték a hivatalos fórumot, nehogy valaki balhézzon, hogy a végső javítás nemhogy több száz hibát hagyott a programban, de néhány újat is installált. Egy, csak egy programozóban maradt némi tisztesség, ez a mai napig ismeretlen illető összehozott egy utolsó utáni patch-et, ami néhány további problémát kiirtott. A maradék kiküszöbölésére rajongók kezdtek dolgozni, de végül mindenkiből kiveszett a lelkesedés– az egykor formabontó és stílusalkotó sorozat a kilencedik részre ugyanis igencsak megfáradt, és programhibáktól mentesen sem kötött le volna sokakat…

05. Vampire: The Masquerade – Redemption (PC)

Mintha a Nihilistic emberei csak az Ultima IX-et próbálták volna másolni: a játék minden gépen rengeteget töltött, ok nélkül szaggatott, és megfelelő hangkártyák vagy processzorok esetén hajlamos volt tízpercenként lefagyni. Extra bónuszként néha a mentett állásokba is belerombolt egyet. A legkomolyabb gond azonban az volt, hogy a játékot szó szerint lehetetlen volt végigjátszani.

Nem is akarjuk tudni, hogy mi ez…

Nem csak a véletlenül a tervezettnél úgy háromszor erősebbé vált, és így elképesztően kemény főellenfelek miatt (a fejlesztés utolsó napjaiban próbáltak tesztelni ezzel valamit, és elfelejtették a paramétereket visszaállítani az aranylemez megírása előtt), hanem azért is, mert az alap, bolti verzió az egyik helyszínén egyszerűen megállt a program. Így aztán, amíg két hét múlva ki nem jött az első patch, a játék utolsó harmadát senki nem látta… Ezt gyorsan követte még három hivatalos és néhány rajongói javítás, de még mai is vannak olyan hibák a játékban, amelyekre az egyetlen működő javítás az uninstallálás-feltelepítés-imádkozáshogynejöjjönelőmegint…

04. The Temple of Elemental Evil (PC)

A dobogó környékén már az igazi nagyágyúkkal találkozhatunk, az olyan programokkal, melyeknél megdöbbentő, hogy valaki azt merte mondani, hogy „oké, kész vagyunk, mehet a gyárba a lemez!”. Ennek a folyamatnak a nagymestere a Troika nevű fejlesztőcsapat volt, akik három játékukkal több tízezer programhiba és ezek következtében több százezer ideges játékos létrejöttéért felelősek. A legdurvább talán a Temple of Elemental Evil volt, egy szó szerint történet nélküli Baldur’s Gate-klón (persze ennek is megvan a maga magyarázata, de az nem tartozik szorosan ide).

„Ööö, én gyógyítani akartam, mi ez a tűztenger?”

Az ebben szereplő több száz ellenfél és karakter és varázslat és tárgy és különleges képesség egyetlen közös jellemzője, hogy hibásan működnek. A +1-es mágikus kard gyengébbé tett, a gyógyító varázslatok csatán kívül nem működtek, egyes ellenfelek sosem támadtak vissza, mások elől pedig még teleportálással sem lehetett elmenekülni. Voltak karakterek, melyek nem voltak hajlandóak szintet lépni, a „Save and Quit” opció semmit nem csinált, viszont a „Return to Game” elmentette a játékállást és kilépett. A legjobb hiba mindenképpen az volt, hogy a „Detect Evil” varázslat azonnal lefagyasztotta a programot, talán így reagálva annak elképesztő gonoszságára. És ezek csak a viccesebb hibák a szó szerint több ezer bug tengeréből, szinte semmi nem működött megfelelően a programban. Három patch után a közösség vette át a fejlesztők feladatát, így ma már ordas hibák nélkül is végig lehet játszani a programot.

03. The Elder Scrolls II: Daggerfall (PC)

Amíg a Morrowind és az Oblivion a mai napig élénken élnek a szerepjátékok kedvelőinek emlékezetében, a Skyrim bugjai pedig legnagyobbrészt vicces fizikai hibák, a sorozat második részéről talán mindent elmond, hogy általánosan ismert beceneve Buggerfall volt. Mivel itt már tényleg a legbugosabb játékokról van szó, csak néhány – utólag – vicces példával tudjuk megvilágítani, hogy mennyire nem nézték át a programot a fejlesztők, de ezek mellé képzeljetek oda tengernyi lefagyást, hardver-inkompatibilitást, eltűnő karaktert, nem működő varázslatot és millió más idegesítő dolgot.

A kevéske kézzel készített küldetés egyike: a démon által megszállt lánykát sem lehetett megmenteni.

Amennyiben nem valamelyik alap karakterkasztot választottuk, derék hősünk -1000 életponttal indult, ami azzal a következménnyel járt, hogy jó néhány játékbeli napig kellett pihennie, és addig a leggyengébb ellenfél legkisebb karmolása is azonnal megölte. A véletlenszerűen generált labirintusok igen gyakran lehetetlenné tették az oda szóló küldetéseket – amikor például öt denevért kell megölnöd egy négy denevért tartalmazó barlangban, nem leszel boldog. (Főleg, mert erre akár csak néhány óra mászkálás után jössz csak rá.) Ha két inget veszel magadra, az egész játék, és benne minden tárgy és karakter zöld csíkos lesz. Ha ugrálsz és egyidejűleg karddal csapkodsz, repülni kezdesz (oké, ez van olyan vicces, hogy majdnem elhinnénk, hogy direkt volt). A teleportálás varázslat legtöbbször a földbe vagy házfalba repít. A biztonságos tárolódból 12 óra játék után eltűnik minden tárgy. Az egyik legfontosabb játékbeli karakter nem beszél veled, ha barbár karaktered van – így ilyennel nem is érdemes nekivágni a kalandnak. És a végére még egy vicces dolog: ha előveszed az íjadat, minden humanoid ellenséged azonnal egy pontosan ugyanolyan íjra vált – különösen szórakoztató, ha az valami ultratápos, azonnal ölő gyilkoszerszám, ami ugye téged is egy találattal kinyír…

Ugye, hogy a Skyrim nem is bugos…?

02. Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor (PC)

Amit a Temple of Elemental Evilről elmondtam, az nagyjából és egészében igaz a Pool of Radiance 2001-ben felújított verziójára is: ugyanaz a játékstílus, körülbelül ugyanannyi játékhibával, hajszálnyival gyakoribb lefagyásokkal. Nem működött a harc, a varázstárgyak, a karakter-képességek, mindez egy elképesztően hatékony reklámkampány után volt így, így százezrek dühöngtek megvásárlás után.

Megáldották magukat az ellenfelek? Akkor mostantól valószínűleg mérgezni fognak…

Némelyek megunták az egészet, uninstallálták a játékot, feltették a polcra, majd újratelepítették az egész számítógépüket. Igen, hisz a Myth Drannor alkotói egy emlékezetes ajándékot rejtettek el a programkódban: a játék letörléséért felelős programkód annyira szerette a munkáját, hogy vitte magával a Windows mappát is (esetenként a Program Files mappával együtt) a gépről!

01. Battlecruiser 3000AD (PC)

E játék története könyveket, weboldalakat töltene meg, hisz az egyszemélyes fejlesztőcsapat még megjelenés előtt a történelem legnagyobb Usenet flamewarjában küldte el az anyjába a potenciális vásárlókat, és alkotása most könnyedén győzött a legbugosabb játék dicső címért folyó versengésben. Persze, ez csak a második körös kiadásnál volt így, hiszen amikor először boltokba került a játék, a lemezen csak a forráskód volt, azaz olyan file-ok, melyek nem voltak futtatható alakba fordítva.

Legalább a reklámhadjárat ízléses volt…

Körülbelül két hét múlva került a boltokba a már alapból elindítható verzió, de aki korábban vásárolt, az csak egy Borland C fordítóprogramot kapott ajándékként, szenvedjen ő a gépén, akkor is, ha nem tudja, hogy mi is az a forráskód! A hét éven keresztül fejlesztett „univerzum-szimulátor”, vagyis Elite-klón elvileg mindent tudott, a gyakorlatban szinte semmi nem működött. A kézikönyvben leírt földi harc teljesen kimaradt belőle, az automatikus dokkolás nem működött, a felszereléseknek semmi hatása nem volt, a hajók nem követték a parancsokat. Az elvileg végtelenségig tartó (értsd: randomgenerált) sztori a második küldetésnél véget ért, a világrengetőnek beharangozott „neurális AI” (amit az alkotó Derek Smart még a kiadónak sem volt hajlandó megmutatni) pedig egyáltalán nem működött. Gyakorlatilag semmi nem működött az alap űrhajózáson kívül a játékban, így aztán a Battlecruiser-széria még igazi beindulása előtt döglődni kezdett.

No de azért legyünk rendesek, ne feledjük el, hogy a játék komoly elismerést is kapott, hisz az ACAS nevű szervezet Tron-díjjal tüntette ki; apró szépséghiba csupán, hogy az ACAS körülbelül egy hónapig létezett, és ennek során egyetlen dolgot tett meg – díjazta a Battlecruiser 3000AD-t…

Nektek mi volt a legszörnyűbb élményetek az évek során játékhibákkal kapcsolatban?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?