Elképesztően népszerű a No Man’s Sky a Steamen


Bár a start finoman szólva sem sikerült zökkenőmentesre – a Steam értékelési oldalát ellepték a hőzöngők, akik a nem stabil frame, a különböző technikai gondok, és a nyögvenyelős irányítás miatt támadják a játékot -, mégsem kerülhette el a sorsát a Hello Games felfedezős programja. A Steam saját belsős statisztikája szerint csak a Valve terjesztőrendszerén a napokban 212 ezernél is több vásárló lepte el a különböző naprendszereket, ezzel pedig a játék ezen a platformon jobb indulást könyvelhetett el, mint például az XCOM 2, a Dark Souls 3, vagy a semmiből előtörő, mégis elképesztően népszerű Stardew Valley. Annyira nem volt kihívója a héten megjelent rendhagyó programnak, hogy konkrétan csak a Valve saját címe, a napokban különösen népszerű Dota 2-je tudta csak megverni – és ha ehhez hozzávesszük, hogy a teljes áron érkező szoftver nem csak a Steamen kapható, de többek között GOG-on is (DRM mentes formában), akkor már nem nehéz elképzelni, hogy irtózatosan nagy siker lett.

Amely egy kicsit továbbra is a 22-es csapdája a körülbelül 15 főből álló Hello Games brigádjának, akik a kezdetektől fogva egy apró, független csapatként igyekeztek megvalósítani az álmaikat, ám előbb a potenciális érdeklődők, később maga a Sony is kihasználta a gyakran csak az emberi fantáziákban megalkotott potenciált a szoftverben, és olyan érdeklődést generált az irányába, amely főleg csak a nagy költségvetésű, irtózatos marketinggel megtámogatott címek sajátja. Miközben az alkotók igyekeztek minden fronton – legyen szó videókról, interjúkról, vagy akár csak Twitter üzenetekről – leszögezni, hogy a program milyen is lesz, a potenciális vásárlók egy nagy része továbbra is úgy gondolt a portékára, mint egy újabb, nagy költségvetésű PlayStation 4 exkluzívra – és az így az egekbe kovácsolt elvárásoknak pedig nem feltétlenül tudtak megfelelni a máris más címen dolgozó alkotók.

Mi már gőzerővel nyüstöljük a PC-re, és PlayStation 4-re érkező játékot – és ti? Mi a véleményetek a Hello Games űrfelfedezős programjáról?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?