Évértékelő 2016: ahogy Mocsy látta


Ma a GameStar print magazin legendás főszerkesztője, a szakma nagy öregje, a Blizzard játékok legnagyobb rajongója mondja el nektek, hogyan telt az idei éve.

Az évértékelő elkezdéséig meggyőződésem volt, hogy 2016 megy a levesbe, már ami a játékos részét illeti. A tavalyi évet teljesen uralta a The Witcher harmadik része, idén sajnos nem volt egyetlen olyan játék sem, ami képes lett volna megszorongatni. Aztán szép komótosan végigvettem az idei év hónapjait és rá kellett döbbennem, hogy szinte minden hónapra jutott valami nyalánkság,amivel egészen jól el lehetett ütni azt a kevés szabadidőt, amivel rendelkezem. Áprilisban a család végre beruházott egy PlayStation 4 konzolra is, így már a nappaliba is beköltöztek a videojátékok, azóta drasztikusan visszaesett a televíziós műsorok fogyasztása. Ami – ha jobban belegondolok – nem is olyan nagy baj, tekintve azok színvonalát.

Magánéletben igazából nem történt túl nagy változás, voltak jó dolgok, voltak rosszak, de szerencsére a nagy tragédiák elkerültek, és ezért borzasztó hálás vagyok. A három évvel ezelőtt megkezdett életmódváltás lendülete még tart, és az igazat megvallva egyáltalán nem esik nehezemre betartani a napirendi pontokat. Az esti sorozatnézést még mindig összekötöm egy kis tornával, és a salátaebédekről sem mondok le a kollégák legnagyobb megrökönyödésére. Jól érzem magam így, kíváncsi vagyok, hány évig lehet még ezt folytatni.

Mi volt a legjobb 2016-os élményed?

Idén rengeteget utaztam és az mindig jó dolog, még akkor is, ha a reptéren elkeveredik a csomagod és több napon keresztül vagy kénytelen ugyanabban a ruhában mászkálni a Blizzard főhadiszállásán. Idén abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meghívást kaptam az Overwatch bemutatójára és olyan iparági legendákkal tudtam interjút készíteni, mint Jeff Kaplan. Hihetetlen élmény volt, borzasztó jó volt ott lenni és testközelből megfigyelni a Naprendszer legjobb fejlesztőcsapatainak a hétköznapjait. Kivételes élményekért persze nem kell olyan messzire menni, itthon is akad elég csoda, amire büszkék lehetünk. A zselici csillagtúra ilyen volt, ahová az LG hívott el minket, a kétnapos augusztusi kirándulás kimondottan zseniális volt, soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szépen látszik a Tejút, ha minimális a fényszennyezettség a közelünkben.

Mi volt a legrosszabb élményed 2016-ban?

Borzasztó módon el vagyok keseredve a világban bekövetkezett hírek, változások miatt. Komolyan mondom, félek bekapcsolni az internetet, mert mindig szembesülök az emberi butasággal, amit az emberi rosszindulat, mohóság és kapzsiság gátlás nélkül kihasznál. Piti dolgokon vitatkozunk miközben az Északi-sarkon rekordokat dönt a hőmérséklet. Alapjaiban változik a bolygónk időjárása, de eszünk ágában sincs komolyabb lépéseket tenni a katasztrófa elkerülésére. Nagyon nincs ez így jól…

Mi volt a legjobb GSO-s élményed 2016-ban?

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy folyamatosan elolvasom a GSO-n az összes hírt, de napi szinten azért felnézek és jobbára innen tájékozódom arról, hogy mi történt az iparágban. Mindig örülök annak, ha értelmes párbeszéd alakul ki az olvasók és a szerkesztők között, jó volt látni, hogy a decemberi dobozos játék akciónk milyen szinten megmozgatta a GS közösségét, szinte városra lebontva tudtuk, hogy milyen teljes játékok érkeztek az adott elárusítóhelyekre. Látszik, hogy itt nagyon sok a segítőkész olvasó, ez a mai világban meglehetősen ritka és büszke vagyok ilyenkor az olvasóinkra.

Mi volt a legrosszabb GSO-s élményed 2016-ban?

Furcsa látni, hogy még most 2016-ban is vannak olyanok, akik teljesen félreértelmezik a GameStar szerepét a hazai piacon. Pontosan tudom, hogy milyen mennyiségű munkát tolnak a GSO szerkesztői az oldalba, így mindig elfog a harctéri idegesség egy-egy primitívebb hozzá- és beszólás láttán. Ilyenkor mindig vissza kell fognom magam, mert első felindulásomban olyat írnék vissza, amit aztán később nagyon megbánnék. Utólag mindig belátom, hogy ez volt a jó döntés, de akkor a pillanat hevében nehéz türtőztetni magam. Vannak páran, akik szerint a GSO-nak közszolgálati szerepkört kellene betöltenie és fel van háborodva, amikor töröljük azokat a hozzászólásokat, melyekben linkek mutatnak a konkurencia oldalaira. Sajnos ki kell hogy ábrándítsak mindenkit, nálunk nincs állami dotáció arra, hogy másokat reklámozzunk. Kőkemény piac ez, főként azoknak a vállalkozásoknak, akik okoskodás nélkül próbálnak meg megélni, a GameStar ilyen és ezen nem is fogunk változtatni. Csak remélni merem, hogy van, aki megérti ezt.

Mi volt szerinted 2016 legrosszabb játéka és miért?

Még a jó játékokra sincs elég időm, így a rosszak szerencsére teljesen kívül esnek a látókörömön. A kevésbé szerencsés kollégák panaszszava persze hozzám is elér. Itt mindenki a No Man’s Sky-t emeli ki, nos én olyan fél órát tudtam vele megjelenéskor játszani, de a folyamatos grindelés engem teljesen lelombozott. A World of Warcraft megjelenésekor volt ilyen a játékélmény, már akkor sem jött be ez az „ölj meg öt kicsi-közepes-nagy farkast” játékmechanika. 2016-ban meg egyenesen botorság ilyen játékfilozófiával betámadni a nagyközönséget, azok az idők már elmúltak.

Mi volt szerinted 2016 legjobb játéka és miért?

Hosszú a lista, amivel idén játszottam vagy szerettem volna játszani. Doom, Uncharted, Dishonored, Division, Total War, Civilization, Battlefield, Call of Duty, Mortal Kombat, Witcher, World of Warcraft és még sorolhatnám a legendás sorozatokat, melyek idén új résszel bővültek. Engem leginkább a Dark Souls III varázsolt el, indokolatlanul sok időt és energiát toltam bele ebben a pazar játékba ezúton is ajánlom mindenkinek, aki még nem próbálta ki ezt a sorozatot. Félnetek nem kell, az ezredik meghalás után már nem is tűnik olyan nehéznek a játék.

Mit gondolsz, milyen meglepetések várhatóak jövőre?

Túl sokat voltam már ebben a szakmában, nem hiszek a meglepetésekben. 2017 szerintem kicsit nyugisabb lesz, a VR őrület lecseng, szép lassan rájönnek a kiadók, hogy nem ez az az irány, ami megváltja a játékipart. Folytatódik a biztonsági játék, a kiadók nem fognak dollármilliókat kockáztatni csak azért, hogy valami egyedit (és rizikóst) rakjanak le az asztalra.

Mit vársz 2017-től?

Red Dead Redemption 2 jön valamikor ősszel, szóval a nagy kiadóknak még az év első felében ki kell adni minden játékot, különben leshetik az eladásokat. A Rockstart ismerve a PC-s változat átcsúszik a következő évre, de ez nem is olyan nagy baj, érdemes kicsivel több energiát fordítani a PC-s platformra még akkor is, ha nincsenek olyan szép eladási számok, mint konzolon. Addig is boldog új évet mindenkinek, találkozunk jövőre.


Vélemény, hozzászólás?