Extra RAM-mal és cserélhető merevlemezzel jön a PS4 Pro


Jó ideje tudjuk, hogy a PlayStation Meetingen bemutatott, és november 10-én megjelenő PS4 Pro sokkal erősebb hardverrel rendelkezik, mint a sima PS4 masina, ráadásul a pontos technikai specifikációkat is közzétette már a Sony. Ugyanakkor a készülék vezető mérnöke, Mark Cerny a minap megosztott még egy-két fontos apróságot a géppel kapcsolatban.

Kiderült például, hogy a gép 1GB extra RAM-mal felvértezve érkezik. A Sony az új gép tervezésekor szeretett volna az eddigi hagyományoktól eltérően hozzáállni a PS4 Pro elkészítéséhez, vagyis nem a generációváltásra időzített egy nagyobb technikai ugrást, hanem már az új gépbe is belerakott némi pluszt.

„Úgy éreztük, hogy szükségünk lenne még egy kicsivel több memóriára, nagyjából 10%-kal többre, ezért beépítettünk egy 1GB-os lassabb, hagyományos DRAM-ot is gépbe.” – magyarázta Cerny, így a 8GB GDDR5-ös RAM mellett ez némi előnyt jelent majd a játékok és applikációk futtatása esetében. Ahogyan a szakember magyarázta, amikor egy applikációból egy játékba váltunk át, akkor előbbi a rendszer memóriában marad, hogy lehetőség legyen a gyors váltásra köztük. A PS4 Pro esetében ezek az applikációk az extra 1GB RAM-ban futnak tovább, hogy tehermentesítsék a GDDR5-ös memóriaegységeket.

Cerny azt is elárulta, hogy PS4 Pro esetén 512MB-tal többet használhatnak ki a játékok a RAM-ból, mint az alapgép esetében, ami azt jelenti, hogy összesen 5.5 GB áll rendelkezésükre, a többit a rendszer foglalja le magának. Cerny szerint ugyan nem tűnik soknak az 512MB, ám az információk átmeneti tárolására használt bufferek képesek kihasználni ezt, amikor magasabb felbontásban, nagyobb részletességgel kell kirajzolniuk a képet, így sokkal jobban fest majd a látvány a képernyőn.

Cerny azt is elmondta, hogy a PS4 Pro esetében is cserélhető lesz az alapból 1TB-os merevlemez, így akár egy SSD-t is behegeszthetünk a gépbe, ha szükségünk van rá, pláne, hogy a Sony nem tervez ilyen kiadást a konzolból.

A PS4 Pro november 10-én mutatkozik be Magyarországon is, ebben az összeállításunkban pedig minden égető kérdésedre választ kaphatsz az új konzollal kapcsolatban.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?