Ezer embernek tetszik a Metal Gear Survive, 14 ezernek nem


A hétvége a Metal Gear Survive jegyében telt: a Konami a Tokyo Game Show-n nyilvánosságra hozott egy tizenöt perces játékmenet videót a Kojima nélkül készülő, csökkentett áron forgalomba kerülő kooperatív akciójátékról, és a fogadtatás… nos, enyhén szólva is felemásra sikeredett.

Kojima a saját stúdiójának berkein belül készülő Death Stranding sajtótájékoztatóján, szintén a TGS-en elmondta, hogy bárgyúnak (sőt: kimondva-kimondatlanul a franchise megcsúfolásának) tartja a játék alapötletét, ezen véleményéhez pedig a Metal Gear csapatából a Kojima Productionshöz átigazoló karaktertervező is csatlakozott.

Mindeközben a hétvégén izgalmas új részletek derültek ki a Death Strandingről is: többek között megtudtuk, hogy a játékot egyjátékos móddal is felszerelik, a főszereplő pedig nem a Norman Reedus által megformált karakter, hanem egy női karakter lesz. Azt is megtudtuk, hogy Hideo Kojima új stúdiójának első játékát 2018-ban tervezik kiadni.

Mindeközben az interneten szépet-jót és lesújtó véleményeket egyaránt lehetett olvasni a Left 4 Dead elemeit az MGS játékmenetével elegyítő, a cselekményt a Ground Zeroes utolsó percei után folytató (majd újonc hőseinket azzal az elánnal egy kristályzombiktól hemzsegő, párhuzamos univerzumba hajító) programról. Itt, az IGN Hungaryn is megoszlottak a vélemények a komment szekcióban: sokatoknak tetszik az új koncepció, mások szívtelen-ötlettelen, cinikus fejős tehénnek tartják a játékot.

Egy biztos: a Konami által nyilvánosságra hozott játékmenet videó alatt sokkal többen, egészen pontosan tizennégyszer annyian adtak hangot nemtetszésüknek, mint ahányan bíznak a Konami új játékában. Ez pedig ilyen nagyságrendnél bizony már könnyen jelzésértékűnek tekinthető a várható sikerre, illetve anyagi bevételre nézve. Kőbe vésve ugyanakkor még mindig nincs semmi: az újabb, a játékkal kapcsolatban kiszivárgó információk, illetve a Konami kommunikációja sok mindent megváltoztathat. Egyelőre azonban nem épp rózsás a helyzet:

1 :14 a Kojima rajongók javára

Mindebben persze komoly szerepet játszhat (és játszik is) a Konami-Kojima perpatvar tisztázatlan, de sokszor valóban méltatlannak tűnő, a sajtó szemében Kojimát mártírként feltüntető kálváriája (amelyről Norman Reedusnak is megvan a véleménye) éppúgy, mint a Konami újabb, a keményvonalas játékosokat elkeserítő nyilatkozatai.

A Metal Gear Survive jövőre jelenik meg PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Nyilván nincs értelme bármelyik fél „pártjára is állni” (és ez szerintem nem csak a játékiparban fontos tanulság), épp ezért annyi lenne a kérdésünk, hogy nektek hogy tetszik a játék az alapján, amit eddig mutattak belőle?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?