Ezért halasztották el a Final Fantasy XV-öt


Sokak szomorúságára nemrégiben kiderült, hogy a régóta készülő Final Fantasy XV megjelenését a Square Enix november 29-re halasztotta. Mindnyájan sejtettük (ahogy a hivatalos nyilatkozatokban is szerepelt), hogy a csúszás fő oka az optimalizálatlanság; a harmatos teljesítmény, amit az E3-on mi is tetten értünk.

Most azonban a játék vezető fejlesztője, Hajime Tabata a Famitsunak részletesebben is beszámolt a halasztás okairól, amelyek között legalább egy viszonylag meglepőt is találhatunk.

„Először még nem sikerült elégségesen optimalizálni a játékot” – kezdte Tabata a már ismert indokok részletezésével. – „Ráadásul számos különböző hiba van még a játékban, ahogy bizonyos területeken a frame rate is jelentősen leesik.” Tabata szerint a hibáktól a játék ugyan játszható marad, de azok sok esetben zavaróak tudnak lenni. „A karakterek sokszor természetellenesen lógnak, lebegnek a levegőben, vagy éppen furcsán, hibásan jelennek meg.”

Ezen hibák a profi tesztcsapat segítségével a megjelenésig hátralévő hónapokban remélhetőleg orvosolhatók – legalábbis Tabata ebben bízik. „Ki fogjuk javítani a hibákat, sőt: ezek mellett a játékegyensúlyon is finomítunk.”

Újdonság azonban a csúszás egy másik oka, amit Tabata most először említett, és ami – valljuk be, – logikusan hangzik. Ez pedig a következő: a Square felmérései szerint a japán játékosok több mint 20 százaléka nem rendelkezik az internethez kapcsolódó konzollal. Lehet, hogy van konzoljuk, lehet, hogy internet-hozzáférésük is, de a kettő együtt sok esetben hiányzik. Épp ezért a játékosbázis jelentős része nem tudja majd letölteni az első napos tapaszt – a késlekedés egyik legfontosabb célja tehát az, hogy minden játékos teljes értékű játékot kapjon a kezei közé.

Nemrégiben megírtuk, hogy a játék zeneszerzője hamarosan nagykoncertet ad az FFXV muzsikájából, amelyet ingyen és bérmentve követhetünk majd nyomon, ahogy a játék narratívájáról is friss információk derültek ki. A Final Fantasy XV-ről szóló kisokosunkat itt böngészhetitek át.

A Square monumentális jRPG-je tehát november 29-én jelenik meg PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?