Film elemző oszkárra: A negyedik tenor kritika+ jegyzetek magamnak


A negyedik tenor 

A negyedik tenor egy 2002-ben készült alkotás mely Harry Basil munkája. 

A film műfaja romantikus komédia mely főleg igazából a romantika műfajának egy paródiája, görbe tükre. 

Érdekessége, hogy csak a Tv2 csinált hozzá magyar szinkron-t, viszont az sosem került forgalmazásra, magyar felirat nincs a filmhez és csak nagyon nehezen lelhető fel a film angol változata az interneten, talán még Amazonon lehet kapni és egy-két, eldugott, zug warez oldalon, ahol 10kb/sec-el le lehet szedni. 

A film az Imdb értéke ellenére (mely jelenleg 4,7) nagyon is élvezhető, de rengeteg hibája van. 

A hibáiról majd később, először ejtsünk szót a szereplő gárdáról, aki picit is szemfüles már felfedezhette Rodny Dangerfield-et a filmben, aki olyan nagyszerű és vicces alkotásokban alakított, mint pl a golf örültek. 

A többiek is viszonylag vállalhatóan alakítanak, akik nem ott lesz majd egy ripacsriasztó :D. 

No, de essünk túl a címből adódó kötelező jellegű poénon: 

https://www.youtube.com/watch?v=6xsDdIByh8A 

Elég a mókából! 

Koncentráljunk a filmre. 

Viszonylag klisésen indít a film,felhívnám figyelmeteket a háttérben alig halható utca zajra,mivel ez egy fontos motívuma a filmnek,hiszen emiatt tér be a srác a bárba, Mucsi Zoltánhoz elmesélni, hogy kidobták(https://www.youtube.com/watch?v=ee925OTFBCA ) és hát Mucsi természeténél fogva ki is osztja: 

http://youtu.be/Blkx0K_GQZ8
 

Na, jó ez a csapos talán valamivel kedvesebben bánik vele hiszen, önt neki egy pohár bort és elkezdi elmesélni Lupó történetét, amely lényegében a film fő történeti szála. 

Érdemes meg figyelni az énekesek és színészek mennyire nem nyitják ki a szájukat és szinte mindig leharapják a szóvégeket, ezzel majdhogynem el lehetetlenítve a magyar fordítók munkáját (bevágás a hülyék paradicsomából,komadzso elnöktől: A szentségit!) 

Az harmonikás miért csak simogatja a harmonikát? 

😀 

De maradjunk a történetnél, ne vesszünk el a részletekben. 

A történet szerint Lupo, a Serenade Caffe tulajdonosa, bele szeret Giná-ba, aki az étterem egyik énekese, de ő csak akkor hajlandó járni Lupóval, ha megtanul, énekelni. 

Amire annyi esélye van mint Stohol Bucinak józanul kijönni a  rendőrségi kokain raktárból. 

Mily bájos lány ezért meg éri küzdeni igaz?:D 

(bevágások a lány jelleméről,csókold meg a seggem,flörtölés azzal a patkánnyal stb) 

De mivel ez egy jó komédia miért is ne próbálná meg. 

Ezért a csapos elkíséri őt egy szélhámoshoz, és a csapos fizet azért hogy mondja azt Lupónak: 

(bevágás aki nem tud énekelni,nem tud) 

Aztán Lupóról kiderül a szélhámos előtt, hogy a Serenade Caffe tulajdonosa, ami azt jelenti, hogy jól le lehet húzni pénzzel és palira is veszik, elkerül egy Vinchenzo nevű kamu ének tanárhoz,akinek még fogalma sincs mire vállalkozott és mit kell tennie azért pénzért,mert hát hallgassátok csak:D 

(bevágás) 

De, ennek ellenére beállítja őt énekelni, nézzétek ezt a bárgyú vigyort, ez a karakter és Vinchenzo mentik meg az egész filmet + a bor ötlete, de erről majd később. 

Ennek hatására Vinchenzo felhívja bűntársát, hogy nem bírja tovább, mire jön az ötlet, hogy állítsák be egy operába egy kis szerepre, és akkor majd lemond a terveiről, ennek az lesz az eredménye, hogy a borzalmas előadás után a felbőszült tömeg elüldözi, és egy folyón keresztül egy kis szigethez érkeznek, ahol egy lány egy gyerekkel rá talál Lupóra. 

(jumpscare ahhoz a részhez ahol bökdösik a testét egy bottal, a második bökésnél legyen jumpscare.) 

Aztán volt egy ilyen poén amit nem tudtam mire vélni:D 

(bevágás a hal a gatyájában úszkál, próbálja kivenni, de kicsit félre érthető a dolog) 

Ezt követően a lány megszánja és haza viszi Lupót, bemutatja a családnak, noha még csak most találkoztak először! 

Az apja, azt hiszi először,jogosan ,hogy van valami presztízse vagy a maffia elöl bujkál,ezt erősíti az is ,hogy azt mondta azért került a szigetre mert „énekelt”,aki jártas a maffia filmekben az tudja hogy ez több értelmű szó. 

De végül is kiderül az igazság,ahogyan arra is fény derül, hogy a családtagok egytől-egyik,még a nagymama is kiválóan tudnak énekelni. 

Lupó-t, pedig érdekel a hogyanja,ezért marad a családnál,összebarátkozik velük,családtag lesz és Rosa meg kedveli őt. 

Ezzel csupán egy a baj, hogy a család már születésekor eldöntötte kihez fog hozzámenni, egy Marchelo nevű gazdag és öreg férfihoz, ráadásul Lupó még Ginát szereti. 

A lány viszont nem akar hozzá menni, kicsit Rómeós Juliás történet zajlik:D. 

Tudom, hogy ez számotokra furcsa lehet, de a régi időkben ez volt a szokás,és ez egy régi módi család. 

Aztán Lupó elmegy sétálni Rosával (azzal a lánnyal, aki meg találta) és Rosa elárulja a családi titkot, hogy hogyan tud énekelni az egész a família, kiderül, hogy egy kis különleges bor elfogyasztása után, amit a család termeszt, bárki Opera énekeseket meghazudtolva tud majd énekelni, persze ez egy családi titok és Rosa megesketi Lupót, hogy soha nem mondhatja el, mert ez egy családi titok. 

(Nem kell mondanom, úgy is tudjátok majd mi fog történni :D.) 

Lupó haza tér és a bor ívása után elkezd énekelni,amire senki nem számított,  hogy gyönyörűen énekel,mindenki ledöbbent és hát  az éttermében hatalmas sikere lesz. 

Na, jó ez egy picit azért túlzás.(összetörik minden bevágás) 

Ginát is meglepi a dolog, természetesen ő továbbra sem akar a párja lenni, inkább azzal a csaló görénnyel lóg. 

Ketten pedig rá veszik, hogy énekeljenek az operában, Lupó pedig példátlanul gazdaggá teszi mindkettőjüket. 

Szóval maximálisan kihasználják, az ember már szinte sajnálja a karaktert, hiszen alapvetően egy jó és vicces egyéniségről van szó. 

Ettől ő elszomorodik, eldobja magától mind azt, ami gazdaggá tette őt, mind azt, ami különlegessé teszi, kidobja a bort, mert nem gazdagságra vágyott, hisz az megvolt neki, hanem szerelemre, amit nem kapott meg, hibába érte el a célját és meg tanult énekelni, Gina nem szeretett bele. 

Ráadásként ír egy levelet Rosának hogy ne küldjön bort, amit odaad az egyik pincérének, hogy vigye el a postára, aki pedig odaadja a szélhámosnak,aki pedig nem viszi el a postára,hanem elolvassa és meg tudja belőle, hogy Lupó a bornak köszönheti egyedülálló hangját. 

Ő, pedig felhívja Vincheznzó-t, hogy hozzon a borból,aki be mocskolja a nevét a család előtt, azzal hogy azt mondja Lupótól kapta az infót, hogy itt olyan bort lehet szerezni, amitől kiváló hangja lesz az embernek. 

Na ezt a család nem igazán,díjazza illetve díjazza,na de hogy mivel az már más kérdés. 

Ez is egy különleges borfajta csak ép
pen nem fogsz majd tőle énekelni, hanem épp ellenkezőleg. 

Aki eddig tudott az borzasztó hamisan fog énekelni 😀 

Aztán pedig 3 csöves megtalálja azt a bor-t , amit Lupó kidobott és elismert,utacai énekesek lesznek,akiket a tömeg szívesen látogat . 

Igen jól látjátok, ez egy társadalomkritika, Amerikával szemben:D 

Lupó rájön hirtelen Rosá-t szereti és innentől 360fokot fordulva próbálja menteni, ami menthető. 

De, természetesen úgy, hogy kiválóan ki van parodizálva benne a romantika műfaja és együgyűsége. 

És a végét már szerintem tudjátok, legalább is ki lehet találni 

Összegzés: 

Ez a film kiválóan kiparodizálja a romantikus filmeket,a poénok ütősek,akik imádják a klasszikus zenét, mint pl én is ,azoknak külön csemege, akik szerették Rodny Dangerfeild filmjeit,most sem fognak csalódni,kiváló alakítást nyújt mind a drámai mind pedig a vicces pillanatokban,főleg a vicces pillanatokban,csak nézzetek rá. 

Bedobod egy filmbe és már röhögsz az arcán anélkül, hogy meg szólalna. 

Akire nagyon haragszom ez a ripacs John Travolta utánzat, mert borzasztóan túl játssza a szerepét, mindenki vállalhatóan jól alakít kivéve őt meg néha Ginát (tényleg amúgy mi is volt a neve,mert nem sűrűn volt megemlítve,talán 2x?). 

A film hátránya továbbá még, hogy nagyon lassan indul be story,túl sok a felvezetés, azt mondom, hogy a másfél órából nyugodtan le lehetne vágni fél órát és akkor ez egy 7es film lenne IMDB-n. 

Így sem rossz szerintem simán megérdemelne egy 5.8-at vagy egy 6ost, mert könnyed játékos, humoros, feldobja az ember kedvét. 

És ami a legjobb úgy tudom nincs igazán jogtulajdonosa, szabadon terjeszthető és felhasználható,van benne potenciál már egy csomó memét ki tudnék belőle emelni:D 

Összességében, egyszerűen mosollyal az arcodon ülsz majd a film végén a tv-d vagy monitorod előtt és azt mondod magadban, nem hibátlan,de élvezetem,jó volt látni. 

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?