Hálózat-Filmélmények


A mostani skicc inkább nevezhető élmény beszámolónak,mint ténylegesen valós kritikának.
Szeretnék beszámolni nektek az 1976ban készült Hálózat című remekműből szerzett élményeimről.
Az egész egy hatalmas nagy média kritika,mely a sok csöpögős,megszokott Amerikai happyend helyett egy szomorú,ám végtelenül realista és releváns véget szállít.
Az egész film a média ádáz működését mutatja be.
Hogy egy perc alatt istenné tehetnek,de ugyanabban a percben mélységesen megalázhatnak,meggyilkolhatnak csak hogy nőjön a nézettség és vele arányosan a profit is.
Hogy fogyatékos vagy és Hajdú Péter megaláz egy élő showban?
Semmi gond,amíg nő a nézettség addig semmi sem számít.
Szegény Howard Beale-t is hosszan letöltött munka évek után kirúgták a CBS-től,melyről tudni kell, hogy egyike Amerika legnézettebb csatornáinak.
Beale bele őrült el bocsájtásába és elméje teljesen el sötétült,ordibálni kezdett a kamerába,eleinte az igazságot,majd később bele keverte saját hülyeségeit is.
Persze a közönség, a sajtóval karöltve, minél jobban örülté vált ez a szegény ember, annál inkább zabálták ezt a szerencsétlen-t.
Egészen egy bizonyos pontig,amit nem lövök le, mert nagy csavar,és erősen spoileres lenne.
A színészek nagyszerűen játsszák a szerepüket,némi hangtechnikai problémákat véltem felfedezni,de ezt nyugodtan írhatjuk a film korának számlájára,hiszen több mint 30 éves!
Ha filmet akarnék csinálni egy média ellenes állásfoglalással,így csinálnám!
Egyszerűen az egész filmnek annyira komplex és annyi szálon futó története van,hogy azt nem lehet leírni egyetlen egy posztban,ahhoz látni kellene az egész filmet!
Mindenkinek van jelleme,egyedien vannak kidolgozva a karakterek és az egészre csak annyit lehet mondani,ez egy majdnem tökéletes film!


Vélemény, hozzászólás?