Hofi Tükre 7 Hofélia-kritika


Hofi Géza az egyik legjobban meghatározó személyiség volt számomra.
Talán nem mondok újat azzal, hogy némely társadalom és rendszer ellenes kritikái még ma is megállják helyüket,ezzel bizonyítva időtlenségüket.
Hofit sokkal inkább érdekelte a köznép jövője(a rossz nyelvekkel ellentétben akik azt állítják kommunista bérenc volt és mindent amit mondott engedélyeztek) mint saját sorsa,jó módja.
Rengeteg olyan paródiája,vicce volt ami miatt megüthette és időnként meg is ütötte a bokáját.
A mai stand uposok valahogy el maradnak ettől a színvonaltól egyenlőre és ezt persze ők is tudják és próbálnak fel érni hozzá.
Ki mondott olyan dolgokat az akkori rendszerben, amit senki nem mert, elég csak megnézni a: Mi a helyzet a gyalogosokkal Magyarországon vagy a kritika címében szereplő Hofelia-t amelyekből kiderül, hogy az öreg Hofi tudta mitől döglik a légy(nem a hajlakra gondolok:D).
Ezek mellett, hogy nagyon jó rendszer ellenes kritikákat fogalmazott meg nem feledkezett meg a szórakoztatásról és a minőségi humorról.
Hofi imádta a közönségét és a közönség is imádta őt,az ő műsorain ott lenni megtiszteltetés lehetett,ez nem csak olyan műsor volt hogy bemagolt valamit és elmondta,nem mű stand up,rendesen ami eszébe jutott őszintén elmondta, kommunikált a közönségével,sokszor visszautalt személyes élményeire,szinte minden embert barátjaként kezelt,az egész olyan közvetlenné válik, mintha egy barátoddal beszélgetnél és nincs az a manapság is divatos dolog,hogy „én sztár vagyok, tiszteljé’ má’ paraszt!” és ez ad az egész műsornak egy olyan mélységet amitől egyenrangúnak érzed magad az előadáson.
Hofi pont ezt akarta elérni,hogy ha kint meglincselnek mindenért,és vannak kommunista Istenek,bent mindenki egyenlő legyen.
A Hoféliában is nagyon jelentkezik ez és a teljes spontaneitás jellemzi az egész műsort.
Ha tehetném bevetném a magyar közoktatásba, hogy vetítsék le ezt a darabot a gyerekeknek hogyan is nézhetett ki az előző rendszer,Hofi mesél a történelem könyvek nagy része hazudik,mert még mindig olyanok írják akik valakinek a csókosai,az meg valaki olyannak csókosa aki az előző rendszerben jó pozícióban volt és még mindig jó pozícióban van.
Sajnos a mai fiatalság egy jó része még csak a nevét sem ismeri,tudjátok akiknek a kedvenc műsora a csillag születik és a Családi titkok!
Ha mondanom kéne egy embert aki arra inspirált,hogy kitörjek a mostani rendszer elnyomása alól és ne csak kövessem vakul mint egy marha az elém kijelölt utat,akkor azt mondanám hogy Hofi.
Nem lehet elsiklani emellett az ember mellett,halála is hozzá méltó volt,a színpadon vesztette életét:(
A Hofelia című mű, pedig mind addig aktuális lesz amíg olyan politikusok vannak hatalmon akik első sorban a saját és a befektetőik jólétüket akarják garantálni és ennek érdekében képesek mögé helyezni a köznép jólétét


Vélemény, hozzászólás?