Huligánok (2005)


A huligánok című film egy 2005-ös alkotás mely Lexi Alexander munkája, akiről bevallom őszintén én még soha az éltemben nem hallottam.

Ha végig tekintünk a stáb listán, meg pillanthatjuk Frodót alias Elijah Wood-ot aki enyhén eltévedt közép földéről…

A filmbeli neve egyébként Matt Buckner, aki egy nagyon szerény srác és kicsapták a Harward-ról kokainbirtoklás (hamis) vádja miatt.

A vádat egy gazdag kölyök kente rá, akié volt a kokó, aki egyébként megígérte, hogy majd viszonozza a szívességet, lehet találgatni úgy, lesz -e….

Innentől fogva a feladat adott, Mattnek vissza kell szerezni a becsületét és vissza kell kerülnie a Harwardra.

Amíg azonban, nem sikerül leutazik a nővéréhez, hogy meghúzza magát (nem a nőt, fúj ti perverz állatok :D) és itt találkozik egy neonáci küllemű footbal huligánnal,akinek a filmbeli neve Pete

A film a footbal huligánok szubkultúráját hivatott bemutatni, minden féle előítélet nélkül, sőt igazából az ő pártjukat fogja.

Minden áron próbálja bizonyítani a nézőnek, hogy itt nem pusztán balhékról és verekedésről van szó, itt vannak értékek is, a barátság, az hogy számíthatsz a másikra, hogy önbizalmat erőt és kitartást nyerhetsz, stb, stb, de neked mind végig egy mondat fog motoszkálni a fejedben a film nézése közben:

KILL WITH FIRE!!!!!!!

Egész egyszerűen, amit a filmen láthatunk az mindennek a legalja.

Valóban így viselkednek a footbal huligánok, de pont ezért, miért kéne velük szimpatizálnom?

Egyetlen egy pozitívum róható -e a film mellett, hogy megmutatja ezeknek az embereknek a primitívségét, hogy ezek nem emberek, hanem állatok, ennél komolyan egy csimpánz is okosabb

*snit, csimpáz tiltakozik*

Jaj ne haragudj Fanka.

Szóval a film tökéletesen az ellenkezőjét váltja ki az emberből, mint ami a célja lenne.

Az operatőri munka néha egyszerűen katasztrofális, mint ha egy 10 éves fiúnak adták volna oda a kamerát, hogy miközben maszturbál, készítsen pár jelentet a verekedő huligánokról.

A fényekkel nem volt gond, jól meg voltak világítva a felvételek.

Tele volt tűzdelve obszcén szavakkal, mondjuk ez kellett is a film hitelessége érdekében.

A színészek jól alakítanak, bár Frodó nem mindig van a helyzet magaslatán…

A vér borzasztóan amatőrre sikerült, kb. mint ha bekennétek volna valakinek a fejét ketchuppal.

A film egyszerűen amatőr, ez a legjobb szó, amit lehet mondani rá, egyszeri megnézésre javasolt, a sok hibája ellenére is viszonylag objektíven mutatja be ezt a szubkultúrát, attól fügetlenűl hogy néha a huligánok javára billen az a bizonyos mérleg.

A borzasztóan amatőr kamera kezelés ellenére, a verekedések izgalmasak és brutálisak és a végét is sikerült egészen jól lezárni, azt nem lehet mondani hogy Asylum szintű filmről beszélünk,mert ez nem így van, ez pusztán egy közepes film.

Olyan film, amit egyszer beteszel és utána soha többet nem veszed elő.


Vélemény, hozzászólás?