I need your credit card, please give to me, please!!!!


Kicsit bele fáradtam abba, hogy egyes cégek erőszakosan követelik a #bankkártya #adataim #megadását.

A következő néhány sorban górcső alá vesszük miért is baj ez, ne aggódjatok nem lesz hosszú.

Szóval nyilván a legelső probléma ezzel az, hogy egy oldal sem törhetetlen, csak maximum nehéz feltörni, így amikor meg KELL kötelező jelleggel adni a bank kártya adatainkat, arra vagyunk kényszerítve, hogy elviseljük egy esetleges támadás és annak kockázatát, hogy el lophatják az összes pénzünket és személyes adatunkat.

A másik probléma az, hogy pl egy #Playstation #Now szolgáltatás esetén, ahol elvileg „7 nap #ingyenes” próba lehetőség van, miért köteleznek még a feliratkozás előtt, a bank kártyám megadására?

Ha valóban ingyenes, ahogy a cég állítja, miért adjam meg a bank kártya adataimat?

Nem sokkal ferebb dolog az, hogy feliratkozok a próba napokra, lejárnak, majd UTÁNA kéri a rendszer hogy adjak meg valamilyen fizetési adatot?

És ez nem csak a #Sony-nál divat, az #MS, a #Google, szinte minden nagy vállalat csinálja, hiába ingyenes a szolgáltatás, add meg a bank kártyád adataid.

Nagyon bosszantó, ha nem adom meg, nem tudom kipróbálni a szolgáltatást, ha pedig nem tudom kipróbálni, hogyan dönthetnék arról, hogy kell e nekem egyáltalán?

Minden nagy vállalat kezd lassan át alakulni egy #hacker csoporttá, add meg a kártya adataidat, ne aggódj, majd mi jól kezeljük azt is, meg pénzed is, ránk rá bízhatod…

Az ellenőrzéshez továbbá kis összeget levesznek a kártyádról, majd visszatérítik, amivel még rendben is volnánk, hiszen valahogy igazolni kel a kártya érvényességét, viszont a tranzakciós díjat nem térítik vissza ami a „vásárlás” során keletkezett.

Tehát gyakorlatilag fizetsz a banknak a semmiért cserébe.

Másik nem éppen lényegtelen dolog, hogy emberek vagyunk mindannyian, és persze hibázunk olykor, megfeledkezünk dolgokról (kivétel persze a mindent tudó internetező trollokat, ők sosem hibáznak), és mikor egy szolgáltatás  automatikus megújításra van beállítva alapból, és később megfeledkezünk kikapcsolni ezt, egyből leveszi az összeget a kártyádról, kérdés nélkül, ami egyrészt creepy, mert alapbeállításnak ezt meghagyni elég tökös megoldás, másrészről pedig az automatikus megújítás nincs is annyira kiemelve, hogy a szemed előtt legyen.

Ilyen hatalmas betűkkel ki kéne írni hogy:

„Pénzt fogunk levenni a számládról paraszt, ha tetszik, ha nem!”

Persze nyilván ez nem lenne jó marketing húzás a cégek részéről, mert akkor hogy vennék le a pénzt a kártyádról, ha egyből ki kapcsolod?

De, ha nem is tudják kiemelni, legalább egy nappal, a próba időszak lejárta előtt, dobjanak egy alertet a felületre, ahol éppen vagyok hogy hé, nem sokára lejár a próba időd, holnap megterheljük a kártyád, okés?

Legalább ennyi korrektséget várnék el minden multitól, ha már költekezővé teszik, hogy adjam oda a tökömnél is jobban féltett kincsem, a pénztárcám.

És, bár lehet kicsit paranoiásnak tűnhet, de miért kéne megbíznom bármelyik multiban?

Mert, attól fogva, hogy hozzá linkeled a kártyád egy akármilyen fiókhoz, a beállított limitig, annyit vesznek le a kártyádról amennyit akarnak.

Még is mi állíthatná meg őket, a sajtó?

A szakma?

És egy ponton tényleg egyetértek azzal, hogy többet veszthetnének azzal, ha most egyszerűen el kezdenék le emelni a pénzt a kártyákról, szerte a világban, de még is azért ott motoszkál a fejembe a gondolat, hogy mindenféle probléma nélkül megtehetnék,talán mondhatjuk hogy ez az igazi hatalom.

Nektek mi a véleménytek erről?

Szavazzatok itt alul!

 


Vélemény, hozzászólás?