Így gyilkol a vámpír a Vampyrban


A Dontnod érdekes stúdió. Először összedobtak egy nagyon hangulatos akciójátékot, a Remember Me-t, azután következett a felnőtt fejjel is rendkívül élvezetes, YA regények kelléktárával és a Telltale Games stílusában elmesélt Life is Strange. Most pedig egy nagyon izgalmas vámpírtörténeten dolgoznak. Nem csodálkoznék, ha a játékkal kapcsolatos első híreknél sokan ráncolták volna a homlokukat, hiszen a vámpír a kétezres évek zombija volt, tehát mára cseppet lehasználta őkelmét a popkultúra, és épp csendes, nem mellesleg jól megérdemelt pihenőjét tölti egy koporsó mélyén, és várja, hogy lecsengjen a Walking Dead láz.

Ugyanakkor ha egy stúdió képes érdekesen tálalni egy kamaszlány középiskolai megpróbáltatásait akár harmincas és negyvenes férfiemberek számára is, akkor bátran kijelenthető, hogy tudnak valamit. Szóval ha valakikre, rájuk nyugodtan rábízhatjuk az exhumálást.

A Dontnod pedig egyelőre úgy tűnik, nagyon is tudja, mit csinál. A Vampyr helyszíne London. Az időpont pedig 1918: az emberiség még döbbenten áll az első világháború pusztításai miatt, mikor egy a háborúnál is halálosabb jelenség üti fel a fejét, a rettegett spanyol nátha. A megsebzett, lassan haldokló, kultúrákat egybeeresztő kikötővárosnál, az 1918-as Londonnál kevés ideálisabb terep akad egy lelkiismeret-furdalás gyötörte vámpír számára.

Vérszívónk, aki a Dr. Jonathan Reid névre hallgat, nem csak vámpírvadászokkal, de elkorcsosult mutánsokkal is összetűzésbe fog kerülni. Célja hogy felfedezze a saját származását, egyben a halálos kór eredetét övező titkot. Ezek szerint valószínűleg némi alternatív történelem is bekerül a játékba, hisz a spanyol nátha a valóságban is létezett, és tényleg rengeteg embert ölt meg.

A harc egész pontosan úgy fog kinézni, hogy a hagyományos közelharci és távolsági fegyvereinkkel támadhatunk, kitérhetünk ellenfeleink támadása elől, és közben feltölthetjük a Blood Gauge-unkat, mellyel a halálos vámpírtámadásainkat vethetjük be. A Blood Gauge feltöltődése ugyanakkor erősebbé is teszi a Jonathanban élő vámpírt. Ez azzal az előnnyel jár, hogy halálos varázslatok és képességek nyílnak meg előttünk. Hátránya, hogy gyengül Jonathan emberi oldala.

Nem félünk a vámpírtól, nem bánt az csak megkóstol

Egy nemlineáris képességfa alapján építhetjük fel a karakterünket a megszerzett tapasztalati pontokból. A képességet bármilyen sorrendben felvehetjük, így teljesen a harcstílusunkhoz szabhatjuk a hegyes metszőfogút. Az agresszív harcmodor és a megfontolt biztonsági játék egyaránt járható út. A skillek két külön irányba is fejleszthetőek. A Spring képesség például lehetővé teszi, hogy villámgyorsan az ellenfelünkhöz száguldjunk. Továbbfejlesztve választhatunk a területre ható sebzés vagy az átmeneti sérthetetlenség között.

A harcok nehézségét a harcokon kívüli részek is meghatározzák. Példának okáért a londoni jónép levadászása nagyon megdobja a tapasztalati pontjainkat, ami által rendkívüli erőre tehetünk szert. Ám ha kinyírunk minden szembejövőt, akkor az utcák számunkra is egyre kevésbé lesznek biztonságosak, ráadásul a dolog kihatással lesz a történetre is.

A harcokat teljes egészében is kihagyhatjuk. Lopakodhatunk, vagy felhasználhatjuk Dr. Reid emberfeletti ügyességét és gyorsaságát, hogy elsurranjunk ellenfeleink mögött. Végső soron a játékos dönt, hogy kit öl meg és kit hagy életben, miközben az erejét csak vérszívással növelheti. A Jonathanban élő vámpír pedig mindig az emberi oldala ellen fog dolgozni.

A Vampyr 2017-ben érkezik PC, PlayStation 4 és Xbox One platformokra.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?