Így változtak meg az első PlayStation 4 Pro játékok


Ahogy tesztünkben is megírtuk, a PlayStation Pro nem csak papíron nyújt nagyobb teljesítményt, de a gépet már támogató játékokat tényleg sokkal nagyobb felbontásban futtatja, és sokszor más extrákat is kapunk. Az elmúlt héten megpróbáltunk minél több PlayStation 4-játékot kipróbálni mind az új, mind a korábbi gépen, megnézve, hogy a valóságban mennyiben különböznek. Az eredmények az esetek nagy részében ugyanazok: a képminőség (a recék hiánya, a messze levő tereptárgyak és karakterek láthatósága, a fények és árnyékok minősége) rengeteget javult a nagyobb felbontás miatt. Ez elsősorban 4K felbontás mellett jön ki, de 1080p-ben is sok programnál kapunk javulást: a képfrissítés, a képkockák másodpercenkénti száma Pro gépeken majdnem minden játékban stabil 30 vagy 60 eredményre nőtt, a nagyobb felbontású textúrák hatása ilyen kijelzőkön is azonnal látszik.

Ráadásul a Pro gépek (majdnem) minden esetben 1080p feletti felbontásban renderelik ki a játékot, amit aztán a supersampling eljárásban a ténylegesen kisebb felbontású képernyőre tömörítenek le – ez pedig élsimítással, a kép kitisztulásával jár. Nyilván ezek az effektek egy 4K-s képernyőn sokkal feltűnőbbek, de nincs támogatott játék, ahol össze lehetne keverni a PS4-en és a PS4 Pro gépeken futó verziót,

Battlezone

A kizárólag PSVR-ben futtatható játék sokkal szebb tükröződés-effekteket és bevilágítást ígért, de a gyakorlatban ebből alig látszik valami. Letisztult grafikai stílusa miatt a több lóerőt nem sikerült lenyűgözőbb látványra váltani.

Batman: Arkham VR

Egy újabb PSVR-játék, ahol már látható a Pro erejéből valami: a textúrák észrevehetően élesebbek lettek, főleg a messzebb lévők – itt szinte teljesen megszűnt a LoD-olás. Cserébe a szövegek homályosabbak lettek, ami főleg a Batcave-ben lesz zavaró. Minden bizonnyal ez valami programhiba eredménye, amit reméljük, javítanak.

Battlefield 1

A Frostbite motor egyelőre egyszerű megoldást használ: bármilyen képernyő is van alatta, a lehetséges maximumon rendereli ki a képet (dinamikus felbontást használ, ami az átlag 1000p helyett 1600p környékén működik), aztán azt vagy felskálázza 4K-ba, vagy a supersampling eljárással „betömöríti” 1080p-be. A képfrissítés mind kampányban, mind multiban sokkal közelebb van a stabil 60-hoz, mint korábban, ami főleg online jelent komoly előrelépést. A textúrák és az effektek is javultak kicsit (a PC-s medium helyett high beállításokat kapunk majdnem mindenhol). 4K-s képernyőn a hatalmas felbontás további előnyökkel jár, a távolban lévő ellenfeleket nagyszerű részletességgel láthatjuk, illetve a recék is teljesen eltűnnek (1080p-ben csak kevésbé észrevehetőek).

Call of Duty: Black Ops 3

Az Infinite Warfare sokkal szebb lett 4K-ban, és kicsit látványosabb 1080p-n – a Black Ops 3 viszont valamivel kisebb előrelépést jelent. Itt is megkapjuk a hatalmas felbontást persze (vagy a supersampling segítségével előállított tisztább 1080p képet), de az eltérés csak akkor látszik, ha egymás mellett látjuk futni a két programot.

Call of Duty: Infinite Warfare

A dinamikus felbontás felső határa itt natív 4K, amit multiplayerben szinte állandóan is hoz a játék, így az abszolút sima 60fps-hez sokkal tisztább látvány dukál. Igaz, ez néhány csupaszabb multipályán már-már zavaróan steril látványt eredményez. Pro gépeken a jobb textúrák minden felbontáson látszanak, illetve az is feltűnő hogy az effektek (füst, köd stb.) a nagyobb felbontás miatt sokkal realisztikusabbak, de ahogy sok másik gyors iramú játéknál, multiban ezekre egyszerűen nincs ideje az embernek – a kampányban viszont feltűnhetnek ezek a dolgok.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered

A Raven által készített remaster alaphelyzetben is pazar munka lett, de a Pro rátesz még egy lapáttal. A játék nem dinamikus felbontást, hanem minden játékmódban 2880×1620 felbontást használ. A képfrissítést már a nagy robbanások sem zavarják meg, és főleg a részecske-effektek (helikopterek által felvert por, köd, hajnali pára, hóesés) lettek látványosabbak az új hardveren.

Deus Ex: Mankind Divided

Gyakorlatilag a PC-s verzióban elérhető maximumot kapjuk meg, ami elsősorban a sokkal nagyobb felbontású textúrákon látszik meg. Prága épületei sokkal kidolgozottabbak, a digitális tér minimalista látványvilága sokkal hangulatosabb, de a játék sajnos szenved a képfrissítési problémáktól. A Pro verzión is néha a 20-25 körüli értékre zuhan a framerate, amit egy patch valószínűleg orvosol majd. A változások természetesen 1080p kijelzőn is látszanak, de 4K-ra felskálázva a kép tisztasága is lenyűgöző. Óriási az előrelépés, de persze ez részben annak is köszönhető, hogy PS4-en (és Xbox One-on) azért nem volt földbetipró a látvány és a teljesítmény.

Dishonored 2

Az a homályosság, ami PS4-en és Xbox One-on jellemzi a játékot, teljességgel eltűnt, minden textúra nagyságrendekkel élesebb – és így jön ki igazán a Dishonored 2-re jellemző stílus szépsége. A szaggatások is teljességgel eltűntek, játsszuk bármilyen képernyőn is a programot. Noha natív 4K nincs, de a felskálázás nagyszerűen működik, ami főleg a zsúfolt utcákon és a gazdagabban berendezett helyszíneken jár grafikai fejlődéssel a nagy felbontásban.

FIFA 17

Egyike a kevés játékoknak, melyeket simán futtat natív 4K-ban a játék, ahol nincs szükség – az amúgy remekül dolgozó – checkerboarding felskálázásra. A sokkal tisztább kép itt viszonylag keveset számít, legalábbis az alap kamerát használva – egyszerűen messze vannak a játékosok ahhoz, hogy a részletek feltűnjenek. Visszajátszásokban persze látszanak a szebb mezek, a részletesebb fű, de hiába ugyanaz a motor, a nézet miatt sokkal kevesebbet számít itt a Pro ereje, mint a Battlefield 1-ben. A közönségnek azonban nem tesz jót a kristálytisztaság, így feltűnőbb, hogy a sok ezer figura mennyivel kevésbé kidolgozott, mint a gyepen levők.

Hitman

Az alaphelyzetben nem különösen kiemelkedő szépségű Hitman szintet lépett, PS4 Pro gépeken sokkal látványosabb lett a játék. A menük natív 4K-ban futnak (és gyorsabbak is!), de a bevilágítástól a képfrissítésen át a textúrákig minden javult kisebb-nagyobb mértékben. Sajnos a játék nem váltott 60 fps-re, de legalább már a legzsúfoltabb részeken sincs szaggatás. 1080p felbontáson is láthatók a különbségek, de az élsimítás azért ott még nem tökéletes.

Infamous: First Light és Infamous: Second Son

Egyelőre talán a leglátványosabb módon ez a játék használja a HDR-t, vagyis a fények és színek minden eddiginél kontrasztosabb kezelését. A napos pillanatok szinte elvakítanak, éjszaka tényleg csak az látszik, amit elér valami fény – és mivel durva fényeffektek közepette száguldunk, ez néhol áll-leejtős pillanatokat eredményez. A támadások effektjeit is felturbózták és egy csomó közülük valósággal megelevenedik a nagyobb renderelési felbontásnak köszönhetően. A fentiek közül a legtöbb dolog 4K kijelzőn látszik igazán, 1080p-ben csak a magasabb felbontásban való renderelés hatása látszik: a tisztább kép. Minket annyira meggyőzött, hogy újra nekiálltunk a sztorinak…

Killing Floor 2 (béta)

A képfrissítés sokkal jobb lett – így sem tökéletes, a játékban extrém zsúfolt jelenetek is előfordulnak –, ráadásul a felbontás is 3200×1800-ra nőtt, ez skálázódik fel 4K-ba, vagy le 1080p-be. Mivel tényleg tömegjelenetek vannak, ez többet számít, mint gondolnánk – ellenben az állítólag szebb textúrákból nehéz sok mindent észrevenni a tengernyi vér és leszakadó szörny-testrészek viharában.

Mafia 3

Érdekes módon a fejlesztők semmiféle csinnadrattát nem csaptak a Mafia 3 patch-ének, pedig talán ez a játék fejlődött a legtöbbet – igaz, sokkal lejjebbről indult, így az előrelépés még vadabbnak tűnik. Játsszunk bármilyen képernyőn, eltűnt a szaggatás, eltűnt a rémes mennyiségű rece, és eltűntek a napszakok pocsék váltásait kísérő effektek. Cserébe kapunk egy sokkal jobb textúrákkal ellátott várost, atomstabil 30-as képfrissítést és jóval kidolgozottabb tereptárgyakat. Olyannyira szebb lett a játék 4K-ban, hogy a renderelt átvezető videók már kifejezetten alacsony felbontásúnak tűnnek a gameplay mellett. Ami viszont nem változott, az a látótávolság – a kocsik még mindig képesek 40-50 méterrel az orrunk előtt feltűnni.

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Senki nem várta, hogy a már két évesnél is idősebb Shadow of Mordorhoz hozzányúlnak a fejlesztők (valószínűleg gyakorlás volt a Warner vagy a Monolith részéről), mégis pazar lett az új változat. PC-s csúcs-textúrák, jóval stabilabb képfrissítés és sokkal szebb fények jellemzik a játékot, ami 4K-ban ráadásul feltűnően szép, tiszta képet is ad.

NBA 2K17

Ahogy a FIFA, az 2K-féle NBA is natív 4K-ban renderel, 1080p tévéken tömörítve a látottakat. A 60 fps-sel eddig sem volt sokszor gond, a töltési idők javultak kicsit, viszont az állítólagos HDR-támogatásból a gyakorlatban nem sokat venni észre, egyszerűen egy kosárlabda-szimulátorban ritkák az olyan pillanatok, ahol a természetes bevilágításnak szerep juthat.

Paragon

Az Epic ígért mindenféle fejlesztést, de igazából két dolog lett azonnal észrevehetően jobb: a textúrák, illetve a felbontás, és az abból adódó egyéb dolgok (élsimítás és képminőség). A játék túl intenzív ahhoz, hogy nagyon odafigyeljünk a megannyi más apróságra – például az állítólagosan szebb tükröződésekre.

Ratchet and Clank

Az idei Ratchet-játék már megjelenésekor is gyönyörű volt a maga cseppet-sem-realisztikus módján, de 4K-ban, HDR-rel egyenesen lenyűgöző – újabb hatalmas lépést tettünk az animációs filmekre jellemző minőség felé. 4K-ban egyetlen rece sem látszik, a változatos bevilágítási sémákkal rendelkező pályák pedig megelevenednek a HDR-nek köszönhetően. 1080p-ben viszonylag kevés az észrevehető előrelépés, de 4K-ban lélegzetelállító a látvány.

Rez Infinite

A szinte csak egypixel vastagságú vonalakból összeálló játéknak piszok jót tesz a natív 4K felbontás, és az Area X is megelevenedik a részecske-effektek sokkal szebb kezelésének köszönhetően. 1080p-ben is szebb a látvány, sőt, valahogy PSVR-en is sokkal tisztább a kép, az élsimítás itt is működik kicsit.

Rise of the Tomb Raider

Három beállítási lehetőséget kapunk: 4K és 30 fps, 1080p és 60 fps, illetve 1080p, minden effekt maximumon és 30 fps. Amennyiben a tévénk vagy monitorunk bírja, az előbbi ajánlott, hiába nem natív a 4K felbontás, a sokkal tisztább kép nagyszerűen mutat, főleg a kinti vidékeken. 1080p-ben mindkét mód sokkal látványosabb, mint amit az alap PS4 mutatott fel (jobb textúrák, sokkal jobb kosz-és véreffektek, jobban szimulált haj, sűrűbb hóvihar, zéró szaggatás), de ha megfeszültem, akkor sem láttam lényeges eltérést a két mód között – úgyhogy a 60 fps-t választottam, mert az sokkal jobban játszhatóvá teszi a programot.

Robinson: The Journey

Az eddigi legnagyobb előrelépést hozó PSVR-játék, amely nem szimplán a képminőségen javít, de jobb textúrákat vet be, sokkal jobb ködöt és vízpárát jelenít meg, és itt-ott még extra aljnövényzetet is fel tud mutatni. A játék mondjuk ettől nem lesz jobb, és a fejfájást sem küszöböli ki, de ettől még tény: pusztán grafikailag a Crytek meghajtja a PS4 Prót.

Skyrim: Special Edition

A Skyrim már patch nélkül is kihasználja a Pro gépeket, mégpedig rögtön natív 4K felbontásban. Ez azt jelent, hogy a vadonban, a külső tájakon sokkal jobb lett a képminőség, a távoli falvak, hegyek, erdők is szépen kivehetőek, ami néhány helyszínen tényleg előrelépést jelent (az aljnövényzet is távolabbról látszik, itt a PC-s ultra fokozatot kapta meg a program). Igaz, a „baltával faragott” karakterek és tereptárgyak így még feltűnőbbek, és mivel a textúrák nem lettek jobbak, néhány szegényes kidolgozású belső helyszínnek sem áll jól. Sajnos azonban ahogy sima PS4-en sem futott stabil 30-as tempóval a játék, ez nem változott (sőt, egyes mérések szerint nagyon kicsit romlott is) a Pro gépeken sem, ami elég rosszul esik az embernek, még akkor is, ha a Skyrim azért sosem a reflexekről szólt.

The Last of Us Remastered

Nem sok dolog változott: a HDR lett bekapcsolható (a sötétebb szakaszokon látványos eredménnyel), illetve a ugyanúgy a stabil 30, illetve a majdnem-stabil 60 fps módok elérhetők, mint az alapjátékban. Természetesen már óriási felbontásban tudja mindezt a program, így minden érezhetően tisztább lett. Nem minden helyszínnek tesz ez egyértelműen jót, de a textúrák szépsége így jön ki igazán.

The Witness

Nem tudjuk, hogy nálunk ütött-e be valami hiba, vagy a játék látványbeli stílusa okozta, de a Witnessben nagyítóval sem találtunk lényeges grafikai fejlődést (a korábban említett két választható opciónak sincs nyoma egyelőre). Igaz, az esetleges szaggatások eltűntek, de mivel az alapjáték sem volt zavaróan recés, még a nagy felbontásnak is kisebb volt a hatása, mint más játékokban. Nyilván rosszabb nem lett, de azért nem ezzel fogjuk demózni a Pro képességeit…

Thumper

A Reznél leírtak igazak itt is: a natív 4K-támogatás sokkal nagyobb előrelépést eredményez, mint vártuk volna, PSVR-ben pedig az élsimításnak köszönhetően pihenhetnek szemeink és örülhet a lelkünk.

Titanfall 2

A dinamikus felbontás ezúttal sokkal magasabb fokozaton dolgozik, így – elsősorban a némileg lassabb tempójú kampányban látható módon – minden letisztultabb lett. Multiban annyira kell koncentrálnunk a többi játékosra, a robotokra és a célpontokra, hogy a kicsit jobb textúrákból és a nagyobb felbontásból nem sok jön át. Igaz, mivel sokkal letisztultabb a kép, főleg a nyíltabb és nagyobb pályákon ez jelenthet bizonyos helyzetekben előnyt.

Uncharted 4

Az Uncharted 4 grafikájába eddig se lehetett belekötni, így most a felbontás nőtt meg 2560×1440-re, illetve a megfelelő tévéken bekapcsolható lett a HDR is. Utóbbi itt-ott szebbé teszi a program színeit, főként a fáklyás részeket – de azért nem radikális a hatás.

Watch Dogs 2

A játék minden gépen jól néz ki, de Pro gépeken a 4K-közeli felbontásnak köszönhetően minden egy kicsit élesebb, mint bármelyik másik konzolon. Szaggatás semmilyen felbontásban nincs, 4K-ban a legutolsó monitoron levő szöveget is el lehet olvasni (1080p-ben is jobb a helyzet, mint alapból, de nem ennyire kristálytiszták a textúrák vagy a horizont), és karaktereink oly fontos ruházati cikkein is látszik az utolsó varrásnyom is.

World of Final Fantasy

Mindig van egy feketebárány, esetünkben a WoFF az: a Pro-támogatást elhozó patch bugos volt, így a depth of field effekt (ami elmossa a messzebb levő tárgyakat) az új gépeken sokszor megvadul és össze-vissza homályosítgat mindent. Reményeink szerint pár napon belül javítják – mert máskülönben a vad élsimítás igen jól áll ennek a játéknak, még ha a textúrák nem is javultak semmit.

XCOM 2

Nagyobb felbontás és stabil képfrissítés – természetéből és grafikai stílusából adódóan az XCOM 2 nem fogja lehengerelni az erődemonstrációra vágyókat. Azonban azok, akiket idegesít a játék nagyobb pályáin alaposan lecsökkenő képfrissítés, vagy zavarja őket a sok rece, így is örülhetnek, mert ezek a gondok teljesen eltűnnek 4K-n. 1080p-ben is javul valamicskét a kép tisztasága (és persze a szaggatások is eltűnnek), de itt azért nincs forradalom.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?