Ilyen volt a hammerfall koncert 2015-ben, a Barbanegrában


Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy el látogathattam a #Hammerfall, Barbenegrában megrendezett koncertjére.

Igyekszem objektívan beszámolni az eseményekről, de nagyon nehéz el fojtani magamban azt, hogy mennyire awesome volt ez show, te jó ég, rendesen kirúgtuk a ház oldalát!

Derűsen indítottuk (a kilométeres sor után) eseményünket a Serenityvel (érted, derűsen! :D), aki számomra egy ismeretlen banda volt, bár tény és való nem ma kezdték a zenélést (2004), azért nincs akkora tapasztalat mögöttük mint mondjuk a Hammerfall mögött (cirka 22 év, 1993).

DSC_0183

Már most szeretném meg jegyezni, hogy a hangmérnököt meg fojtottam volna egy kanál vízben.

Sajnos én vájt fülű emberke vagyok, és bár talán nem tűnt fel a többi sörben, félmeztelenül dagonyázó, lökdösődő, Isten barmainak hogy a hangszórókat teljesítményein felül próbálták megszólaltatni, ami annyit tesz hogy torz lett a zene, (igen, több nagy értékű hangfal is tud torz végeredményt adni) ez különösen zavaró volt a gitár szólóknál.

A másik hangmérnöki hiba az énekes hangerejének eltalálásban volt, valahogy a hangmérnök nem volt képes balanceot találni az énekes és a hangszerek között, ez azt eredményezte hogy a hangszerek túl hangosak, míg az énekes túl halkra sikeredett.

De legalább az összkép jó volt.

Nyilván maga a zenekar nem tehetett a hangmérnök hiányosságairól, ettől függetlenül a zenekar remekül játszott, kommunikált a közönséggel, érdekelte őket a reakció, aránylak humorosak is voltak.

Humor?

A zenekar a számok végén jelezte hogy sajnos csak vizet raktak ki nekik, de sört nem és hogy van e valakinek söre? 😀

És nem hiszitek el baszki, valaki előre adta a sörét, kortyolt és énekelt tovább! 😀

Magát a rendezvényt kb 1 órás késéssel indították útjára, addig mint a moziban zene szólt, csak éppen metál zene.

Aztán megjelent a hammerfall, és mindent el törölt amit eddig gondoltál…

Amíg hallgattad a Serenityt, azt gondoltad magadba it’s not bad, very intesting, de mikor megjelent a Hammerfall a 22 év tapasztalattal a háta mögött előtte meg a Serenity, már csak egy kérdésed maradt:

Miért volt itt ez az elő zenekar??

Mármint  olyan mérhetetlen nagy különbség van minőségben a 2 banda között, hogy egy lapon nem lehet említeni őket, nem hogy egy rendezvényen.
A hammerfallról készült rövid összeállítást egyébként itt tudjátok megtekinteni.
Szerintem érzékelhető a különbség.
És akkor térjünk rá a koncert érdemi részére.
A banda nem fiatal ugyan, de ez nem érződik vészesen a játékukon, persze a dologhoz az is hozzá tartozik hogy az együttes eredeti dobosa, aki több mint 15 évig volt a bandában el hagyta a Hammerfallt, illetve az eredeti basszus gitárosnak megszületett a második gyereke, így helyükre kellett találni másik tagokat.
Az új dobos talán a Painből lehet ismerős számotokra, míg az új basszus gitáros annyira nem új, hiszen ő volt a régi gitárosa a Hammerfallnak.
A dobos állítólag belső ellentétek miatt hagyta el a bandát, bár részleteket nem közöltek a nyilvánosággal, mindenesetre a több mint 15 éves zenei pálya igazán elismerendő/figyelemre méltó.
Szerencsére a hangzásnak nem ártott a zenész csere, sőt a vérfrissítéssel talán most még intenzívebbé vált a banda hangzásilag.
A hammerfallnak sem kell messzire mennie ha humorról van szó:
-„Hányan vannak itt akik először hallanak minket?”
Viszonylag sokan felkiáltottak, válasz:
-„Ú, ez elég sok, hol voltatok az elmúlt 20 évben?”
-„Engedjétek meg hogy javítsam a kérdést, hányan vannak itt, akik nem először hallanak minket?”
Na, itt már kicsivel nagyobb volt a moraj.
-„Na, ez már kicsit jobb”
Vagy mikor viccből meg kérdezték, hogy meg engedjük e hogy egy pár percre leüljenek, mert el fáradtak, aztán ülve énekelték a Dreams Come Truet 😀
Összességében el mondhatom hogy egy remek koncert volt és nagyon jól éreztem magam, sőt mi több egy ponton meg mentettem a showt, mikor elmentek volna kiabáltam one more time, majd a tömeg csatlakozott és addig skandáltuk, míg a banda vissza tért egy ráadásra és lezúztuk a ház oldalát 🙂
A rendezvényről készült egy kisebb képsorozat is amelyet ezen a linken tudtok megtekinteni.


Vélemény, hozzászólás?