Ingyen játék az új generációnak


Sokan lenézően tekintenek a F2P játékokra – és bár konzolra elsősorban a kivételek jutnak el, tagadhatatlan, hogy mobileszközökön nem alaptalan a távolságtartás, a gyanakvás. A mikrotranzakciókkal néha pokoli agresszívan bánó fejlesztők sűrűn elveszítik a sulykot – konzolra azonban szerencsére teljesebb játékélményt adó, mélyebb alkotások jutnak el, melyeket tényleg lehet teljesen ingyenesen élvezni.

Kétrészes gyűjtésünk első cikkét itt találod, most a következő csoportnyi PS4- és Xbox One-játékot vesszük sorra, és a játék leírása mellett mindenhol kitérünk arra is, hogy mennyire játszhatóak e programok valódi pénz költése nélkül is.

SMITE

Platform: PS4, Xbox One

Talán az első olyan MOBA volt, amelyet akciójátékos köntösbe helyezve próbáltak meg a konzolos közönség számára is irányíthatóvá, élvezetessé tenni. Sikerrel: a HiRez játéka induláskor ugyan elég soványka tartalmat nyújtott, de mára igazi behemóttá nőtte ki magát – csak a megvásárolható hősök listája hét hatalmas oldalra nyúlik. A PC-s sikerjátékokhoz képest a legfőbb különbség talán az eltérő, a legtöbb riválisnál sokkal változatosabb játékmódokban rejlik. Ezek közt van klasszikus háromösvényes bázisrombolás is, de a nyílt arénától a szűk folyosón át az élvezetes ostromig sok variációt kapunk a témára. Az oktatómódot követően öt istent (karaktert) kapunk meg permanensen, további öt hetente váltakozó rotációban ingyenesen próbálható ki, a többieket pedig vagy valós pénzért, vagy a meccsekért kapott aranyból vásárolhatjuk össze. Nagyjából végtelen mennyiségű pénzbe kerülne minden isten megváltása, de erre semmi szükség nincs, 4-5 szimpatikus szereplővel mindenki hónapokra el tudja magát foglalni.

Paragon

Platform: PS4

Amikor az Epic azt mondta, hogy a MOBA stílust összeházasítják az akcióval, nem hazudtak, és még csak nem is túloztak. Természetesen kicsit mások a hősök, a képességek, de a játékot elindítva mindenkinek ismerős lesz az élmény, aki látta már a League of Legendset vagy a Dota 2-t. Ugyanúgy ötfős csapatok háborújáról van szó, ugyanúgy három fő útvonal vezet a másik fél lerombolandó bázisához (az egyelőre egyetlen térképen), és ugyanúgy romboljuk az újratermelődő egységek oldalán az ellenség tornyait. A szimpla képességek mellett különféle kártyákkal alakíthatjuk ízlésünk szerint a hősöket, ezek helyettesítik a klasszikus tárgyakat. A még korai hozzáférésben levő játék a hivatalos megjelenést megelőzően csak valamelyik csomagot megvéve játszható, de ezek közül a legkisebb júliusban a PS+ előfizetéssel rendelkezők számára ingyenes, így besoroltuk a válogatásba. Valódi pénzért fejlődésgyorsítókat, illetve kozmetikai tárgyakat lehet csak venni, a ténylegesen fontos dolgok (a hősök) puszta játékkal elérhetővé tehetők. Néhány formabontóbb hősnek örülnénk a későbbiekben, de aki ebben a hónapban le tud rá csapni, az jó „vásárt” csinálhat a játékkal.

Warframe

Platform: PS4

A külső nézetes akciójátékokat és a lövöldözős játékokat stílusosan keverő Warframe az igen gyengécske indulás óta a kategória egyik óriásává nőtte ki magát, így azzal sosem lesz gondunk, hogy szövetségeseket, küldetéseket találjunk. A program elsősorban a kooperatív küldetésekre épít, (általában) négy játékos tudja a naprendszer különféle bolygóin és holdjain akcióba vinni Tenno nevű harcosait. A játék vonzereje a társak mellett végrehajtott küzdelem mellett a végtelenségig tartó tápolásban rejlik, minden fegyverünket, minden társunkat, minden kiegészítőnket az egekbe lehet modolni, és ezen változtatások érezhetően hatnak ki harci teljesítményünkre. Noha egy idő után a valós pénzért kapható platina használata is elkerülhetetlennek tűnik, ez a helyzet legalább 100-200 órányira van az indulástól – megengedhetőnek lehet tehát mondani a programot.

War Thunder

Platform: PS4

Az előző cikkben a World of Tankst emeltük ki, itt annak szerepét – végtelen fejlődést nyújtó második világháborús akció-MMO – a nagyszerű War Thunder tölti be. Ez annyival többet nyújt (konzolon) vetélytársánál, hogy a földi, tankos összecsapások mellett a levegőben, vadászgépeket és más repülőket irányítva is háborúzhatunk. A kissé kusza főmenüt jóval egyértelműbb akció váltja, a játékmenetre szemernyi panasz sem lehet. A járművek mozgásának szimulációja némileg komolyabb, mint a World of Tanksban, a gépek és az azokat működtető brigádok fejlesztése pedig ugyanarra a kaptafára épül: megfelelő mennyiségű munkával minden kibontható, de valós pénz költésével ez a tempó alaposan megnövelhető. Ez azonban itt is a türelmetlenek megoldása, akár hónapokat, megkockáztatom, éveket is el lehet tölteni a War Thunder két teljesen eltérő hadszínterén – minket főleg a vadászgépes ütközetek ragadtak magukkal. Júliusban az egyik fizetős csomag ingyenes, ha PS+ tag az ember, ez induláskor ad kis segítséget, illetve egy plusz repülőt.

Pro Evolution Soccer 2016 myClub

Platform: PS4

Sajnos akármilyen sokat is vártunk a myClubtól, mindenképpen csalódást jelent a program, elsősorban kapzsi F2P rendszere miatt. Bejelentkezés után kezdő csapatunk szó szerint pocsék, és az első néhány meccsen ez nem is fog javulni. Azonban miután egy kicsit összehoztuk a bagázst, esetleg a véletlen játékost adó ügynökök sem botlábúakat hoztak, elkezdhetünk játszani. Sajnos innen a legújabb Pro Evók néhány fantasztikus rendszere (például az ütközéseket modellező rész) hiányzik, így a játékmenet messze áll attól, amit a „nagy” játék nyújt. A legzavaróbb azonban nem ez, hanem az, hogy az alaphelyzetben 10 meccsig velünk maradó játékosok állandó továbbszerződtetése pokoli sok pénzt emészt fel, egyáltalán nem kivételes alkalom, hogy egy-egy mérkőzéssel még győzelem után is negatívban jövünk ki a pluszköltségek miatt. Természetesen valós pénzen bármikor vehetünk virtuális bankókat, de ennek szükségességét ennél a játéknál ezt egy kicsit túlzásba vitték. Ha Pro Evózni szeretnél, inkább a lemezes verziókat ajánljuk…

Hawken

Platform: PS4, Xbox One

A Hawken történetét csődbe ment fejlesztők, makacs bugok, kisebb-nagyobb balhék jellemzik, de 2015-ben egy fejlesztőváltást követően minden helyreállt, és nemrég a konzolos verziók is megjelenhettek. Ezek még nincsenek teljesen ott, mint a PC-s változat, de a stúdió még idénre ezt is el szeretné érni. A videóból talán egyértelmű, de azért leírjuk: a Hawken egy lépegetőket használó FPS (szerűség), ahol a gépek fejlesztgetése éppolyan fontos, mint a pontos célzás vagy a manőverező-készség. A mechek mozgásán érződik a súly, de a rövid ideig használható turbófúvókák miatt lassúnak, lomhának nem nevezhető az akció. Igaz, az új és új lépegetők megnyitásához elképesztően sokat lehet játszani, de legalább a festéseken kívül minden megvásárolható egyetlen valós fillér elköltése nélkül is. Egy kicsit talán rideg a Hawken világa, és aki MechWarrior-szintű (netán Armored Core-os) komplexitást vár tőle, az is csalódni fog, de egy pár haverral kiváló időtöltés.

Killer Instinct

Platform: Xbox One

Ahogy a múltkor bemutatott Dead or Alive 5, úgy a Killer Instinct is egy bőkezű demónak fogható fel, hisz megkapunk minden játékmódot, beleértve az online lehetőségeket is, csak a karakterek számát illetően van megkötés. Igaz, az elég komoly: az ingyenes verzióban csak egyetlen karakter játszható, de az ő kiléte legalább rendszeresen változik, így ha valakinek nagy a kitartása, az végig tudja próbálni akár az összes harcost is. A játékhoz 1000 forintért lehet megvásárolni egy-egy karaktert, illetve 4000 forintért a legalább nyolc harcost tartalmazó „évadokat”. Ezeken felül különféle egyéb, általában nagyobb csomagok is kaphatók, ezek közül egyik-másik tartalmazza az eredeti, játéktermi KI vagy KI2 játékokat is, ami sokak számára külön vonzerőt jelenthet.

Happy Wars

Platform: Xbox One

Az Xbox 360 első F2P játéka természetesen One-ra is megjelent, és pontosan ugyanazt az élményt kínálja, mint a korábbi gépen: vidám káoszt. Valahol a MOBA játékok, a stratégiák és az akciójátékok határmezsgyéjén mozog a Happy Wars, melynek fő játékmódjában 15-fős csapatok küzdenek meg erősen rajzfilmes módszerekkel. Ennyi játékosnál a taktikának, a csapatmunkának a megszokottnál kisebb szerep jut, ami a komplexitást igénylőket fogja zavarni. Pedig ez nem rontja el a játékot, egyszerűen csak azt kell róla tudni, hogy a Happy Wars tényleg a vidám, kaotikus csaták játéka, ehhez mérten egyszerű fejlődési- és tárgyrendszerrel. A játékbeli teljesítménnyel, illetve valós pénz beváltásával jegyeket lehet venni, melyeket több boltban költhetünk el – sajnos igen tápos cuccok is kaphatók, így tényleges előnyt lehet szerezni.

Powerstar Golf

Platform: Xbox One

Nem egy különösebben komplex alkotás a Powerstar Golf, egyszerűen egy jó golfjátékról van szó, egész szép grafikával, a valóságtól jelentősen el nem rugaszkodó játékmenettel. Igaz, minden karakter rendelkezik egy különleges képességgel, de a megfelelő ütő kiválasztása (ezekből is rengeteg eltérőt tudunk összeszedni), a talajviszonyok és a szél figyelembe vétele, és persze egy jól kivitelezett suhintás fontosabb ezeknél. Az ingyenes verzió egyfajta demóként funkcionál, néhány lyukkal bemutatja az összes pályát, kiválasztható benne pár karakter, aztán ha megtetszik a dolog, modulonként lehet bevásárolni a többi dologból – de itt már jobban járunk, ha a 3200 forintos teljes játékot választjuk, az nagyságrendekkel jobb vétel, mint egyenként megvenni a helyszíneket.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?