Ketrecbe zár a Final Fantasy XV?


Hajime Tabata, a Final Fantasy XV rendezője egy, a Famitsu magazinnak adott interjúban elmagyarázta, hogy a két hónapot csúszó, sokunk által már tűkön ülve várt RPG nem feltétlenül lesz nyitott világú. Legalábbis a hagyományos értelemben nem lesz az.

Hogy kell ezt érteni? – hallom már lelki füleimmel a felcsapó haragorkánt. A válasz az, hogy a program első fele valóban az a nyitott világgal rendelkező játék lesz, ahogy azt a videókon, vagy az első demóban is láthattuk, Noct és vidám bandája mehetnek, amerre csak akarnak, a második félidőre azonban szépen bezárkózik a játék, hogy a nagyfokú szabadság lineárisabb pályatervezésnek, és ezzel együtt várhatóan egyre nagyobb szerephez jutó sztorizásnak adja át a helyét.

Érdekes mód a Final Fantasy XIII-ban éppen fordított volt a koncepció. A hideget-meleget kapott legutóbbi egyjátékos felvonás ugyanis lineárisan indított, hogy csak a játék végére engedje aránylag szabadjára a játékost.

Tabata azt is elmondta, hogy erre azért volt szükség, mert a Final Fantasy történetmesélése hagyományosan kötött, ezért a narráció keretek közt tartása eredményezte ezt a fejlesztői döntést. Egyébként szerintem ez egészen vállalható magyarázat.

A Famitsu tesztelői olyan szerencsések voltak, hogy az interjú mellett még a programot is kipróbálhatták. A harmadik fejezetig el is jutottak benne, és nagyon tartalmasnak találták. Tabata szerint ez nagyjából a játék tizenöt százalékának a teljesítését jelenti, hisz összesen tizenöt fejezet lesz, és nem az elsők a leghosszabbak. Az interjúból az is kiderült, hogy ha valaki a nyitott világú részt követően a Final Fantasy XV második felében kizárólag a sztorira koncentrál, akkor olyan negyven és ötven óra közötti játékidőre számíthat.

A Final Fantasy XV idén november 29-én jelenik meg PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?