Konzolok teraflopsok szerint rangsorolva


November 7-én mutatkozik be a Microsoft legújabb masinája, az Xbox One X, mely technikai adatai alapján tényleg az eddigi legerősebb konzol, ami a boltok polcaira kerül. A One X erejét demonstrálandó a redmondi cég leginkább egyetlen adatot hangsúlyoz: 6 teraflops. Ilyen tekintetben az új gép majdnem ötször nagyobb teljesítményre képes, mint az Xbox One (1.31 teraflops), és még a tavaly óta kapható PS4 Pro erejét (4.2 teraflops) is jócskán felülmúlja.

De mit is jelöl pontosan a teraflops? Nos, ezzel az értékkel a konzolok (elméletileg elérhető) csúcsteljesítményét szokták kifejezni, egészen pontosan azt, hogy másodpercenként hány lebegőpontos művelet elvégzésére képesek, amit általában egy processzor ciklus alatt végrehajtható lebegőpontos összeadások és szorzások számából határoznak meg. Persze, egy kicsit becsapós ez a szám, hiszen a grafikai teljesítményt számos egyéb faktor befolyásolja. Például egy AMD RX 480-as grafikus kártya névleg erősebb (5.8 teraflops), mint az NVIDIA GTX 980 (4.6 teraflops), a gyakorlatban mégis az utóbbi a gyorsabb. A teraflops-ok számítása esetében ugyanis nem veszik figyelembe a gépek processzorának teljesítményét, a RAM mennyiségét, a hűtést, a stúdiók által készített játékok optimalizáltságát, és persze sok egyéb befolyásoló elemet, amik sokat árnyalnak még az összképen.

Ugyanakkor ezen a listán csupán a nyers teraflops adatok alapján rangsoroltuk erősorrendbe az elmúlt évtizedek konzoljait. Következzen hát a lista!

14. SEGA Dreamcast – 1.4 gigaflops

Az utolsó helyen a videojáték-konzolok hatodik generációjának első tagja áll, mely egyben a SEGA utolsó otthoni konzolja is volt, mivel sikertelensége miatt a japán vállalat 18 év után végleg leállt az ilyen játékgépek gyártásával. Ugyanakkor nem csak azért került ide, mert a Dreamcast volt teraflops-ok tekintetében a leggyengébb, hanem mert erről a gépről vannak elsőként pontos információink a számítási teljesítményről. A Japánban 1998-ban, Európában és Amerikában pedig a következő évben debütált konzolban egy 100MHz-en ketyegő, integrált PowerVR2 GPU teljesített szolgálatot, mely mindössze 1.4 gigaflops erősségű volt.

A gép leglátványosabb címei: Jet Grind Radio, Soulcalibur, Shenmue, Shenmue II, Resident Evil Code: Veronica, Ecco the Dolphin: Defender of the Future, Rez

13. Sony PlayStation 2 – 6.2 gigaflops

Rögvest egy fajsúlyosabb versenyző: a Sony második PlayStation videojáték-konzolja, mely máig a cég egyik legsikeresebb termékének számít. A japán vállalat majdnem 13 esztendőn keresztül gyártotta a gépet 2000-es debütálását követően, és még a hetedik generáció érkeztével is roppant népszerű maradt: több mint 3874 játék készült rá, és nagyjából 155 millió példányt kapkodtak el belőle. Nem is csoda, hiszen technikailag nagyon rendben volt a kis masina: a 150MHz-en működő Graphics Synthesizer megoldásnak köszönhetően 6.2 gigaflops teljesítményre volt képes.

A gép leglátványosabb címei: God of War, God of War II, Final Fantasy X, Final Fantasy XII, Shadow of the Colossus, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Onimusha 3: Demon Siege, Ratchet and Clank: Up Your Arsenal, Gran Turismo 4, Zone of the Enders: The 2nd Runner, Jak

12. Nintendo GameCube – 9.4 gigaflops

A Nintendo különleges formákkal megáldott konzolja Japánban és Amerikában 2001-ben mutatkozott be, Európában pedig a rá következő év májusában. A GameCube nem csak formáját tekintve volt rendhagyó, hanem a Nintendo konzolok közül elsőként használt optikai adattárolót kártyák és kazetták helyett, mi több, az internetes játékot is támogatta. Ehhez egy Flipper GPU biztosította a szükséges erőt, ami másfélszer nagyobb teljesítményre volt képes, mint az egy esztendővel korábban debütáló rivális, a PlayStation 2, vagyis összesen 9.4 gigaflops-ra volt képes.

A gép leglátványosabb címei: Resident Evil 4, Star Fox Adventures, Star Wars Rogue Squadron: Rogue Leader, Metroid Prime, Metroid Prime 2 Echoes, F-Zero GX, Legend of Zelda: The Wind Waker, Super Mario Sunshine, Super Smash Bros. Melee, Legend of Zelda: Twilight Princess

11. Nintendo Wii – 12 gigaflops

A Nintendo már itt bebizonyította, hogy sokkal inkább az egyedi és szórakoztató megoldások híve, semmint a nyers erőé. A GameCube-ot öt esztendővel követő, 243MHz-en zakatoló ATI Hollywood GPU-val szerelt Nintendo Wii ugyanis nem volt sokkal erősebb, mint elődje (9.4 vs. 12 gigaflops). A különbség mindössze 1.27-szeres a két gép között, ami a legkisebb teljesítménybeli ugrás két generáció között. Persze a 2006-ban bemutatkozó masinának nem is volt szüksége ennél többre, a forradalmi mozgásérzékelős irányításnak és a tonnányi exkluzív címnek köszönhetően több mint 101 millió talált gazdára belőle 2015 márciusára.

A gép leglátványosabb címei: Red Steel 2, Donkey Kong Country Returns, The Legend of Zelda: Skyward Sword, Super Mario Galaxy, Super Mario Galaxy 2, Mario Kart Wii, Super Smash Bros. Brawl

10. Microsoft Xbox – 20 gigaflops

Hiába előzte meg öt esztendővel a lista előző helyén szereplő Wii-t, a Microsoft portékája így is kenterbe verte teraflops-ok tekintetében a Nintendo mozgásérzékelős konzolját, hiszen már 2001-ben is 20 gigaflops teljesítményre volt képes a 233MHz-es Nvidia NV2A GPU-val üzemelő gép. Az erőhöz ráadásul itt még remek és akkoriban igencsak látványosnak számító címek is társultak. Az Atari Jaguar gyártásának leállása után megjelenő első amerikai konzol meglepő módon még ezzel a kombinációval sem igazi bombasiker: 2006-ra 24 millió darabot értékesítettek belőle.

A gép leglátványosabb címei: Ninja Gaiden Black, Splinter Cell: Chaos Theory, Burnout Revenge, Doom 3, Dead or Alive Ultimate, Forza Motorsport, Chronicles of Riddick, Far Cry Instincts, Halo, Halo 2

9. Sony PlayStation 3 – 230.4 gigaflops

A Sony biztosra ment a hetedik generációban és egy igazán kimagasló erejű géppel lepte meg rajongóit. A 2006-tól megvásárolható PS3 Nvidia RSX Reality Synthesizer megoldásával 230.4 gigaflops-ra volt képes, ami 11.5-szerese az eredeti Xbox-énak, a PS2-t viszont 37.1-szeresen múlja felül a grafikai teljesítmény tekintetében. Ez a legnagyobb különbség két egymást követő generáció masinái között. A számos szolgáltatással és technikai újdonsággal (PlayStation Network, új típusú beépített Blu-ray disc olvasó) is felvértezett gép ugyan nehezen indult magas ára miatt, de végül több mint 84 millió darabot értékesítettek belőle.

A gép leglátványosabb címei: God of War 3, Killzone 3, Gran Turismo 5, Heavy Rain, Uncharted 2, Uncharted 3, The Last of Us, Beyond: Two Souls

8. Microsoft Xbox 360 – 240 gigaflops

Bár korábban jelent meg a rivális PlayStation 3-nál (2005 novemberében), mégis erősebb volt a Microsoft konzolja, még ha nem is sokkal: az 500MHz-re húzott ATI Xenos GPU 240 gigaflops teljesítményt adott le, 9.6-tal többet, mint a Sony üdvöskéje. Az eredeti Xbox-hoz képest 12-szer tudott többet a masina, ami ha az eladásokban nem is ilyen mértékben, de alaposan meglátszott: a tavaly óta már nem gyártott Xbox 360-ból 2014-ig nem kevesebb, mint 84 millió darabot értékesítettek.

A gép leglátványosabb címei: Gears of War 3, Alan Wake, Dirt 3, Fight Night Champion, Viva Piñata, Crysis 3, Forza Motorsport 4, Call of Duty: Advanced Warfare, Halo 4, Dead or Alive 5: Last Round

7. Nintendo Wii U – 352 gigaflops

Bár a Nintendo ezúttal hardverügyileg is jobban odatette magát a generációváltásnál, hiszen egy 29.3-szer erősebb masinával rukkolt elő 2012-ben. A Wii U-t azonban az AMD 550MHz-en robogó Latte grafikus chipje sem menthette meg, amiből 352 gigaflops teljesítményt lehetett kicsikarni. HD grafika ide, mozgásérzékelő oda, az erős riválisok és a japán vállalat rossz kommunikációja miatt 2016. november 4-én gyártották le az utolsó Wii U-t.

A gép leglátványosabb címei: Mario Kart 8, Super Smash Bros. for Wii U, Super Mario 3D World, Bayonetta 2, Xenoblade Chronicles X, The Legend of Zelda: Breath of the Wild

6. Nintendo Switch – 1 teraflops

Újabb versenyző a Nintendótól, amivel a cég már belépett a teraflops-os gépek világába, 2.8-szer megfejelve a Wii U erejét. Igaz, talán kicsit későn, hiszen teljesítmény tekintetében a riválisok messze elhúztak mellette, de a derék japánok nem is akarnak ilyen versenybe bocsátkozni. Minek is tennék, ha a hibrid konzol módosított Nvidia Tegra chipje bőven kiszolgálja az olyan remek exkluzív címeket, mint a Mario Kart 8 Deluxe, a The Legend of Zelda: Breath of the Wild, vagy éppen az Arms. A Switch komoly sikereket ért el eddig, és valószínűleg bebizonyítja, hogy a puszta erő nem sokat számít az innovatív, szórakoztató játékmenettel szemben.

A gép leglátványosabb címei: Mario Kart 8 Deluxe, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Arms, Fast RMX

5. Microsoft Xbox One – 1.31 teraflops

A Microsoft alaposan megszenved a jelenlegi generációval, de biztosan nem az Xbox One ereje hiányzik a képletből, hiszen a PlayStation 4 után pár nappal a boltokba kerülő gép 5.4-szer múlja felül a roppant sikeres Xbox 360-at (és 310 gigaflops-szal a friss Switch-et), és csak csak kevéssel marad el 1.31 teraflops-os teljesítményével, az említett PS4-től. Az erre képes 853MHz-es AMD Radeon grafikus vezérlő mellé elkélt volna néhány ütős exkluzív cím és pár jól átgondolt üzleti döntés is.

A gép leglátványosabb címei: Forza Horizon 3, Quantum Break, Gears of War 4, Titanfall 2, Rise of the Tomb Raider

4. Microsoft Xbox One S – 1.4 teraflops

A tavaly augusztusban boltokba került One S nem csupán karcsúbb az alapgépnél, hanem valamivel erősebb is, a GPU órajelének 7%-os megemelésével nagyobb teljesítményt, vagyis már 1.4 teraflops-ot lehet kicsikarni belőle. Ezt elsősorban a 4K felbontás és HDR-támogatás által követelt extra hardverigény kielégítésre használja a masina, így tényleg szebbek rajta az Xbox One-ra készült címek, ha a megfelelő kijelzővel rendelkezünk hozzá.

A gép leglátványosabb címei (HDR-támogatással): Battlefield 1, Deus Ex: Mankind Divided, Gears of War 4, Mass Effect Andromeda, Resident Evil 7

3. Sony PlayStation 4

A PlayStation 4 volt az első játékkonzol, ami áttörte a teraflops határt, és ez akkor is igaz, ha pár nappal később csatlakozott hozzá az Xbox One 2013 novemberében. Megelőzni persze nem tudta, mert a PS4 integrált AMD Radeon GPU-ja 1.843 teraflops-ot tud, vagyis 533 gigaflops-szal többet, mint a Microsoft gépe, a PS3-nál pedig közel nyolcszor erősebb.

A gép leglátványosabb címei: Infamous Second Son, Killzone Shadow Fall, Uncharted 4: A Thief’s End, Horizon Zero Dawn, The Order: 1886

2. Sony PlayStation 4 Pro – 4.2 teraflops

Bár jelen generációt magabiztosan zsebelte be a Sony, a cég mérnökei nem ültek a babérjaikon, hanem megalkották a PS4 jóval erősebb hardverrel szerelt változatát, a Prót, mely a VR, a HDR és a 4K felbontás kiszolgálására született meg. Bár generációváltásról nem beszélhetünk, azért a Pro és az alap PS4 között nem olyan csekély a különbség, mint az Xbox One és a karcsúbb S között. Az AMD Radeon GPU-t már 911MHz-re húzták, és további változtatásokkal elérték, hogy 2.2-szeres erőt, vagyis 4.2 teraflops-ot csempésszenek a motorháztető alá.

A gép leglátványosabb címei (PS4 Pro patch-csel): Deus Ex: Mankind Divided, The Elder Scrolls Online, Ghost Recon Wildlands, Horizon Zero Dawn, inFAMOUS Second Son, The Last of Us Remastered, The Last Guardian

1. Microsoft Xbox One X – 6.0 teraflops

November 7-én érkezik minden idők legerősebb játékkonzolja a Microsoft jóvoltából. A One X integrált AMD Polaris GPU-ja brutálisan izmos 1172MHz-en, ugyanis kereken 6.0 teraflops névleges számítási teljesítményre képes. Ugyancsak félgenerációs ugrásról beszélhetünk, mint a Pro esetében, hiszen a One X az Xbox One termékcsalád tagja lett, csupán az alapgépnél négy és félszer tud többet, és a Sony legújabb gépét is 1.8 teraflops-szal múlja felül. Hogy a nyers erő igazán kiemelkedő exkluzív címek nélkül mire lesz elegendő, az pár hónapon belül elválik, és persze izgatottan várjuk, hogy a Sony mit lép majd a helyzettel kapcsolatban. Mindenesetre mi azért összeszedtünk 10 + 1 indokot a masina vásárlása mellett.

A gép leglátványosabb címei: Még nincs róla pontos információnk, hogy a különböző játékok miként futnak majd a gépen, de annyi bizonyos, hogy a Microsoft belsős címei a 4K felbontást és a 60fps képfrissítési értéket célozzák, így például a Forza Motorsport 7 egészen biztosan lenyűgöző lesz rajta.

Ha inkább borzalmasan rossz konzolokról, vagy a legbénább kontrollerekről olvasnátok, akkor csak kattintsatok a megfelelő linkekre.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?