Magyarországról is aktiválható a Sony kétlépcsős biztonsági rendszere


Bár magyar fiókok feltöréséről még nem nagyon hallottunk (ami nem jelenti azt, hogy ne történt volna ilyen), külföldi fórumokon egyre sűrűbben fordul elő, hogy arról számolnak be szomorú károsultak, hogy PlayStation-fiókjukba valaki belépett, és (ha volt bankkártya az azonosítóhoz csatolva) elköltötte a pénzüket. Általában a Neverwinterhez, a FIFA Ultimate Teamhez vagy valami más F2P játékhoz vesznek ingame valutát a hackerek, hisz ezt könnyű mozgatni a fiókok között.

Noha az is tökéletes védelem, ha a bankkártyánk adatait nem hagyjuk azonosítónkon, ha szívesen vásárolunk a digitális piactereken, ez elég kényelmetlenné tud válni; igaz, legalább a bankkártya-adatainkat hamar kívülről fogjuk fújni. A legjobb megoldás erre a dilemmára mindenhol a 2-lépcsős azonosítás, ahol nemcsak jelszavunk védi privát szféránkat, de egy SMS-ben kapott kódot is meg kell adnunk minden bejelentkezéskor.

Ezzel igen sokáig várt a Sony (a dolog már Xbox 360-on is működött), de most végre elindult ez a lehetőség. Természetesen hajszálnyival ez is kényelmetlenebbé teszi az életet (gyakorlatilag minden konzolindításnál be kell ütnünk egy új kódot; vagyis telefon nélkül meg vagyunk lőve), de ez még mindig jobb annál, mintha arra ébrednénk, hogy valaki száz eurót elcsórt a számlánkról.

Az extra biztonságot adó megoldást itt kapcsolhatjátok be, mi is megtettük. A hat karakterből álló kódok egy magyar telefonszámról érkeznek, az egésznek semmiféle költsége nincs, viszont nem kell aggódni azon, hogy belépési adataink rossz kezekbe kerülnek. És persze, mint minden hírnél mindenki, most mi is elmondjuk, hogy érdemes minden oldalon, szolgáltatásnál eltérő jelszót használni, esetleg egy jelszó-manager programmal még védettebbé tenni magunkat. Ezen az oldalon bármikor ellenőrizhetjük, hogy egy-egy feltört adatbázisban szerepelt-e emailcímünk – sajnos ez egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk.


Vélemény, hozzászólás?