Minden, amit a Final Fantasy XV-ről tudni kell


Ha egy játék tíz évtizednyi fejlesztés alatt készül csak el, több teljes újrakezdés, radikális átalakítást követően, talán érthető, ha nem mindenki van képben azzal, hogy mi maradt meg a játékban, és mi az, ami időközben hátramaradt vagy épp teljesen átalakult. Ezért, no meg a Square Enix pokoli erős, filmet, anime-sorozatot, mellékjátékokat tartalmazó marketing-hadjárata miatt éreztük úgy, hogy rendet teszünk, és megnézzük, milyen is lesz a végül november 29-én megjelenő játék, illetve minden más, ami ennek örvén érkezik.

Final Fantasy XV

Belegondolni is szörnyű, hogy milyen régóta várjuk a Final Fantasy XV (avagy a XIII Versus – emlékeztek még e névre?) elkészültét, de úgy néz ki, a pillanat, hogy végre nekikezdhetünk Noctis Shakespeare-i ihletésű történetének, igen közel van. Túl vagyunk két demón, a fejlesztők néhány éve szinte a nulláról kezdték újra a fejlesztést, de most már majdnem kész van a játék – olyannyira, hogy a két hónapos halasztásnak jobbára már csak technikai okai vannak.

A történet is sokat változott a kezdetek óta, bár Noctis herceg mindig is központi figura volt. A végleges változatban ő végül egy politikai házasság megkötése érdekében indul el három haverjával a szomszédos Nilfheim birodalom egyik közeli provinciájába, Tenebrae-be. Menyasszonyát, Lady Lunát gyermekkorából ismeri ugyan, de az ügy így is színtiszta politika: egy hosszú háborút követően a Nilfheimmel kötendő békeszerződés egyik érzelemmentes pontjáról van csupán szó.

Ahogy Noct és csapata elindulnak (még a határon sem jutnak át), kiderül, hogy a béketárgyalások mindössze egy gonosz terv részét képezték: a ceremónián a védelmező falat és mágiákat semlegesítő Regis királyt elárulják, Nilfheim megöli a koronás főt, elfoglalja Lucis királyságát, a propagandagépezet pedig Noctis (és nem mellékesen Luna) halálhírét kelti, így apró kommandónk magára marad.

Főbb szereplőink közül is kiemelkedik Noctis Lucis Caelum – barátainak Noct -, aki a fenti eseményeket követően nem is trónörökös, hanem tulajdonképpen király. Persze trónja, hatalma, sőt, még csak országa sincs, de tudjuk jól, innen szép nyerni. Noctis három haverját viszi magával: Ignis az udvari tanácsadója, Gladiolus a testőre, Prompto pedig… nos, Prompto ilyesféle feladatok nélkül szimpla barátként csapódik a bandához, hogy aztán ügyefogyottsága a lehető legtöbb kalandba belesodorja a lánykérőbe induló brigádot.

A nyílt világ felfedezése ígérkezik a játék egyik leghangulatosabb pontjának: a FF13-at ért kritikák nyomán a tizenötös rész csaknem az első pillanattól kezdve megengedi, hogy bármerre elkószáljunk. Regalia nevű sportos limuzinunkkal ugyan az utakat nem hagyhatjuk el sárdagasztás céljából, de gyalog szinte bármikor kiszállhatunk felderíteni a hatalmas vidéket. Később autónkból repülő válik, vonatozhatunk is, és persze a chocobózás is működőképes közlekedési mód.

Maga a világ megdöbbentően modern, a nagyvárosok pedig a japán metropoliszokat idézik fel – furcsa, de igen érdekes az ütközés a villanyfényes táborozás és kávéiszogatás, illetve a kardos szörnymészárlás és varázsolgatás között. A lakomázásnak nagy szerep jut, az egyre jobb főztökkel egyre nagyobb bónuszokat nyerhetünk, és lehet horgászni, vadászni is. Lehet chocoboversenyeken részt venni, szörnyvadászós küldetéseket és regionális megbízásokat elvállalni, tehát a sztori követésén és a szimpla felfedezésen túl mindig lesz mivel foglalkoznunk.

Az összecsapások új rendszerben zajlanak, az alapok ismerősek lehetnek azoknak, akik kipróbálták a tavalyi Duscae demót: valós időben zajlik, csak Noctis irányítható, és már-már akciójátékos ritmusú az egész. Az AXB nevet kapott rendszer alapja az MP, amit azonban logikusabb, ha egyfajta staminának értelmezünk: fürgén regenerálódik magától is, és nemcsak a képességek, de a védekezés is fogyasztja. Noha a társakat közvetlenül nem fogjuk irányítani, képességeik elsütésére felkérhetjük őket.

Azt, hogy Noctis épp milyen képességekkel rendelkezik, az éppen kézben fogott fegyvere határozza meg – és mivel ifjú hercegünk-királyunk mágikus eszközökkel rendelkezik, egy gombnyomással válthat ezek között. Összesen hét kategóriában gyűjthetjük az egyre cifrább eszközöket, ezek közül négy lehet a d-padra készítve. A korábbi Limit Breakek, szupertámadások helyét az Armiger Arsenal vette át: ezt elsütve képességeink MP-fogyasztás nélkül működnek, Noctis erősebbé válik és új mozdulatokat is kap – viszont mércénk folyamatosan csökken, és amint nullára ér, véget ér a kegyelmi állapot. A megidézhető lények is visszatérnek, de közvetlen irányításunk felettük sem lesz, teszik, amit tenniük kell.

A csaták egyik speciális manővere a Warp, egy gyors teleportálás. Noha a később részletezett filmekben a karakterek szabadon használják ezt az igen hasznos skillt, a játékban csak a villogó Warp-pontokra ugorhatunk – de ez is hatalmas taktikai előnyt jelent.

A játékmenet fő szabálya a szabadság volt, ami remélhetőleg ugyanolyan üdítő lesz, mint amit a Final Fantasy XII hatalmas (ha nem is nyitott) világa hozott el. Az E3-on kipróbált demóval elsősorban technikai gondjaink voltak; mondjuk ki, pokoli módon, szinte játszhatatlanul szaggatott. Ha a halasztás ezt sikeresen kiküszöböli, remélhetőleg semmi nem áll a játék sikerének útjába!

A King’s Tale: Final Fantasy XV

Ha a Final Fantasy XV bődületesen hosszúnak ígérkező kalandja nem lenne elég, egy pixelgrafikás akciójátékot is kipróbálhatsz. Ez Regis király fiatalkorának csatákkal teli történetét meséli el, amolyan oldalra scrollozós beat ’em up stílusban; gondolj egy kicsivel modernebb Golden Axe-ra, és nagyjából be is tudod azonosítani. A King’s Tale ugyanúgy PS4-re és Xbox One-ra érkezik, mint az alapjáték, és a program egyes kiadásaiban alapból benne is lesz, mások akár külön is megvehetik. Reméljük, a játékmenet felér majd a grafikával, mert ilyen csodaszép pixelgrafikát még ma, e stílus burjánzásakor sem sűrűn látni.

Final Fantasy XV VR Experience

Az E3-on mutatkozott be egy extra lehetőség a játékhoz, ami természeténél fogva csak PS4-en, egész pontosan PSVR szemüvegen lesz elérhető. Kipróbáltuk, és sajnos azt kell mondanunk, hogy ha azóta nem tették tele egyéb tartalommal, az xboxosok és a VR-telen playstationösök nem sok jóból maradnak ki. Bár láttunk egy szimpla nézelődős jelenetet is, úgy tűnik, hogy e játékmód lényege az, hogy Promptót irányítva, az ő pisztolyával lövöldözhetünk. Nem volt sokkal mélyebb a játékmenet annál, hogy a kurzort a hatalmas ellenfélen tartottuk és a lehető leggyorsabban nyomogattuk a ravaszt, szinte ordít e lehetőségről, hogy a többi extrával ellentétben ezt az utolsó pillanatban találták ki.

Justice Monsters Five

Ha Noct és a többiek a Final Fantasy XV-ben imádnak egy flipperszerű játékot, hát a Square azt megcsinálja a valóságban is. Igaz, nem hatalmas automatát kapunk, hanem egy mobilos appot – a halasztás előtt a Justice Monsters Five augusztusra volt datálva, lehet, hogy most picit késik. A játék meglehetősen egyszerű pontvadászat lesz, a legközelebb pedig tényleg a klasszikus flipperekhez áll. Megjelenés tehát a közeljövőben iOS-re és Androidra – lesz Windows 10-es, azaz PC-s verzió is, de csak valamikor később.

Kingsglaive: Final Fantasy XV

Korábban már többször írtunk erről az egész estés, Japánban és Amerikában a mozikban is bemutatott animációs filmről, aminek feljebb megnézhetitek az első 12 percét, gyakorlatilag egyetlen hatalmas csatát. Ahogy a cím is jelzi, ez a film elsősorban Noctos apjának, Regis Lucis Caelum CXIII, és még inkább az ő elit gárdájának a történetét meséli el. Ennek megfelelően inkább csak kiegészíti a játék történetét, gyakorlatilag azzal párhuzamosan zajlik. Természetesen több ellenfél, varázslat és mozdulat a játékból származik (a teleportálást biztosító kardok például), így a játékra való felkészüléshez ajánlott.

A Kingsglaive benne lesz a játék gyűjtői kiadásaiban, de Blu-rayen és iTuneson már előbb is elérhető lesz, Európában augusztus 30-tól.

Brotherhood: Final Fantasy XV

A Brotherhood természetesen a híres négyesre, a játék főhőseire koncentrál, és elsősorban Noctis, Prompto, Gladio és Ignis fiatalságába ad betekintést. A második részben például az általános iskolában láthatjuk Noctis és Prompto találkozását, a nemrég megjelent negyedik epizód pedig elsősorban Ignis és a herceg viszonyával foglalkozik. Az igényes és teljesen ingyenesen terjesztett anime-sorozatot öt részesre tervezik, az utolsó szeptemberben fog megjelenni (és egy bónuszepizód is lesz, az állítólag csak a játék legnagyobb kiadásához csatolva lesz megtekinthető). A 24-27 perces epizódokat mindenképp érdemes megnézni, érdekesek, és új oldalról mutatják be a világot, a fantasy és a szörnyek helyett inkább a békés mindennapokra koncentrálva. Külön bónusz, hogy a játék kajaközpontúsága itt is visszaköszön.

Final Fantasy XV Univerzum

Amit régen Fabula Nova Crystalisnak hívtak, az most egyszerűen Universe névre hallgat: egy rakás játék és film, amely ugyanabba a világba repít, csak éppen mind más szemszögből. Noha a VR-extra kivételével minden tartozék hihetetlenül ígéretesnek tűnik, minden a játék, a Final Fantasy XV sikerén fog múlni – az pedig olyan hatalmasnak tűnik, és olyan kis szeletét láttuk csak, hogy tippelni sem tudunk, milyen lesz a végeredmény.

A Final Fantasy XV november 29-én érkezik – te tíz év várakozás után mit érzel, hogy végre közel vagyunk a megjelenéséhez?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?