Naughty Dog, Guerilla Games, Japan Studio – min dolgoznak a Sony fejlesztőcsapatai?


Minden konzolgyártónak elemi érdeke, hogy magához édesgesse a legtehetségesebb designereket, grafikusokat és programozókat, hogy saját fejlesztői legyenek a legprofibbak, és mutassák az utat a többieknek. Az egyes konzolok sikere szorosan összefügg a mögöttük álló fejlesztők lelkesedésével és tehetségével, no meg a kiadó bátorságával – utóbbi sem elhanyagolható, hisz amit a holnap kultjátéknak tart és sokrészes sorozattá nyújt, az ma bizony egy sok-tízmillió dolláros befektetés.

A nagy konzolgyártók (Nintendo, Sega, Sony, Microsoft) mindegyike erős firstparty, azaz saját tulajdonban levő stúdiórendszert tartott, illetve tart fenn. Ez alól az utóbbi években a Microsoft kezdi kihúzni magát, ők a veszteségek csökkentése érdekében mostanában sajnos inkább csak bezárják a fejlesztőket. A Nintendo pedig a klasszikus stúdiórendszer helyett inkább egy-két monumentális légiót tart fenn, melyekben az épp egy projekten dolgozó fejlesztők kiléte változhat. Ezek miatt most a Sony saját tulajdonú játékfejlesztőit vesszük sorra, ki nem térve a technikai brigádokra, mint amilyen az ICE Team, a firstparty stúdiókat összefogó Foster City Studio, illetve az indie fejlesztőknek minden téren segítő csapatok, mint amilyen az XDev.

Bend Studio

Alapítva: 1993, Oregon

A Bend nem ezen a néven látta meg a napvilágot: igen sokáig Eidetic néven fejlesztettek játékokat. Első alkotásuk a szemét legalja volt, a Bubsy 3D talán a PlayStation 1 legrosszabb platformjátéka volt – de a csapat ki tudott mászni a gödörből. Második alkotásuk a Syphon Filter névre hallgatott, és a kémtörténet óriási siker lett, hat részt megérő sorozattá nőtt. Ezt egy dicstelen időszak követte (a két, Vitára megjelent kézikonzolos Uncharted sikerült gyengén), de ha minden jól megy, ezúttal is egy sikerjátékkal hagyhatják maguk mögött a csúfos napokat.

2012 óta dolgoznak a saját ötleten alapuló, PS4-re készülő Days Gone fejlesztésén, amely végül az idei E3-on mutatkozott be. A falkában áradó zombikkal teli program kiváló fogadtatást kapott, igaz, nemhogy pontos megjelenési dátuma, de még megjelenési éve sincs – és sok részlet a meggyőző videóban látottakon túl nem is tudható róla.

ForwardWorks

Alapítva: 2016, Tokió

Idén áprilisban alakult meg hivatalosan a Sony első saját, belső mobiltelefonos fejlesztőcsapata, amely a ForwardWorks nevet kapta. Noha a Sonynak ezt megelőzően is volt néhány mobiljátéka, ezek különösebb minőségi kontroll nélkül, külső fejlesztőkkel készültek – ezen akar változtatni a hatalmas háttértámogatással rendelkező új csapat. Az iOS-re és Androidra termelő brigád 2018 márciusáig öt-hat játékot tervez kiadni, mégpedig a legnagyobb Sony brandekre építve – a pletykák közt a Hot Shots Golf és a Gran Turismo repült fel elsőként.

Guerrilla Cambridge

Alapítva: 1988, Cambridge

A Millennium Interactive néven alapított fejlesztőcsapat neve talán nem ismerős, pedig a MediEvil-játékok népszerűek voltak – és éppen ezek miatt vásárolta fel őket az Európában terjeszkedni akaró Sony 1997-ben. A MediEvileket követő játékaik már nem arattak ilyen sikereket (C-12, Primal, Ghosthunter, 24: The Game), így a nagy 2012-es Sony újjászervezés még jól is jött nekik. Ettől kezdve működnek a holland Guerrilla testvércsapataként, elsőként ezt az egész jól sikerült Killzone Mercenaries elkészítésével jelezték. Legutóbbi játékuk a PSVR mellett megjelent multiplayer RIGS volt, és a híresztelések szerint következő játékuk is megköveteli majd a VR-szemüveget. Egy korábbi álláshirdetés szerint a Cambridge egy „sokmilliós eladásokkal rendelkező sorozat” új részén is dolgozik – mi mást sejthetnénk ide, mint egy új Killzone-t.

Guerrilla Games

Alapítva: 2000, Amszterdam

A Lost Boys Games néven alapított csapat szerény kezdetekkel indult: a Big Brother reality alapján készítették debütáló játékukat. Ennek viharos sikertelensége nyomán összeálltak másik két apró holland brigáddal, és így jött létre a Guerrilla. Noha az első Killzone nem lett az a „Halo-killer” játék, mint aminek beharangozta a marketing (azóta a Sony nem is hasonlítgatja más játékokhoz programjait), a japán kiadót lenyűgözte a hollandok technikai tudása, és 2005-ben fel is vásárolták az egész csapatot.

Noha a Killzone-játékok sosem tudtak igazán kiemelkedni az FPS-ek igen sűrű mezőnyében, amikor a sok folytatás után esélyt kapott a csapat régi tervük megvalósítására, mindenki felkapta a fejét: a robotállatokkal, és a mai civilizáció romjai közt ősemberként élő főszereplőkkel felkeltették a játékosok figyelmét. Noha kipróbálni még nem tudtuk, a Horizon: Zero Dawn világa igen vonzó, és 2017 egyik első nagy durranása is lehet belőle.

Japan Studio

Alapítva: 1993, Tokió

Annak ellenére, hogy a Sony egy tradicionálisan japán játék, otthonuk elég erőteljes káoszban van, legalábbis ami a stúdiórendszert illeti. Logójuk csak 2013 óta van, fix csapatok nincsenek, és mára a Japan Studio legtöbb játékát kollaborációban készíti – igaz, ezek legalább csodálatos eredményeket hoznak. Besegítettek a Bloodborne-ba, nyakig benne vannak a New Hot Shots Golf fejlesztésében, és a Soul Sacrifice elkészülte is rajtuk múlott. Néha külső segítség nélkül dolgoznak, igaz, ebből legutóbb a satnya platformjáték, a Knack sült ki.

Jelenleg a Japan Studio, az abból kinőtt Team ICO romjain, a játék kreatívjait tömörítő genDESIGN stúdiónak segítenek be, hogy a Last Guardian beválthassa azokat a reményeket, melyeket a csaknem évtizedes fejlesztés során halmoztak fel magukban Fumito Ueda rajongói. A játék már aranylemezen van, a csapat így az első frissítésen dolgozik – de hogy utána melyik játékon szerepel majd főszereplőként, és nem segédként a Japan Studio logója, azt megtippelni sem lehet. A pletykák majdhogynem biztosra veszik a Knack 2-t (boo!), és egy megbízható forrás egy nagyívű új jRPG-ről is szól, amellyel a Sony a Final Fantasy-szériának állíthatna konkurenciát (yay!).

London Studios

Alapítva: 1993, London

Korábban Team Soho néven dolgozott a Sony legnagyobb európai stúdiója, majd amikor 2002-ben ez a brigád összeolvadt a Studio Camdennel, akkor kapták meg új nevüket. Az első PlayStation óta dolgoznak a hardveren, a Team Buddies, a This is Football és a Getaway-széria talán a legismertebb játéktriójuk, de kütyüimádó lelküknek köszönhetjük az egész SingStar, az EyeToy és a Wonderbook sorozatokat is. Ezek lecsengése nem hatott jól rájuk, de a PSVR fejlesztésében megint aktívan részt tudtak venni, és a remekül sikerült PlayStation VR Worlds minijáték-gyűjtemény az ő művük. Hivatalosan egyetlen új fejlesztésük sincs bejelentve, de biztosak vagyunk benne, hogy a VR-vonalat fogják továbbvinni.

Media Molecule

Alapítva: 2006, Guildford

Két, a Lionhead csapatából kilépő fejlesztő hozta létre az aprócskának induló stúdiót, hogy megvalósíthassák a Rag Doll Kung-Fu nevű játékot. Ez ugyan méltán tűnt el a süllyesztőben, de következő ötletük, a LittleBigPlanet már hatalmas siker lett – ez a program ugyanis a játékos kezébe adta a játékkészítés élményét. A folytatást még a kreatív csapat készítette (az összes többi résznél csak tanácsadóként vettek részt), aztán áttértek a Tearaway-játékokra, melyek megint különleges módon közelítették meg a platformjátékokat.

Jelenleg a Dreams című koncepción dolgoznak (2010 óta!), ami inkább tűnik művészeti alkotóeszköznek, mint klasszikus játéknak, de mivel évek alatt sem sikerült teljességgel elmagyarázniuk, hogy pontosan miként is fog működni, lehet, hogy ez a végleges programban már másként lesz. A Dreams nem rendelkezik megjelenési dátummal, és az idei E3-on már nem tűnt fel – reméljük ez nem jelent rossz híreket a médiamolekulások számára.

Naughty Dog

Alapítva: 1984, California

Talán senkinek nem kell bemutatni az utóbbi évek egyik legjobb fejlesztőcsapatát, mindenki tud róluk mindent – akár azt is, hogy 1989-ig Jam Software néven dolgoztak, és csak 2001-ben, az első Jak and Daxter fejlesztése során vette meg őket a Sony. Hozzájuk fűződik a Crash Bandicoot-széria, a Jak-játékokat követően pedig az Unchartedek és a Last of Us létrehozásával írták be magukat véglegesen, főhelyre a játékvilág nagykönyvébe.

Idén jelent meg az Uncharted 4, amit meglehetősen kedveltünk; igaz, azóta minden más program kicsit kidolgozatlannak tűnik… A fejlesztők jelenleg egy egyjátékos DLC elkészítésén munkálkodnak, és természetesen következő játékuk is fejlesztés alatt áll PS4-re. Mindenki egy új Last of Us-t vár tőlük (ha így is lesz, új karaktereket kapunk, ez már biztos), de akár egy teljesen új ötlet is szóba jöhet. Azt biztosnak tartjuk, hogy a sok pletykával ellentétben sem a Crash, sem a Jak and Daxter felélesztése nem zajlik náluk.

North West Studio

Alapítva: 2015, Manchester

Amikor még Project Morpheus néven ismertük a PSVR-t, a Sony alapított egy kisebb stúdiót Angliában, akik kizárólag erre a hardverre fognak dolgozni. Nem tudjuk, hogy az elmúlt két évet mivel töltötték, mindenesetre még első játékukról is csak annyit tudunk, hogy az Unreal 4 motorra épül – vélhetően azért nem volt rossz az ötlet, ha a Sony hajlandó ennyi időn keresztül finanszírozni őket. Egy forrás szerint a játék nagyjából a Ghibli-rajzfilmek stílusában készül, és ezért tart sokáig a munka.

PixelOpus

Alapítva: 2014, California

Talán a legnagyobb kérdőjel a listán: egy Pittsburgh-i egyetem végzősei annyira lenyűgözték a Sonyt, hogy az egész csapatot átköltöztették a napfényes San Mateoba, és megadtak nekik mindent, hogy szabadon dolgozhassanak. Első, és mai napig egyetlen játékukat a 2014-es E3 sajtótájékoztatóján jelentették be, mégis, jó eséllyel te sem emlékszel rá – ez volt az Entwined, egy meglehetősen elvont zenés-madaras játék. Annak megjelenése óta dolgoznak következő alkotásukon, amelynek bejelentése már nem húzódhat túl sokáig.

Polyphony Digital

Alapítva: 1998, Tokió

Őket sem kell bemutatni: bár korai szakaszukban változatos témában dolgoztak, több igen élvezetes játékot tettek le a PS1 asztalára (Motor Toon Grand Prix, Omega Boost), a Gran Turismo elkészülte után megmaradtak a szimulátoroknál. Fénykorukat PS2-n élték (két játékukból 25 millió példány fogyott), de hírüket a PS3-as időszak erősen megtépázta – a GT6 messze-messze a leggyengébben fogyó darabja lett a szériának. Első PS4-es jelenésük a nemrég elhalasztott Gran Turismo Sport lesz, de Kazunori Yamauchi stúdiófőnök/autóversenyző egy korábbi interjúban közölte, hogy a „rendes” GT7 is tervezés alatt áll már.

Project Siren

Alapítva: 2004, Tokió

A Japan Studios kaotikus viszonyait az is kiválóan példázza, hogy az ebben egy játék – a Forbidden Siren – létrehozására összeállt csapat végül valamennyire kivált és önálló identitást kapott. Nevükön nem változtattak, annak ellenére sem, hogy a Sirent utoljára 2008-ban láttuk.

Azóta a Gravity Rush-szérián dolgoznak, a második rész nemsokára, januárban érkezik, és várhatóan egy igen szórakoztató, színes kaland lesz.

San Diego Studios

Alapítva: 2001, California

Európában kevéssé ismerős ez a stúdió – nem véletlenül, hisz fő termékük az MLB: The Show baseball-sorozat. E mellett a Mark of Kri fűződik a nevükhöz, a PS2 egy kellemes meglepetésjátéka, amely azonban sokkal kevesebb pénzt hozott, mint a labdaütögetés.

Idén megjelent Kill Strain nevű free-to-play játékuk is, és jelenleg David Jaffe (a Twisted Metal és a God of War sorozatok kitalálója) apró stúdiójának segítenek be a Drawn to Death nevű négyfős multiplayer játék fejlesztésébe. És persze garantálható: jövőre is lesz baseball…

Santa Monica Studios

Alapítva: 1999, California

A San Diego Studios neve összeolvadt Kratosszal és a God of War-szériával, pedig azt megelőzően is volt pár figyelemre méltó játékuk: mind a War of the Monsters, mind a Downhill Domination többre volt hivatott, mint amit elértek. A God of War aztán szupersztár-státuszba lökte őket, és jöttek a hol jobb, hol gyengébb folytatások és mellékszálak mindenféle platformokra. Noha még az is felröppent, hogy bezárják őket, ez természetesen nem történt meg: ehelyett rengeteg indie játék fejlesztésébe segítettek be kiterjedt technikai tudásuknak köszönhetően (pl. PixelJunk-széria, Flower, Fat Princess, Hohokum, Bound).

És persze dolgoztak bőszen az új God of War-játékon is, csak épp rejtegették, hogy a bemutató nagyot szóljon. És ez be is jött, az idei E3 talán legnagyobb bejelentése lett Kratos teljesen átalakult kalandja. Nem tudjuk, mikor jelenik meg, nem tudjuk, pontosan milyen lesz, de játékbemutató ennyire látványos még talán sosem volt.

Sucker Punch

Alapítva: 1999, Washington

Sly Cooper és InFamous és ezzel le is tudtuk a Sucker Punch legutóbbi 15 évét. Szép csöndben dolgoznak következő játékukon, amelyről egész pontosan két dolgot tudunk: nyitott világot használ (na ezzel nem lettünk okosabbak) és Shuhei Yoshida PlayStation-főnök már játszott vele és tetszett is neki (hát ez sem segített, mi mást is mondhatna?). Arra mindenesetre komoly esélyt látunk, hogy nem egy újabb InFamousről van szó…

Ezek voltak tehát a Sony belsős fejlesztői, tudomásunk szerint az összes. Ezek mellett természetesen kismillió kisebb-nagyobb stúdióval van a Sonynak szerződése exkluzív játékokra. Ezek közül három kiemeltet külön is megmutatunk, de indie-fejlesztők, VR-csapatok és egy rakás kisebb japán fejlesztő is kizárólag PlayStation 4-re dolgozik

Insomniac Games

Alapítva: 1994, California

Bár az Álmatlanok teljesítménye erőteljesen hullámzó, jó néhány emlékezetes alkotás fűződik a nevükhöz, még a Ratchet-sorozaton túl is – hogy csak egyet említsünk, a Sunset Overdrive frissítő alkotás volt a megannyi, egy kaptafára készülő nyílt világú akciójáték közt. És ugyan három Oculus Rift-exkluzív VR-játékon is dolgoznak, ők nyerték el a jogot rá, hogy Pókembert ismételten játékformába öntsék. A PS4-exkluzív játék nem valamelyik filmre vagy képregényre épít, hanem önálló, új sztori lesz – valami hasonlót szeretnének elérni, mint amit a Rocksteady hozott össze Batmannel.

Kojima Productions

Alapítva: 2016, Tokió

Sokat írtunk már Hideo Kojima és a Konami szakításáról, és az E3-on az is kiderült, hogy a játékdesigner hol talál új otthont magának és ötleteinek. A legnyilvánvalóbb lehetőség győzött, és bár nem a Sony tulajdonában van Kojima új stúdiója, ők finanszírozzák első játékának megjelenését. Igaz, tippelni sem mernénk rá, hogy ez mikor lesz, és a bibliai utalásokkal teli trailerből sem derült ki sok minden, mindenesetre biztosak vagyunk benne, hogy a Death Stranding jobb lesz, mint a Metal Gear Survive

Quantic Dream

Alapítva: 1997, Párizs

Omikron, Fahrenheit, Heavy Rain, Beyond – mára alaposan kiismertük a francia Quantic Dream, és kreatív vezetője, David Cage stílusát. És bár a Beyond nálunk nem tudott felnőni a Heavy Rain nagyszerű történetmeséléséhez, következő játékuk, a PS4-exkluzív Detroit: Become Human fantasztikusnak tűnik. Igaz, videón ezt a stílust elég könnyű jól prezentálni, és vélhetően megint minden a történeten fog múlni, de a sci-fi környezet egyelőre magával ragadott minket.

Ti ezek közül melyik stúdiót kedvelitek legjobban?

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?