Nintendo Switch: 60%-kal lassabb a GPU, ha nincs a dokkolóban a gép


Egyelőre csak találgatjuk, hogy a Nintendo új gépe, a Switch milyen teljesítmény leadására képes, hogyan futnak majd rajta az igazán hardverigényes programok, ám az Eurogamer igen érdekes információkkal állt elő.

Az oldal több informátora és a Venturebeat magazin szerint a Switch processzora nem az Nvidia új Pascal technológiájára épül, mint azt sokan remélték, hanem egy módosított Tegra X1 chipre, míg a GPU egy második generációs Maxwell grafikus vezérlőkártya. Ennek alapján a szakértők szerint a gép valamivel több, mint 1 treaflop teljesítményre képes, ami elmarad a riválisokétól: a Xbox One 1.3, az alap PS4 1.8, a PS4 Pro 4.2, a jövőre érkező Project Scorpio pedig 6 teraflopra képes. Persze a Nintendo eddig nem is tagadta, hogy a játékélmény nálunk sokkal előrébbvaló a teljesítménynél, így ez nem is lenne meglepő fejlemény. Az már inkább, hogy miként viselkedik a konzol a TV-s dokkolóra kötve és kézimasinaként.

A processzor munkatempója ugyan nem változik a dokkolóról leválasztva (1020MHz), a memória teljesítménye viszont 1600MHz-ről 1331MHz-re csökken, a GPU pedig 40%-ra esik vissza: 768MHz-ről 307.2MHz-re. Mindezt az akkumulátor üzemidejének meghosszabbítása érdekében teszi a gép, ráadásul a kézikonzolos képernyő 720p-s felbontása nem is igényel akkora teljesítményt, mint amikor 1080p-s tévére kötjük a masinát. Ebből kifolyólag a fejlesztőcsapatoknak egy kicsit nehezebb dolga lesz a Switch-címekkel, hiszen 720p-s és egy 1080p-s verziót is kell készíteniük a játékokból, hogy sima legyen az átmenet a két játékhelyzet között.

Kíváncsiak várjuk a Nintendo januári leleplezését, hiszen a VR funkción át a mozgásérzékelős megoldásokig, több minden szóba került már a géppel kapcsolatban, nem szólva a játékfelhozatalról.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?