Playstation Meeting konferencia összefoglaló


Úgy tűnik, hogy a Sony az idei E3-as konferenciájával irgalmatlan magasra rakta a lécet, mert annak fényében a mai New York-i prezentáció igencsak gyengére sikeredett. Pedig az este folyamán nem akármit leplezett le a japán cég, hanem a feltuningolt hardverkomponensekkel felvértezett Playstation 4 Pro masinát.

Az eddig Neo, PS4K és PS4.5 kódneveken emlegetett konzolnak magasabb órajelen működik a processzora az alapgéphez képest, több mint kétszer nagyobb teljesítményre képes az AMD Polaris alapú grafikus vezérlőegysége, 1TB-os merevlemez található benne, és támogatja a 4K felbontást valamint a HDR-t is (a technikai specifikációkról itt olvashatsz bővebben). Utóbbi a dinamikatartomány növelésével részletesebb képet és a nagyobb színtér lefedettséget biztosít a TV képernyőjén, vagyis az Xbox Scorpióval ellentétben a PS4 Pro által garantál nagyobb teljesítményből nem feltétlenül csak a 4K TV-vel rendelkezők profitálhatnak majd. Igaz, utóbbihoz nem kell Pro masinát vásárolni, hiszen a Sony bejelentésének értelmében a jövő héten érkező rendszerfrissítéssel (valószínűleg a nyáron bétatesztelt 4.00-ás sorszámú firmware-ről van szó) az összes PS4 konzol, így az alapgép és a Slim is megkapja a HDR támogatást.

A Pro egyébként jól láthatóan vaskosabb és hosszabb lett elődjénél, és bár a konferencián nem hangzott el, de a sajtóanyagból azért kiderült, hogy ugyanaz az a Blu-ray/DVD olvasó kap benne helyet, mint a standard PS4-ben. Ez azt is jelenti, hogy bár a Pro támogatja a 4K médiatartalmakat és a streamet, de Ultra HD lemezen lévő filmeket nem lehet majd benne lejátszani. Ugyanakkor lesz mit nézni magasabb felbontáson, hiszen a Pro debütálásának napján már elérhető lesz a gépen az új Netflix applikáció, így több mint 600 sorozat és film áll rendelkezésre 4K streamelésre, a Narcos és a Luke Cage pedig a HDR opció is támogatja majd. Ezen felül a YouTube is készül hasonló applikációval, ennek premierje azonban még nem ismert.

A bemutató során természetesen jó pár játékot is megmutattak a PS4 Prón futtatva, így megnézhettük, hogy a Watch Dogs 2, a Horizon: Zero Dawn, a Killing Floor 2, az új Spider-Man játék, a For Honor, a Deus Ex: Mankind Divided, a Days Gone, a The Last of Us, a Call of Duty: Infinite Warfare, a Rise of the Tomb Raider, a Farpoint vagy éppen a Mass Effect: Andromeda (de említésre kerül a Black Ops 3, a Modern Warfare Remastered, a FIFA 17, a Dishonored 2, a Final Fantasy XV, és a Battlefield 1-is) miként muzsikál majd a masinán. Mi tagadás, gyönyörűek lesznek, ha van hozzá megfelelő TV-nk is.

Természetesen a korábban megjelent sima PS4-es játékok is játszhatók lesznek a Prón minden probléma nélkül (akár az új fazont kapó DualShock 4-es kontrollerekkel is), egy patch-et kell majd csak telepíteni hozzájuk és máris nagyobb sebességgel és szebb látványvilággal tolhatjuk őket. A gép vezető tervezője, Mark Cerny azt is elárulta, hogy a játékos könyvtárunkat könnyedén átmozgathatjuk majd az alapgépről a Próra, így gond nélkül válthatunk november 10-től az erősebb gépre, ugyanis az alig több mint 2 hónap múlva a boltok polcain csücsül majd 399 eurós áron.

Az októberben debütáló PSVR szemüveggel kapcsolatban sajnos nem lettünk sokkal okosabbak, a PS4 Próhoz csatlakoztatva mindenesetre jobb képfrissítési értéket és csiszoltabb látványvilágot élhetünk majd át a virtuális valóságban is, erre a Farpoint demója volt a bizonyíték.

Hasonló volt a helyzet a PS4 Slim változatával is, amiről persze nehéz lett volna sok újdonságot mondani a 299 dolláros fogyasztói áron és a szeptember 15-ikei premieren kívül, lévén sokak már megszerezték a gépet a bejelentése előtt. A Sony mindenesetre elmondta, hogy a PS4-hez képest 30%-kal kisebb, lekerekített formatervezésű gép halkabb és energiatakarékosabb elődjénél, így hamarosan ez a karcsúbb modell váltja a standard gépeket a boltok polcain.

És be kellett érnünk ennyivel, a lagymatag és mindössze 1 kurta órát kitevő show-tól mi személy szerint sokkal többre számítottunk, és nem csak a bejelentéseket illetően (kicsit morcosak vagyunk, hogy a Red Dead felújított változata vagy a The Last of Us 2 nem tűnt fel), hanem a hangulat, a részletek és az intenzitás tekintetében is. Talán majd a jövő héten Tokióban kárpótol minket a Sony.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?