Ronto Ralph filmélmények


Mikor anno kijött ez a film, egyszerűen nem éreztem szükségét, hogy pénzt kiadjak rá,mert nem tartottam mozifilmnek,inkább DVD-filmnek.
És mennyire igazam volt!
Így, hogy utólag néztem meg otthon sokkal kevésbé érzem lehúzásnak, mint, ha moziba ültem volna.
Na, mielőtt vasvillákat ragadnátok, hogy kivégezzetek,el kell mondanom, hogy a film jó és helyenként vicces:)
A régi Disney filmek korszakát idézi nekem, mikor 12-13 éves fejjel anyám nyugodtan leültethetett a a Disney rajfilmek elé(leszámítva a 3 kismalacos,farkas rasszista mesét) annak tudatában hogy nem fognak benne fejeket levágni,nem fröcsög benne a vér,nem jönnek ki idióta golyóból fura állatok,és ha a karakterek neve egyszavas volt,akkor sem volt gond a kiejtésükkel,sőt néha anyám is leült mellém és ő is mosolyogni tudott Dagobert bácsi zsugoriságán.
Bár, be kell valljam nem voltam sosem egy nagy mese szerető gyerek,kis koromban is jobban vonzott a tudomány és az egzotikus tájak,már amennyi a tv-n keresztül akkoriban át szűrődött,de a kedvenc meséimet mindig is megnéztem.
Min is nőttem fel,amin mai napig nosztalgiázni szoktam néha?:
Aladár kalandjai,mézgacsalád,kacsamesék,Magyar népmesék,csak és kizárólag Szabó Gyula előadásában,Molnár piroska a nyomába se érhet,he, furcsa ezt mondani 20 éves fejjel,de hát azt hiszem mindannyiunkban van egy belső gyerek:)
Na, most a Rontó Ralph is egy ilyen kellemesen bájos mese,egy kis játék történelmi visszakacsintással,meg pár pozitív értékkel,mely bár klisének nevezhető,még is azt mondom:Inkább ez mint hogy depressziót sugalljon a fiatalabb korosztály számára.
Mi is a történet:
Röviden mondom el,mert bizonyára már tudjátok, vagy hallottatok róla kritikus kollégáimtól.
Szóval a történet:
Rontó Raplh egy videojáték karakter,egy játékteremen belül,egy játék gépben(You don’t say??).
30 éve játssza az ügyeltess rossz fiút,állandóan lerombol egy házat majd pedig javító Félix(ez a játékos karakter) megjavítja,majd pedig ezért egy érmet kap.
Időközben,azonban kiderül hogy a játékoknak és vele együtt a karaktereknek,lelkük és külön álló életük van a játékon belül,a hely bezárása után.
Egy monológból és egy érdekes eseményből kiderül, hogy Ralph nem elégedett, azzal, hogy mindig ugyan azt kell csinálnia,hogy mindig jól végzi a munkáját és Félixszel ellentétben, Ő még sem kap soha,semmilyen dicsértet,vagy jutalmat érte.
(Ez már egy nyomós társadalom kritikának tekinthető,mert míg a többiek bele törődnek a sorsukba addig ő változtatni szeretne.
Hányan vagyunk a munkahelyünkön,vagy iskolában mikor unjuk,vagy kellemetlen végezni dolgunkat és még sem tesszük fel a kérdést,hogyan lehetne ez jobb,mit kéne változtatni?Vagy ha fel is tesszük semmit nem teszünk ellene,csak panaszkodunk.)
Ezért, azon a bizonyos eseményen fogadást köt egy ürgével,(akit ismernem kéne,de nem vagyok otthon kocka történelemben), hogy amennyiben érmet szerezz meg kapja a luxus lakása kulcsát.
Érmet meg ugye bár csak a pozitív karakterek,jó fiúk szerezhetnek.
Hmm most hirtelen be ugrott sawnek a dumája:
„Brake the rules,lose the game”:D
Minden esetre Ralph neki indul, hogy szerezzen egy érmet,de az út során többet talál az éremnél,rá talál igazi önmagára és felismeri hogy minden elemre szükség van hogy a gépezet forogjon:
„Rossz fiú vagyok,de ez nem rossz”
Ha már SAW-abban a játékban meghalt volna,ezer százalék,ott nem lehet csalni,vagy meghalsz.
Igen,részben csalással nyert, ahogy a kislány is akire rá talált és aki segített meg találni Ralph-nak önmagát.
Kérdés az vajon jó morális alap ez a gyermek számára,mármint hogy a :
„Cél szentesíti az eszközt”,erről elég hosszasan lehetne vitatkozni,de végül is jó ügyért volt nem?
És ki határozza meg mi a jó és mi a rossz,nagyon vékony a határ,ezzel érdemes vigyázni, főleg a gyerekeknél,akiknél csak most fejlődnek ki, ezek az értékek.
Végül is a film üzenete röviden ez:
Ha eléggé hiszel magadban,és nagyon akarod,változtatni tudsz nem csak magadon,de a sorsodon is egy bizonyos szintig(mert szegény kis csaj…hagyjuk spoiler).
Emellett van még egy fontos üzenete:
Nem a fizikai érdemek számítanak,hanem, hogy a kérdéses pillanatban jól döntesz -e és ha rosszul döntesz,vajon van -e elég bátorságod legyőzni a büszkeséged és azt mondani,sajnálom hibáztam,meg tudsz bocsájtani?
Ez a 2 pozitív üzenet, pedig mindenképpen pozitív hatással, lehet egy fiatal gyerek számára,illetve nem csak gyerek,de némely, felnőtt, kamasz számára is.
ÉS akkor a ki kacsintásokról,és a humorforrásról:
(Jobbnak láttam el különíteni a film történetétől,de el hagyása hatalmas hiba lenne)
A fontosabb videojáték karakterek közül tulajdonképpen egy sem került ki hagyásra,sőt még egy Call Of Duty paródiát is kapunk:D
És van anonim gonoszoknak gyűlés xD
Gonosz vagy,de belül nem vagy rossz?
Megértünk,mondja Pac Man ellensége,meg a Sátán maga xD.
A Duty War-ban a sablonos történetet is tökéletesen kifigurázták:D.
Ennek egyébként, lesz egy visszautalásos poénja a film végén,de nem lövöm le:D
Szóval, ehhez hasonló videojátékokat kifigurázó,kacsingatós poénokkal van tele:D.
Összegezzünk:
Ajánlom ezt a filmet,mert egy remek családi szórakozás mind a család,mind pedig egy normális nem COD-on és agyatlan fps-eken nevelkedett gyermek/gyermekek számára.
Pontot nem kap tőlem,mert nem lehet pontozni,és leállok a pont rendszerrel is mert inkorrektnek érzem már,egyszerűen jó és kész.


Vélemény, hozzászólás?