Star Wars az ébredő erő- Ahogy én láttam- Spoiler mentes!


Sokat gondolkoztam hogyan kezdjek hozzá a #StarWarsAzÉbredőErő kritikámnak.
Vizsgáljam meg az előző részek fényében vagy kezeljem úgy, mint egy trilógia első részét?
Végülis az arany középutat választottam. Akkor hát szálljunk be a Millennium Falcon pilóta székébe, és beszélgessük, hogy is képzeli a Disney egy olyan film folytatását, melyet nem kell folytatni.
Nem nagyon szeretnék spoilerezni, a lényegi történéseket már úgy is láttátok a trailerekből, vagy innen-onnan.
Nyilván, első sorban az érdekel mindenkit milyen lett a film, nézhető jó e egyáltalán?
Nos, azt kell mondanom, látom benne az igyekezetet meg a rengeteg munkát, de látom benne sajnos a stúdió kézjegyeit meg az alacsony korhatár besorolást.

Nem rossz, de lehetne jobb is.

Szögezzünk le valamit, én imádom a Star Warsot, ha lesz pénzem esküszöm szerzek majd egy ilyen ps4-et is, helll know, a film egész jó volt, jók voltak poénok, volt benne némi sötét oldal, DE(!), kicsit ilyen Disney mese délutánra sikeredett az egész, és egy nagyon picit el felejtették hogy ez a széria nem Mickey egér kalandjait tartalmazza, hanem ez egy Star Wars, ahol apák megcsonkítják saját fiúkat, érezni az égő húst és vért a film vászonról és nem csak a speciális effektek miatt, hanem a dráma miatt is.
Túl sok a világos, vicces tónus és kevés benne a sötét pillanat, szerencsére mikor az van, az bizony üt, lesznek benne olyan csavarok, amiken meg fogtok lepődni, meg persze olyanok is, amik könnyen kitalálhatóak. Ami kicsit bosszantó az a tudatosan folytatásra felépített szerkezet.
Behozunk egy szálat, de majd csak a következő részben bontjuk ki, itt egy karakter, de majd csak következő résznél tudod meg miért fontos, vagy, hogy lesz a szerves része ennek a filmuniverzumnak.

Réges, régen látott karakterek:

A kameók egész jók, és Leila, Han Solo, meg a többiek, egész jól tartják magukat a korukhoz képest, nincsenek cikis jelenetek, abszolút hiteles alakítást láthattunk az összes színésztől, ez nem különben igaz az új színészekre is. Ha egy új filmként tekintek rá, amely felvezetője a későbbi részeknek abszolút vállalható alkotásnak mondanám, de mint egy Star Wars film, úgy már elég magas a léc.
Tudjátok, úgy érzem magam, mint egy ember, aki imádja a kávé különlegességek közül az egyik legdrágábbat, de csak néha van lehetősége kapni belőle egy kicsit promóciók által.
Ott van az íz, csak kevés, a Disney máz elnyomja, pedig érzem én az erőt a filmben, komolyan!
A látvány fantasztikus volt, bár a 3d jegy árát nem érte meg, nagyon kevés érzékelhető 3d effekt van a filmben, nem vesztesz semmit, ha 2dben nézed meg.

Sokak szerint John Williams nem végzettt olyan jó munkát, mert nincsenek meg azok a Star Wars jegyek a hangzásban, ami a sorozatot jellemezték, szerintem meg úgy jó ahogy van.

Egyébként azt, aki nem figyelt, csak sajnálni tudom, mert igen is van ív a zenében, új hangzása lesz igen, de ettől függetlenül a régi hangjegyeken át vezetett be ujjakat.
Olyan fül orgazmusban lesz részünk, amit eddig a Star Wars szériától megszokhattunk.
Hogy más egy kicsit?
Igen, de pontosan ilyennek kell lennie, vagy mit kellett volna tenniük?
Bedobni a régi soundtrack lemezét azt csókolom, akkor meg azért sírt volna a rajongók szája, nem ez így van rendjén.
Nekem első sorban a filmbeli koncepcióbeli problémákkal van bajom.
Minden olyan, mint egy nagy videó játék game play.
Mész 5 métert és valami robban, elveszik a szereplőkről a hangsúly.
Apropó szereplő, mindenki isteníti Kylo Ren-t az új fő gonoszt, de hadd mondjak valamit, közelébe nincs Darth Vadernek.
Persze, meglepő volt abszolút, amit tett, de inkább hasonlít egy sértődött Anakin Skywalker-re  a Sithek bosszújából (nem a jó értelemben, nyavalygós, mint egy kislány fúj, de utálom azt a részt), mint egy Darth Vaderre, nevezhetnék kicsi Vadernek :D.
Talán a karaktere idővel fel nő majd a feladathoz, az események tükrében simán lehetséges, mindenesetre elég gyenge volt számomra a mostani állás szerint.

Ha nincs mestered, válj magad azzá:

A többiek többé-kevésbé jól kivoltak dolgozva, bár nem egészen értem, hogy lehet valaki birtokosa a Jedik képességének, ha nem tanítja meg senki nekik, ha emlékeztek rá, még Luke-nak is beletelt egy kis időbe, amíg megtanulta használni az erőt, még úgy is, hogy egyébként az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb Jedi mester foglalkozott vele.
Itt meg egyszerűen az illető akar valamit és menni fog, bár valami nem megy neki elsőre, de összejön, ami így azért gáz, mert felvet bennem egy kérdést.
Ha az erő elsajátításához csak nagy akaraterő szükséges, meg egy szorított helyzet, Lukenak miért volt szüksége Jodára?
Vagy miért van szükség Jedi mesterre egyáltalán.
Ja, és még valami:
Hogy a francba tud valaki azonnal lézer kardozni?
Ezt nem kéne szintén valahogy megtanulni valakitől?
Oké értem én, nagy a midiklorián szintje (tudom, tudom, ne visítsatok, én is rühellem ezt, de hát így volt a filmben, próbálok tárgyszerű maradni), meg volt bontja, amivel eddig is harcolt, de ez nem indokolja, hogy tudjon lézerkardozni.
Máshogy kell bánni egy Delilngerrel (nagyon kicsi kézi pisztoly) meg egy MP5-össel.
Mindegyikkel külön meg kell tanulni lőni, különben magadban teszel kárt, nem az ellenségben, és itt semmi féle edzésről, trainingről nem volt szó. Ami viszont nagyon tetszett, hogy jó volt az operatőri munka, és jól kihasználták a háttérben lévő objektumokat, tényleg érdemes figyelni a film minden részére, mert bár a karaktereken van a hangsúly, a történet elmesélése a háttérben lévő dolgokon keresztül is folyik, így az szerves része a filmnek.

Bevásárlási lista Disney módra:

Összegezzünk:
Egy abszolút nézhető film, és mint egy új széria alapköve remekül megállja a helyét, de mint egy Star Wars film, túl nagy elvárásoknak kellett megfelelnie, aminek nem tudott megfelelni, inkább tűnik egy kicsit összecsapott férc, de a pénz begyűjtését biztosan szolgáló műnek, mint egy „rajongóktól-rajongóknak” filmnek. Olyan ez a film, mint egy kivánságlista.

Mi legyen egy „jó Star Warsban”?
Roham osztagos katonák?
Checked.
Robanások mindenhol?
Checked.
Egy sötét fő gonosz családi háttérrel?
Checked.
Alcsony korhatár besorolás, emiatt teletűzdelve gyerekes poénokkal?
Checked (kár érte, a szériára azért ez nem volt annyira jellemző).
És a sort végtelenül folytathatnám, minden ott van, amit egy alap Star Wars filmtől elvárnák, még is kilóg a lóláb, amiért nem volt képes túl sok újat mutatni, és inkább a fiatal generációt célozta meg nem pedig kollektívan minden generációt.

Nézhető, de ha Star Wars fan vagy, fenntartásokkal kell fogadnod, és ha el tudsz tekinteni a hibáitól egy igazán jó alkotás lehet a számodra is.

 


Vélemény, hozzászólás?