Számítógép szerelőnek lenni szar dolog


Nemrégiben én is beléptem az állás keresők népes táborába.
Sajnálatos módon mint kiderült, a szakmám, amit megszereztem, nem ér annyit, mint amekkorára gondoltam, korábban mikor bele kezdtem ebbe.
És ez bizony egy elég jelentős problémát jelent számomra, hiszen nem igazán tudok pályakezdőként ezzel el helyezkedni.
Vicces, hogy az állam képes olyan szakmámákat teremteni, amivel gyakorlatilag semmit nem lehet kezdeni.
Van pár állás ami a számítógép szerelői munkakörre korlátozódik, de úgy átlagban programozókat és rendszergazdákat keresnek, felsőfokú végzettséggel és B kategóriás jogosítvánnyal + x éves tapasztalattal, amit kicsit övön alulinak érzek, nem csak nekem, de bármely pályakezdő számára, aki munkát szeretne vállalni.
Nem mindenkinek adatik meg, hogy főiskolára, vagy egyetemre menjen, de ettől még nem hiszem, hogy feltétlenül éhen kellene halnia, vagy legalábbis nem érzem igazságosnak.
Attól, hogy valaki nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, még nem jelenti azt, hogy nem jó szakember, vagy nem lehet jó szakember.
Ezt az egészet indokolatlannak tartom.
Az meg a másik pofátlanság, hogy a munkát adók vissza sem válaszolnak emailben.
Ha már írok egy korrekt levelet, legalább legyen bennük annyi gerinc, hogy amennyiben nem felelek meg az általuk el képzelt feltételeknek, vissza utasítanak.
Kicsit sok minden gyűlt bennem össze így az állás keresés kapcsán, remélem nem bánjátok hogy megosztom veletek.
Elismerem, nem annyira össze szedett a dolog, mivel ahogy jönnek a gondolataim, úgy írom le őket, de úgy vélem így is sikerül egy tartalmas véleményt megformálni.
Szóval vissza térvén az eredeti témához.
Megszerzed a Számítógép Szerelői és Karbantartói OKJ-s képzésről a bizonyítványod, és utána mi lesz?
Mire jó ez a képzés, ha semmilyen állást nem tudsz vele vállalni?
Wc papírnak azért, enyhén drága móka lenne.
És az állam miért nem tájékoztatja a fiatalokat arról, hogy ez a szak semmit nem ér?
Az oktatási miniszternek lenne a feladata olyan szakmákat teremteni,amikkel a fiatalok el tudnak helyezkedni, hiszen mire jó egy olyan szakma, amivel nem tudsz munkát vállalni?
Ez az egész számomra, annyira egy gusztustalan húzásnak tűnik, olyan mint ha csak ennek az egésznek egyetlen egy célja lenne:
Minél jobban meg kopasztani a fiatalságot, minél több pénzt kisajtolni, az egyébként sem olyan jól tartott ” fejős tehén” tőgyéből.
Remélem ez egyszer megváltozik és vagy a munkád adó cégek/személyek veszik lejjebb az igényeket, vagy az állam olyan szakmákat teremt, amire ténylegesen szükség van és a diákok meg is tudnak belőle élni.


Vélemény, hozzászólás?