Szánalom


Sajnálattal tölt el, hogy Magyarországon olyan alacsony színvonalú a szórakoztatás, hogy az ilyen és az ehhez hasonló mocsok videók közönséget találhatnak.
Nem irigységről van szó, nem a nézőtáborát irigylem, mert azok már menthetetlenek, inkább azon vagyok fennakadva, ami itt történik.
Még mindig nem vitatom a rengeteg munkát a videó mögött, természetesen elismerem, ugyanakkor a tartalmi részét rendkívüli módon kifogásolom.
Lehetne itt határozókat, fokozókat használni, ahogy Puzsér kollégám teszi, ugyanakkor úgy vélem, erre itt nincsen szükség.
Nem magával Pempivel van bajom, hiszen őt nem is ismerem, csak azt ismerem, amit alkot, és azért ismerem, mert kell ahhoz, hogy véleményt tudjak formálni róla.
Ugye megismerjük azt, amiről véleményt mondunk, kedves kommentelők?
Én értem, hogy a felhasznált nyersanyagokkal nem lehet mit kezdeni, így is úgy is elérik a közönséget, ugyanakkor úgy vélem, nem szükséges, hogy ennek legyen egy katalizátora, ami gyorsítja a folyamatot.
A linkelt videót szemmel láthatóan olyan “gagekkel” próbálja feldobni az illető, ami nem a minőségi humort célozza meg.
Lehet mondani rám, hogy én humortalan vagyok, tudjátok mit, még igazat is adok nektek!
Lehet, hogy nincs humorom, de van egy igényességi mércém, amit mindig felállítok egy adott tartalomhoz.
Nem mondom, hogy mindenkinek az én ízlésemet kell kedvelnie, mert nyilván tiszteletben kell tartani a szubjektivitást egy bizonyos pontig, ugyanakkor úgy vélem, ezek a videók nem csak, hogy nem viccesek, hanem még károsak is egy fiatal tudatlan elmére, sőt nem csak fiatalra, sajnos egyre inkább az én korosztályomban is látok hasonló megnyilvánulásokat, aminek nagyon nem örülök.
Nem mondom, hogy idézzetek Hofi vicceket (bár megjegyzem, az sokkal jobb lenne), de legalább keressetek valami olyan humorforrást, amely nem ennyire alpári.
Ezt megmutatjátok egy nagy csoportos óvodásnak és nevetni fog rajta, persze, de hogy ti röhögtök ezen, nem érzitek ezt egy szegénységi bizonyítványnak?
Mert akkor ezek szerint ti nem nőttek ki még ebből a korból, és hát mit mondjak, szerintem ez nagyon szomorú.
Nem hittem volna, hogy ezt mondom, de ennél még Dombóvári Istvánnak is igényesebb viccei vannak, azt hiszem, ennél nagyobb sértést nem is tudnék elmondani erre a műre.
Ez kb. az a helyzet, amit Puzsér mondott a Való Világ-ra. Pontosan nem tudom idézni, de valami ilyesmiről szólt:
“Jól megszervezett volt, azt el kell ismerni, de ez nem mentség arra, hogy szar volt a műsor. Elvégre az auschwitzi táborok logisztikája is jól megszervezett volt, csak rossz célt szolgált. Rosszat csinálni jól sokkal nagyobb bűn, mint jót rosszul”.
Azt hiszem, Pempi esetében ugyan ez a helyzet.
Azért lehet sikeres, mert igényt teremtett arra, amit csinál, azért van rá igény, mert ő megteremtette. A Mónika show-ra sem volt senkinek igénye, amíg az egyik neves kereskedelmi tv meg nem teremtette azt.
Itt 2 ésszerű megoldás lehetne, de egyikre sincsen komoly esély:
1: A készítő belátja, hogy hibázott és egy szörnyet teremtett, a tehetségét pedig mostantól az igényes szórakoztatás kialakításának szenteli.
2: A közönség belátja, hogy nem csak hiba, de káros is az ilyen jellegű “szórakoztatás” fogyasztása, és energiát arra fordítja, hogy megpróbáljon találni olyan anyagokat, amik nem csak viccesek, de növelik is a színvonalat.
Ha a fiatalok körében szórakoztatásról van szó, akkor, azt hiszem, bátran ajánlhatom a Baaad movies-os srácok alkotásait, ahol nem csak igényes munkákat prezentálnak, de a humoruk lehetőséget ad a művelődésre és egy fajta minőségi mérce kialakítására.
Nyilván tudnék jobb példákat mondani, de akkor túlságosan sznobnak tűnnék, őszintén szólva, az írásom így is tartalmaz kétségkívül némi sznobizmust, ugyanakkor úgy érzem, hogy a példának a relevancia szempontjából muszáj egy olyan tartalmat felsorakoztatnia, amely a fiatal közönségnek szól, mivel alapvetően mind a blogomat, mind pedig Pempi anyagait fiatalok olvassák/nézik.
Záró szavaim:
Az a véleményem, hogy most már a készítőnek lenne elég ereje és népszerűsége ahhoz, hogy a linkelt videóhoz képest kicsit magasabb színvonal felett gyártson, ugyanakkor, számomra érthetetlen okokból, ő ezt nem teszi meg.
Az a nézőtábor, aki pedig most nézi, attól függetlenül nézni fogja, hogy mit tesz közzé. Akkor már nem mindegy, hogy picivel több erőfeszítéssel odateszi magát az illető, és igényesebbet rak le az asztalra az igénytelen helyett?
Hogy mondjak konkrét példákat, az üres szavak helyett:
Nekem nem igényem, hogy egy részeg a fülembe hányjon, mikor egy gameplay videót nézzek, nem igényem, hogy egy cigány üvöltsön a másiknak, nem igényem, hogy 200X-adszorra meg hallgassam:
“Miléte te szemét, tipszmikszültél?”
Ezek mind feleslegesek és legfőképp károsak.
Miért károsak?
Mert ha ez elterjed, akkor mind a humoristák, mind a fiatalok abban a tévhitben fognak élni, hogy ez humoros és ezt kell továbbvinni, minden érdemi változtatás nélkül. És akkor majd hallgathatom az utcán az alpáribbnál alpáribb vicceket, hurrá-hurrá.
Az a borzasztó, hogy aki nem akar kapcsolatba kerülni ezzel a szeméttel, az is kapcsolatba fog. Vagy a haverok révén, vagy a YouTube fogja az arcába tolni.
Ezért akkora nagy probléma ez szerintem, és ezért kellene ezen mihamarabb változtatni.
**Köszönöm a lektorálást Helénának és Istvánnak**


Vélemény, hozzászólás?