TESZT: Darkest Dungeon


FRISSÍTVE: Az év egyik legkeményebb, de legtöbb elégedettséget okozó játéka mindenképp a Darkest Dungeon, pedig egy körökre osztott harccal operáló programtól ezt nem feltétlenül várjuk el. Ahogy azonban elolvashatjátok a PC-s verzióról februárban írt lenti tesztünkben, ez a játék tényleg különleges lett. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a földalatti katakombák könyörtelen ellenfelekkel vannak tele, hogy minden kapzsi megingásunkat képes azonnal megtorolni valami csapda vagy ellenfél, hanem arról, amilyen csodálatosan becsomagolták az egészet a fejlesztők. Az eseményeket narráló ősünk, az egyre „Lovecraftibb” sötét mélységekbe hajló szörnyűségek, a komplex fejlődési rendszer, no és a mindenféle fóbiákkal, mániákkal és egyéb pszichikai problémákkal eltelő karakterek borzalmas tikkelései teljesen egyedi hangulatot teremtenek.

A játék természetesen lényegi változások nélkül jelent meg most PlayStation 4-re és Vitára, így a PC-s tesztben leírtak itt is igazak – ráadásul a játék kézikonzolon is tökéletesen fut, sőt, a viszonylag rövid expedíciók miatt itt talán még jobban is működik, mint tévén (mivel cross-buy címről van szó, egyszerre kapjuk meg mindkét verziót). A gond e két platformmal az irányítással van, amit sikerült annyira elbaltázni, amennyire csak lehet. Hiába ordít a játékról, hogy az érintőképernyő tökéletes eszköz lenne, ezt nem támogatja a Darkest Dungeon – cserébe egy szuperérzékeny hátsó tapipadot kapunk, ami rém idegesítő.

Sajnos PS4-en is csak kicsit jobb a helyzet – a nyilvánvalóan egérre tervezett irányítási módszert bármiféle jelentős (vagy akár: parányi) átalakítás nélkül kapjuk meg, és minden fontosabb opcióhoz valamelyik ravaszt, az analóg kart és egy plusz gombot kell lenyomni. Képernyőről képernyőre változik ráadásul, hogy pontosan mi a menete a dolgoknak, így még több óra után is volt, hogy mellényúltam. Nálam csak egyetlen fagyás jött elő (öt-hat óra alatt), de a fórumokon olvasottak alapján csak mázlim volt – vélhetően az első patch majd javítja a dolgot, de egyelőre sokan panaszkodnak arra, hogy a Darkest Dungeon sűrűn dob ki a főmenübe mindkét PlayStation platformon.

A fentiek alapján kicsit visszafogottabban tudom csak ajánlani a játékot konzolon – a Darkest Dungeon fantasztikus hangulata és tökéletesen kiegyensúlyozott nehézsége (általában a „közel totális kudarc” állapotában vergődünk) igazán nem reagál jól irányításbeli nehézségekre, melyeket ráadásul oly könnyű lett volna elkerülni. De ha, ahogy a cikk is írja, egy dominára vágysz, aki oly kellemesen kínoz meg, így is bátran lecsaphatsz rá!

Az érzés, amikor a szívedhez leginkább hozzánőtt harcosod egy váratlan csapásban elvérzik, ettől tolvajod szívinfarktust kap és elpatkol, alkoholista-nimfomániás íjászod a stressztől irracionálisan kezd viselkedni, és kérdés nélkül belenyúl egy életveszélyes csapdába, és amikor csapatod negyedik, megmaradt, veterán tagja a biztos halállal dacolva legyőzi a rátámadó, borzalmas szörnyeteget, majd a labirintusból kivezető ajtó küszöbén, egy hullát kirabolva veszettséget kap, megfizethetetlen. Minden másra ott a többi játék.

Amikor a Darkest Dungeon előzeteseit végigböngészve többször is azzal a véleménnyel találkoztam, hogy a Red Hook által fejlesztett játék a független címek Bloodborne-ja, szinte biztos voltam benne, hogy túlzásról van szó. Amikorra már vagy harminc órát beleöltem a játékba, és számos hősöm vérzett el/őrült meg/vált öngyilkos hajlamúvá, de a végső, legsötétebb labirintusba még mindig nem sikerült lejutnom, a játék narrátora pedig cinikus, a biztos kudarcot prognosztizáló megjegyzésekkel szórakoztat, és már magam is az idegösszeomlás szélén állok, már tudtam: a fenti állítás finom eufemizmus csupán a játék szadizmusára.

Ha a Souls-sorozat az ügyességi játékok bevehetetlennek játszó csúcsa, a Darkest Dungeon a Himalája hetes fokozatú földrengés közepette történő decemberi megmászására tett, szinte biztos halálra ítélt kísérletéhez fogható a taktikai programok, a roguelike-ok és az RPG-k rajongói számára. Na jó, a hegymászó párhuzamot tegyük félre: hozzunk fel inkább a Szürke ötven árnyalatán nevelkedett társadalmunk számára valami „testközelibbet”. A Red Hook Studios brutálisan nehéz, sötét hangulatú játéka olyan, mint egy domina: nem kegyelmez, magához láncol, megkínoz, tönkretesz lelkileg, és még te könyörögsz, hogy folytassa, amíg csak el nem vérzel kéjes kacagása közepette – vagy meg nem lágyítod a szívét…

Virtuális megtestesüléseinkkel nap mint nap borzalmak ezreit kaszaboljuk le horrorjátékokban, rendszeresen tömeggyilkosságokat követünk el FPS-ekben vagy RPG-kben, gerinceket tépünk ki, vagy brutális kivégzéseket követünk el verekedős játékokban, mégsem jut eszünkbe soha: vajon mit érezne hősünk a valóságban, ha mindezt át kellene élnie? Nos, a Darkest Dungeon épp ezzel játszik el: tesztünk alanya mindösszesen egy kritikus szempontból újít a legördögibb, végleges halállal kecsegtető roguelike játékok biztos receptjén – négy főből álló zsoldoscsapatunk egytől-egyig hús-vér kalandorokból áll, akikre igenis hatnak az átélt borzalmak, a sorozatos gyilkosságok, az állandó veszély. A lovecrafti rémségek, amelyek ebben a stilizált, a legjobb horror-illusztrációkra emlékeztető, sötét, festmény-szerű világban rájuk támadnak, társaik halála, a reménytelenség érzése mind-mind iszonyattal töltik el őket, és előbb-utóbb elkerülhetetlenül elveszítik józan eszüket, illetve belerokkannak a kincsvadászat más játékok tálalásában jó mókának tűnő szörnyű borzalmaiba.

Legutóbb a Massive Chalice (és teljesen más játékstílusban a This War of Mine) érintette a lelkileg sérülékeny, esendő hősök témáját, de a Darkest Dungeon mindezt hatványra emeli. Teszi mindezt úgy, hogy közben egy végletekig stílusos, magabiztos, remekül összerakott és kiegyensúlyozott taktikai RPG-nek bizonyul, amelynek számtalan hajszálunk elszürkülését, majd kihullását köszönhetjük, és mégsem adjuk fel. Mert legyen bármilyen nehéz, kegyetlen a játék, sújtson akárhányszor minket a balszerencse, mindvégig érezni fogjuk, hogy a kudarc csak a mi hibánk. Bár a játék szigorú tanítómester, egy percre sem igazságtalan: az elénk állított szabályokat mindig betartja, így lassú, számos kudarcon átívelő fejlődésünk legkisebb sikerélményei is katarzisnak érződnek majd, ahogy vért izzadva ássuk le magunkat a legszörnyűbb, legsötétebb labirintusok mélyére.

Az alaphelyzet szerint hősünk, a pesszimista hangvételű, minden ügyes vagy épp balszerencsés megmozdulásunkat szarkasztikus megjegyzésekkel kommentáló (remekül eltalált szinkronhangú) narrátor kapzsiságtól hajtva valamikor régen megvásárolta a kalandjainknak színhelyet adó falucskát, amely alatt a legendák szerint elképzelhetetlen gazdaságot nyújtó kincseket rejtettek el. Csakhogy a föld alá küldött zsoldosok vagyon helyett szörnyű titkokra akadtak, és a kincsvadász küldetés során megnyitották a túlvilág kapuját, amely szörnyű borzalmakat szabadított a világra. Feladatunk nem lesz más, mint a falu felfejlesztése és visszaszerzése, a rettenetes kazamatarendszer feltárása, majd a legsötétebb labirintus végén a Démon legyőzése, és a portál bezárása.

No de persze annyi esze hősünknek is van, hogy nem ő maga megy elébe a biztos halállal kecsegtető borzalmaknak: erre pénzre és hírnévre éhes zsoldosokat keres, akik közül minden esetben négyet irányíthatunk a játék véletlenszerűen generált, 2D-s, oldalra scrollozó labirintusaiban. Leendő hőseink csapatát tizennégy különböző karakterosztályhoz tartozó zsoldosok légiójából választhatjuk ki, alkalmazásunkban pedig egyszerre maximum húsz zsivány állhat. Összesen négy, egyre nehezebb szinteket és borzalmasabb ellenfeleket, bossokat elénk táró kazamatán kell átvágnunk magunkat, mielőtt a legsötétebb labirintusba is lemerészkedünk, ahonnan a borzalmak e világra özönlenek.

Mielőtt útra kelünk, megszerzett javainkból minden szükséges poggyászt meg kell vásárolnunk – kötszert, élelmiszert, gyógyitalokat, ásót, és ami a legfontosabb: fáklyákat kell magunkkal vinnünk, amelyek kialvásakor hőseink stresszelni kezdenek, ellenfeleink nagyobbat ütnek, cserébe viszont a sötétben nagyobb értékű kincsekre bukkanhatunk.

A játéktér alján elhelyezkedő minitérképen áttekinthető labirintusokat szobáról szobára derítjük fel, amíg el nem jutunk a ki (pontosabban le)járatig, mind a négy hősünk életét nem veszti, vagy nem döntünk úgy, hogy csapatunk életét és józanságát megkímélve a menekülés mellett döntünk. Erre szerencsére bármikor lehetőségünk lesz, ami ezúttal tényleg hasznos, hiszen ha valamelyik véres verejtékkel felfejlesztett veteránunk meghal, azt követően a játék végéig maximum temetői sírkövében gyönyörködhetünk.

Maguk a harcok a 2D-s megoldásnak köszönhetően különösen taktikusak: karaktereink a képernyő bal oldalán, egymás mögött sorakoznak fel , végtelenül változatos, egymástól labirintusokként és típusonként elütő erősségekkel és gyenge pontokkal rendelkező, stílusosan megrajzolt ellenfeleink pedig ugyanígy a túloldalon. Minden karakterünk esetében nyolc képességet fejleszthetünk, ezekből fejenként azonban csak négyet „vihetünk” a küldetésre. Minden egyes karakter előnyben részesít egyet vagy többet a négy pozícióból, ezeket betöltve nagyobbat sebeznek, sőt: a legtöbb képességet csak a négy pozíció valamelyikéből, illetve csak adott pozíciójú ellenfélre használhatjuk. Természetesen ritkán lesz olyan, hogy minden hősünk ideális helyzetet foglal el a négy közül – pláne, hogy bizonyos ellenséges támadások, illetve varázslatok átrendezik karaktereinket – ilyenkor egy-egy teljes kört az újrapozicionálásnak kell szentelnünk, a ritmusvesztés pedig, talán mondani sem kell, könnyen végzetes találatok bekapásához vezet. Ellenfeleink hullái ráadásul szintén terepakadályt képeznek, így jó pár kört a tetemek feldarabolásával kell majd eltöltenünk, ami – mondani sem kell – szintén nem lélekemelő mulatság (hogy az ilyenkor bekapható fertőzésekről már ne is beszéljünk).

A kiszámíthatatlan, veszélyeket és értékes zsákmányt egyaránt rejtő szobákban a kincsek, újabb, a városkában továbbfejleszthető fegyverek és tárgyak, valamint nagy zsák aranyak mellett csapdák rejtőznek, sok esetben pedig esélyünk sincs kitalálni, hogy életünkbe kerül-e egy-egy régi relikvia átkutatása, vagy épp létfontosságú zsákmánnyal leszünk gazdagabbak. A véletlenfaktor ugyanis mind a harcok, mind a felfedezés során létfontosságú, de figyelem! Hosszú távon csakis a taktika, no meg a kötélidegek számítanak.

Ezek pedig karaktereink esetében érthető módon igen könnyen megfeszülnek, illetve szakadnak el az átélt szörnyűségek során: minden egyes újabb borzalom, társaink megsérülése, halála, egy gyáva menekülés, szóval a legkisebb kudarcok is – gyakorlatilag minden növeli kalandoraink stresszfaktorát, amely, ha megtelik, betegségekhez, komplexusokhoz, állandó, vagy csak nehezen visszafordítható hátrányokhoz vezethet. Egyik hősünk kleptomániássá, a másik önzővé válik, a harmadik istentől kezd félni, a negyedik reumás lesz, és így tovább, ha pedig a stressz másodszor is eléri a kritikus szintet, szegény pára azonnal meghal szívinfarktusban. Ami persze a többieket csak tovább löki a depresszió sötét vermébe…

Még életben lévő hőseinket a városban kezelhetjük – no ne tessék öt csillagos wellness hotelre, netán szüleinkről faggatózó pszichológusra gondolni: a kupleráj, a kocsma, illetve a templom szolgálnak gyógyulásunk helyszínéül, ahogy általában – ízlés szerint, – a való életben is. A játék folyamatosan dilemmák elé állít: nem elég, hogy minden labirintusjárás előtt, az adott pályára jellemző ellenféltípusokat számba véve kell a felbérelhető hősök közül a legmegfelelőbbeket kiválasztanunk, képességeik között mérlegelve, és őket a megfelelő hadirendbe állítva: az is nehéz döntés, hogy legerősebb, magas szintű veteránjainkat visszük magunkkal egy-egy kilátástalannak tűnő kalandra a siker reményében, vagy inkább pár napra pihentetjük őket a városban a gyógyulás érdekében.

Jó példa a játék morbid humorára, hogy ha például egy nimfomániás hősünket (akit ugye a kuplerájból nyilván kitiltottak) a kocsmában felejtjük pár körre, alkoholistává válik, és a továbbiakban csak súlyos negatív módosítókkal, magát nullára hozva – értsd: tajtrészegen – hajlandó csatába indulni. Máskor másik karakterünk önzővé válik, és több juttatásra, élelemre tart igényt, mint a többiek. Mások elgyávulnak, katatónná válnak, és a többiek mögé húzódva várják ki rettegve a csata végét; megint mások klausztrofóbiássok, pesszimisták lesznek, beszólásaikkal tovább stresszelve a bajtársakat, és így tovább. Karaktereink menedzselése, a küldetések között a zöldfülűek felbérlése, a veteránok „karban tartása”, fegyvereink és skilljeink fejlesztése, csapatunk összeállítása teljes embert igénylő, sokszor kilátástalannak tűnő feladat, a siker azonban annál édesebb, ahogy hosszú órák és számtalan kudarc, illetve haláleset után lassan kitanuljuk a játék csínját-bínját. Mert a Darkest Dungeon sosem igazságtalan, és a fejlődést, a játékidőben akár több héttel előre történő gondolkodást igenis éppoly busásan díjazza, amilyen kemény kézzel szankcionálja ballépéseinket.

Mert a játék rendszere – bár a végjátékra már annyi mindent kell menedzselnünk, és olyannyira meg kell terveznünk minden lépésünket, hogy garantált a migrén, valamint a hangos káromkodás, amikor valami ezredik dologra nem gondolunk, és egy veteránunk végleges elveszítésével jöhet az újratervezés, és a számtalan munkaóra, amit az új hős felfejlesztésébe ölünk – kivételesen kiforrott. Minden mindennel összefügg, és ahogy megismerjük e brutális világot és megacélosodunk, egyre több jól eső sikert fogunk elérni, mígnem végül csakazértis bezárjuk a túlvilág kapuját.

Ez persze csak 40-50 óra után fog sikerülni, és akkor sem könnyedén: a legsötétebb labirintusba ugyanis csak akkor léphetünk be, amikor zsoldosaink kivétel nélkül elérnek egy bizonyos szintet, és ez bizony a végjáték előtt hosszadalmas grindeléshez fog vezetni, amit mégis megéri átvészelni. A legbrutálisabb labirintus kipucolása, illetve a végső főellenség legyőzése után ugyanis joggal érezhetjük büszkének magunkat, és hátradőlve nosztalgiával gondolunk majd vissza elhullott hőseinkre, na meg persze csodával határos győzelmeinkre. Mert bár a Darkest Dungeonnek a válogatott rémségek lovecrafti eredettörténetén kívül sok sztorija nincs, garantált, hogy kivétel nélkül egyedi, hajszálon múló kalandjainkat még sokáig, büszkén fogjuk mesélni az asztaltársaságnak.

Az eleinte követhetetlenül komplexnek tűnő játékelemek és brutálisnak tűnő büntetések végletekig átgondolt, kiforrott struktúrát takarnak, és egy játékot, amelyet öröm legyőzni, és betörni. És amikor ez a szándékoltan toronymagasra hágó nehézségi görbe ellenére sikerül, a pesszimistának tűnő, de valójában a kitartás és a remény fontosságára tanító játék során korábban számtalanszor elátkozott fejlesztők sötét, kegyetlen, maró humorú, sokszor depressziós játékukkal visszavonhatatlanul a szívünkbe lopják magukat, és mosolyt csalnak az arcunkra – mert lehetővé tették, amire csak kevés játék képes: azt, hogy igazán büszkék legyünk magunkra. És mert levittek a pokolba, és nincs jobb érzés annál, mint onnan egy darabban visszatérni.

Végszó

A videojátékok Bűn és bűnhődése, már ami a játékmenetet illeti: elég egy rossz pillanat, egy meggondolatlan mozdulat, és karaktereink megőrülnek, vagy a temető földjébe kerülnek. A Darkest Dungeon iszonyú nehéz, de igazságos, a siker pedig, bár ritka, mint a fehér holló, de annál édesebb…


Vélemény, hozzászólás?