TESZT – EVE: Valkyrie


X-Wing és TIE Fighter, Wing Commander és Elite, Colony Wars és Freespace – az elmúlt évtizedek során nagyszerű játékok, feledhetetlen sorozatok tették lehetővé, hogy mindenki ellátogathasson az űrbe, és persze ott megvívhasson arcátlan ellenfeleivel. Ezek sokkal komplexebb, bár akció terén visszafogottabb verzióját jelentette az EVE Online, egy különleges MMO, amelynek minden játékosa egyetlen szerveren, egyetlen világban próbált szerencsét, több ezer fős ütközeteket megvívva, a diplomácia minden írott és íratlan szabályát megszegve harcolva végtelen konfliktusaiban. Nem ez az első próbálkozás, hogy ezt a nehezen megközelíthető, csak hónapok alatt kitanulható játékot közérthetőbb formában mutassák be több játékosnak, de a Valkyrie messze a legjobb próbálkozás.

A játék

Az EVE Online komplexitásából, teljes szabadságából sajnos semmi nem maradt meg, a Valkyrie egy meglehetősen egyszerű űrharc… majdnem azt írtam, hogy szimulátor lett, de azért ez távol van a valóságtól. A Valkyrie egy űrben játszódó akciójáték, ahol a valós fizikának gyakorlatilag semmi hatása nincs az eseményekre (csak egy példa: lézerekkel is jócskán ellenfeleink elé kell célozni, mintha golyókat eregetnénk, és nem fényt), és minden a lövöldözésről és manőverezésről szól.

Ezzel az égegyadta világon semmi baj nincs, valós űrfizikával nehéz lenne élvezhető tempójú játékot alkotni – a Valkyrie pedig bizony pörgős lett. Szinte mindegy is, hogy a kampányban vagyunk, a kooperatív túlélő módban, vagy valamelyik multiplayer arénában, miután kilőnek minket a szabadba az egyik hatalmas anyahajó belsejéből, azonnal süvíthetünk a piros ikonokkal jelzett ellenfelek felé, akikkel aztán vidám dogfight alakul ki. Az eltérő űrhajók persze kicsit eltérő taktikákat tesznek szükségessé, de azért óriási diverzitásra nem kell számítani, mindenki lézerszórással és saját pilótavizorunk, azaz fejünk mozgatásával célozható rakéták eregetésével oldja meg a problémákat.

Igazán kár, hogy ezek a megoldandó feladatok meglehetősen egysíkúak: a bevezetőben említett játékoktól eltérően ugyanis a játéktér mindig azonos. Egy gömb alakú arénát kapunk, csak az változik, hogy szupernóva-robbanás, avagy néhány közeli bolygó dominálja-e a hátteret, hogy hajóroncsok vagy aszteroidák között lehet-e kergetőzni. A kampányban, ha merjük így hívni, mindössze négy küldetést kapunk, melyek lényegében semmiben nem kötődnek az EVE fantasztikus univerzumához. Emellett vár ránk egy kooperatív hordamód, illetve egy magányos felfedező mód, ahol elrejtett adattárolók után kutathatunk, különféle – amúgy igényesen előadott – párbeszédeket megnyitva; nehéz elképzelni ennél kevésbé vonzó játékmódot.

Zűr az űrben

Szerencsére a multiplayer egy fokkal jobb: itt játékmódtól függően 8v8 felállású csaták zajlanak, ha nincs elég ember (és nagyon nincs) kitölteni a szakaszokat, gépi irányítású ellenfelek csatlakoznak be. A játékmódok közül az egyetlen extra messze a legjobb: Carrier Assault módban először három zónát kell elfoglalni (egy kis drónt kell kieresztenünk, és azt megvédeni a támadóktól), majd megtámadhatjuk az ellenséges anyahajót a csak közelről látható érzékeny pontjain. Messze ezek a legjobb jelenetek a játékban, igaz, amikor túl sok a gépi űrhajó, egy kicsit passzív lesz az egész, ők ugyanis azért nem sokat tesznek hozzá a dolgokhoz.

A VR-élmény

Ha csak azt nézzük, hogy milyen érzés lövöldözni és repülni, a Valkyrie egy igen élvezetes játék, köszönhetően nem kis részt a VR-nek. Igazából semmi nem indokolja – az ezzel kapcsolatos plusz marketinget leszámítva persze –, hogy ez a játék kizárólag ilyen szemüvegben legyen játszható, mégis óriási többletet ad a technológia a programhoz. Már a futurisztikus menü irányítása is fejünk mozgatásával történik, a meccsre várakozva a lobbiban is látjuk a többi karaktert, ráadásul a pilótafülkébe szíjazva is eszelős érzés körbenézni, előre lőni, de balra levő ellenfelet befogva a rakétáknak, a tetőn levő ablakon át is követni menekülő ellenfelünket.

Oly sok más játékkal ellentétben a VR itt nem tesz hozzá semmit a játékmenethez, csak a hangulatot, a beleérzést növeli – azt viszont elképesztő mértékben. Amikor a kilövésre várunk a mágneses alagút végén, ahogy körbenézünk a holografikus kijelzőkkel teli kabinban (olyan óriási kár, hogy semmit nem tudunk megbirizgálni), ahogy a belőtt ablakon át „ránk ront” a jeges vákuum, és végez pilótánkkal, azok mindegyike emlékezetes pillanat. Legalábbis elsőre – állítom, hogy nincs sci-fi-kedvelő ember, aki az első kilövési szekvenciát ne lúdbőrözve, ujjongva élné át!

A grafika nagyszerű, és nem csak VR-mércével nézve, az viszont tagadhatatlan, hogy amint nekikezdünk a durvább akcióknak, amikor mondjuk dugóhúzóban zúzunk át egy űrhajó-roncson, amikor élesen kanyarogva próbálunk lerázni egy üldözőt, egy kis szédülés, vagy rosszullét előfordulhat. Komoly gondokat senkinél nem tapasztaltunk, de a tény, hogy ez ilyen szempontból az egyik legintenzívebb VR-játék, így senki ne ezt próbálja ki elsőként a kütyüvel.

Még egy dologról kell szót ejteni, egy olyan körülményről, ami komolyan kihatott a program értékelésére is. Ez pedig az ár, és minden, ami még ide tartozik. Már az is rosszul esik, hogy egy ilyen szinte nulla kampánnyal és azért nem földbedöngölő multiplayerrel rendelkező játék csaknem teljes áron, 18 ezer forintért jelent meg, de ezt sikerült mikrotranzakciókkal fokozni. Igen, a játékban az XP mellett kétféle pénznem, illetve három komponens gyűjtögetése jelenti a fejlődést, az új gépek megnyitását és megvételét, és mindegyik turbózható valós pénzzel. A szintlépés úgy három óra után elképesztően lelassul; vegyél XP-boostot! Egy hétig tartana kifarmolni egy új hajóra valót; ott a bolt, benne extrém erős prémium vadászgépekkel! Nem lenne gondom, ha csak festéseket lehetne venni, de itt nem erről van szó – ténylegesen erősebb gépeket lehet megvásárolni a boltban! És amint lelő valaki egy ilyen tápos masinával, garantáltan felmegy benned is a pumpa.

Az EVE: Valkyrie a korábbi Oculus Rift premiert követően most PlayStation VR-re jelent meg.

Végszó

A PlayStation VR – és általában e technológia első képviselői – elleni érvek között gyakran megjelenik, hogy bár lehet, hogy sok élvezetes játékocska akad, a rendes, teljesnek nevezhető játékokat nagyítóval kell keresni. A Valkyrie lehetett volna az egyik kivétel, és teljes árcédulája miatt pontosan ezt is vártuk tőle – sajnos azonban hiába élvezetes az akció, a singleplayer egy órát sem tölt ki, és multiban is jóval kevesebb a változatosság, mint szerettük volna. Pedig a játék, az élmény, a kezelhetőség remek, egyszerűen hiányzik a tartalom, amit a mikrotranzakciók erőltetése még nyilvánvalóbbá tesz.


Vélemény, hozzászólás?