TESZT: F1 2016


Komoly fába vágta a fejszéjét a Codemasters csapata, mikor 2008-ban megszerezték a száguldó cirkusz licenceit, hogy a játékosok legnagyobb örömére feltámasszák hamvaiból az addig a Sonynál levő F1 videojátékos szériát. De rengeteg versenyjátékos rutin ide, hálás alapanyag oda, a fejlesztőknek valahogy nem sikerült megtalálni az ideális ívet, és minden évben akadt panaszunk az aktuális epizóddal kapcsolatban, pláne tavaly. Különösen érdekes, hogy nem is igazán a vezetési élménnyel és fizikával gyűlt meg a baja a kódmestereknek, hanem a tartalommal. El- és feltűnő karriermód, számtalanszor módosított opciók, elhajított remek ötletek (a régi érák versenyzőit és járgányait felvonultató Klasszikusok játékmód, vagy éppen a kihívásokat rejtő Scenario is a múlté) jellemezték az F1 elmúlt éveit, és a tavalyi generációváltás sem hozta el a várva várt áttörést.

Erre idén sem kerül sor, ugyanakkor jó hír, hogy az eddigi legösszeszedettebb, legjobb Forma 1-es játékukat tették le az asztalra a fejlesztők, mely olyan áramvonala, mint a Mercedes gépei. Szinte nincs semmi felesleges sallang, a letisztult, már-már puritán menürendszerben egymás mellett sorakoznak a kipróbálható játékmódok. Lehetőségünk van azonnal belevetni magunkat a versenyzés sűrűjébe a Quick Match opcióban, száguldhatunk a legjobb időeredmények beállításáért a kicsit átfazonírozott (mindig a teljesítményünkéhez legközelebb eső eredményt rakja be a gép, így minél jobb köridőt érünk el, mindig új riválisokat kapunk) Time Trialban, és megmérkőzhetünk a többi online pilótával is az immár 22 fősre duzzasztott multiplayer részlegben. Külön kiemelendő, hogy alaposan gatyába rázta az online rendszert a Codemasters, a tavalyi lagoknak nyoma sincs, nem kell sokat várakozni a futamokra, csak behuppanunk a még szabad ülésekbe, és már indulhat is a körözés.

Ugyanakkor mondani sem kell, de a játék gerincét nagy megelégedésünkre a visszatérő karriermód és a Championship opciók képezi. Utóbbiban természetesen teljes szezonokat futhatunk le valamelyik Forma 1-es nagyágyú bőrébe bújva, és talán magától értetődik, de nem árt megemlíteni: mind a 22 pilóta, az összes istálló (a visszatérő Renault-val és a Haas csapatával kiegészülve), járgány és mind a 21 nagydíj az utolsó pixelig licencelt formában jelenik meg a képernyőn. A karrier opció azonban talán még ennél is hívogatóbb, hiszen ebben az általunk megkreált versenyzővel állhatunk rajtrácsra. Karakterünket számos opció mentén szabhatjuk testre: név, nemzetiség (van magyar is, bizony), fizimiska, sisakdizájn, mindent kiválaszthatunk kedvünk szerint.

Igaz, nagyon változatos lehetőségekre ne számítson senki, de különösebb lényege nincs is a dolognak, hiszen a játékidő nagy részében figuránk úgyis a versenyautóban gubbaszt, maximum dobogós helyezést elérve látjuk majd őt a maga valójában pezsgővel ünnepelni. Erre pedig megvan minden esély, hiszen nem kevesebb, mint 10 teljes szezonon keresztül egyengethetjük a karrierjét az eddigi öt helyett. És bár egetverő újdonság nem került bele ebbe az opcióba, mégis most egy remekül működő egésszé állt össze mindez, mint amikor egy F1-es csapat eltalálja az optimális beállítást az adott futamra.

Megalkotott versenyzőkkel egyébként nem kell végigjárnunk a ranglétrát, vagyis ha elég ügyesnek érezzük magunkat, akkor akár rögvest választhatjuk Lewis Hamiltont csapattársnak (vagy akár őt kipöckölve beülhetünk a Mercedes AMG autójába), igaz, ezen esetben számolnunk kell azzal, hogy a csapat elvárásai is mások lesznek felénk, mintha a Sauber, a Manor Racing vagy éppen a Renault istállójának színeiben állunk rajthoz. De persze csak ideig-óráig, hiszen az idei epizódban a rendelkezésünkre álló időben akár igazi nagycsapatot is faraghatunk az utolsó helyeken kullogókból.

Ezt pedig nem csak jó versenyteljesítménnyel érhetjük el, hanem jól elosztott fejlesztési pontokkal is besegíthetünk a mérnököknek a konstruktőrök versengésében. Ezeket a szabadedzéseken és az időmérőkön gyűjtögethetjük szorgalmasan négy minikihívás teljesítésével. Az egyikben három kör alatt az ideális íven elhelyezett kis ellenőrző pontokon kell áthaladnunk a megfelelő sebességgel, a másikban három körön keresztül a lehető legkíméletesebben kell bánnunk a gumiabroncsokkal (persze itt sem döcöghetünk 40-nel a pályán, a tempót tartani kell), a harmadikban versenybeállításokkal száguldva kell a sikeres kvalifikációhoz tippelt idő alatt végigszáguldanunk az aszfaltcsíkon, végül pedig teljesíthetjük a csapat néhány extra elvárását (leggyorsabb szektoridő begyűjtése, fuss egy olyan kört, ahol egy centire sem hagyod el az pályát stb.) is.

A fejlesztésekkel nem szabad spórolni, ha a dobogó tetejére vágyunk

Nem nagy újítás, mégis sokkal izgalmasabbá teszi a futamokat, és ha rendre teljesíteni tudjuk ezeket a feltételeket, akkor a megkapott pontokat a motor, a felfüggesztés, a kasztni és egyéb elemek fejlesztésére költhetjük, vagyis ha hűségesek vagyunk választott csapatunkhoz (mert jó versenyzés esetén viszonylag gyorsan bejelentkeznek majd értünk a riválisok egy-egy zsíros szerződéssel), akkor szépen lassan akár világbajnok csapatot is építhetünk a mezőny végén tanyázókból. Ehhez persze nem árt a nagydíjakon is jól teljesíteni, meg persze a csapat által kijelölt egyre keményebb rivális pilótáknál jobb eredményeket elérni, mely kis különversenyek szintén változatosabbá varázsolják a hosszú szezonokat.

Ami magukat a futamokat és a vezetési élményt illeti, mindent megkapunk, amit a 67. Formula–1-es szezon a valóságban nyújtani tud, ráadásul a legégetőbb problémákat is eltüntették ilyen tekintetben a fejlesztők. A Codemasters csapat mintha csak fogott volna egy listát a visszajelzésekből, és egyesével elkezdte volna kipipálni őket. Ultralágy gumik rendben, virtuális biztonsági autó és Safety Car megvan, DRS rendszer oké, még több nehézségi szint kész, felvezető kört és manuális rajtolási lehetőség pipa, a boxutcába való kiállás kézi vezérlése megoldva.

Panaszunk hát nem lehet, pláne nem az aszfaltcsíkon száguldva. A fizika és a vezetési élmény nagyon rendben van, a beállításokon tett minden egyes apró változtatásra érezhetően reagál az autó, pontosan érezni fogjuk, hogy mit jelent mondjuk egy lágyabb gumi felapplikálása vagy éppen a leszorítóerő növelése az autónk szempontjából. Ezeket számtalan beállítási lehetőség mentén módosíthatjuk, ha van kedvünk vagy szakértelmünk hozzá, de akár öt alapbeállítás közül is választhatunk, ha nem akarunk elmélyülni a játék ezen részében.

Az irányítás kellően izgalmas még kontrollerrel is, nem beszélve a kormányról, és ezúttal még a mesterséges intelligenciát sem érheti komoly panasz, hiszen a szokásosnál kevésbé lökdösnek ki a kanyarokban (pláne, hogy skálázható az „értelmük”), de mégis agresszíven és gyorsan vezetnek. Igazi élmény lesz hát egy-egy futamot követően a dobogóra állni, ha pedig túlságosan könnyűnek vagy nehéznek éreznénk a kihívást, akkor lényegében bármikor módosíthatunk a nehézségi szinten, ki- és bekapcsolhatjuk a fékrásegítést, az idővisszatekerés opciót, a vezetési asszisztenciát, a taktikánkat néha alaposan felborító, dinamikusan változó időjárást, a kipörgés-gátlót, az automata váltót, vagy állíthatunk a kocsik törési fizikájának realisztikusságán, hogy a vezetési ügyességünkhöz és a rutinunkhoz igazítsuk ezzel a kihívást.

Ezen felül még a versenyekre hosszával is babrálhatunk, ha nincs kedvünk mondjuk 90 kört leautókázni, akkor akár 5 körre is leszoríthatjuk a nagydíjak távját. Igaz, ilyenkor elég sok minden elvész az élvezeti értékből, hiszen nem kell boxkiállással számolni, pazarolhatjuk az üzemanyagot és radírozhatjuk a gumit, azt a pár kört simán kibírják így is. Aki a teljes élményt szeretné, vagyis minden versenyhétvégét szabadedzésestől a legdurvább beállítások mellett tolni, az egyszerűen a karrier opcióban a Pro változatot válassza, az ugyanis ezt takarja, és nincs is lehetőség a könnyítő opciókba beleturkálni.

Ez mind jól hangzik, de ami sajnos idén sem sikerült túl jól, az a körítés. A Codemasters annyira a versenyzésre fókuszált, hogy a száguldó cirkuszt övező őrületet egyáltalán nem sikerült belecsempészni a játékba, így amikor nem a pilótafülkében ülünk, akkor eléggé hangulatromboló tud lenni a játék. Néhány bénácska és folyamatosan ismétlődő átvezető animáció, a menedzserünkkel és a mérnökünkkel folytatott unalmas diskurzusok (ahol mi a laptopunk mögött kucorgunk és belső nézetből hallgathatjuk végig monológjaikat), az autókat és a pályákat leszámítva kisé csiszolatlan látványvilág (a kerekek kavicsszóró effektje, brrr), és úgy általában a versenyeket felvezető videók sem tesznek túl sokat hozzá az élményhez. Sőt, ezeken látszik igazán, hogy a játék alatt duruzsoló EGO Engine 3.0-nák megvannak a maga korlátai. Érdekes egyébként, hogy pont az ilyen átvezetőknél szaggat be néha az F1 2016 (legalábbis PS4-en), míg maguk a versenyek tükörsimán futnak, ha nem is mindig 60 fps-sel, de aközeli értékkel.

A F1 2016 PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg, mi PS4-en teszteltük.

Végszó

A néhol kicsit fapados látvány és a futamokat leszámítva gyengécske prezentáció sem tudja feledtetni, hogy a Codemasters fejlesztői idén az eddigi legjobb F1-játékukat szállították le. Nagy előrelépés nem történt az előző részekhez képest, azonban a versenyzést illetően minden alkatrész a helyére került, és hosszú évek után igazán élvezetes formában kapják meg a játékosok a száguldó cirkusz benzingőzös küzdelmeit.


Vélemény, hozzászólás?