TESZT: Ray Gigant


Kicsiny planétánk számos furcsa és meglehetősen pusztító kedvében lévő lény számára biztosított már teret: tiszteletét tette nálunk az univerzum két leghírhedtebb vadásza az Idegenek és a Ragadozók személyében, megfordultak errefelé óriási, beszélő robotok, akik Földünket találták ideális helyszínnek a köztük dúló ellentétek megoldásához, emellett pedig Godzilla is végigtrappolt már néhány útjában álló felhőkarcolón.

A Bandai Namco közreműködésével napvilágot látó Ray Gigant története alapján bolygónkra ezúttal sem vár túlzottan fényes jövő. Eszerint ugyanis a világ városait megmagyarázhatatlan eredetű, gigantikus méretű teremtmények veszik ostrom alá, mely ellen a katonaság hétköznapi fegyverei teljességgel tehetetlenek, azonban néhány kívülről hétköznapinak tűnő, de belül földöntúli erővel felvértezett fiatal szembe tud szállni a megszállókkal. Az egyik ilyen kiválasztott Ichiya Amakaze, aki egy kimerítő ütközetet követően érkezik Tokió egyik még éppen maradt iskolájába, hogy egyrészt kipihenje a fáradalmakat, másrészt pedig átadja misztikus tudását az ottani tanulóknak és segítse őket az óriások elleni csatában.

Eleinte a játék mindössze a sokadik tökátlagos manga-stílusú vizuális novellának tűnik, melyben nagyszemű lánykákkal és srácokkal cseveghetünk az élet dolgairól. A kezdeti órákban a suli falai között bandukolva megismerkedhetünk a helyiekkel, és miközben szerezünk néhány barátot, megtudhatjuk azt is, hogy a misztikus energia segítségével miféle módszerekkel szeretnék felvenni a harcot a rémségekkel szemben. Habár afféle oktató jelleggel megszakítja a csevegést egy-két csatajelenet, tevékenységünk jó ideig csupán a párbeszédekre korlátozódik.

Miután azonban a tanoda egyik termében felállított központ jelzést fog egy közelben lévő fészekről, ahol néhány bestia ütött tábort, egy rövid eligazítást követően háromfős csapatunk egy labirintusban találja magát. Feladatunk igencsak egyszerű: a katakombát bebarangolva pusztítsunk el minden élő és mozgó szörnyeteget, aki csak kardunk/íjunk elé merészkedik. Kicsiny társaságunk tagjait egyszerre irányítjuk belső nézetben, eltévedni pedig szerencsére nem igazán lehet, hiszen a haladást automatikusan frissülő térkép könnyíti meg.

A szürke falak között kódorogva aztán belefuthatunk zárt ajtókba, melyek kapcsolók segítségével nyithatóak, netán karaktereink fejlesztéséhez szükséges nyersanyagokba, valamint az ellenség jelenlétét jelző koponyákba. Erőnket körökre osztott összecsapásokban mérhetjük össze a fenevadakkal, minden forduló elején eldönthetjük, hogy karaktereink miképpen is használják fel a rendelkezésre álló akciópontokat. Vitézeink egyedi képességekkel rendelkeznek, így míg valamelyikükkel elsősorban a minél erősebb csapások bevitelére fókuszálunk, addig egy társunk folyamatosan gyógyítgatja az ellenségtől szerzett sérüléseket, de dönthetünk úgy is, hogy az adott menetben inkább védekezünk.

Gameplay screenshot featuring the character Nil
Erősen érződnek a Vita-gyökerek

Habár a csetepatékba vakon ugrunk bele, hiszen előzetesen nem tudhatjuk, miféle ellenfélre számíthatunk, azonban a halálfejek színe árulkodik az elkövetkezendő ütközet nehézségéről: míg például a sárga átlagos erejű összecsapást sejtet, a pirosnál már komolyabb taktikázásra és több akciópontra lesz szükség. A méretesebb főellenfelek ellen tanácsos bevetni az egyik főhős speciális képességét, mellyel hatalmas aprítást lehet véghezvinni az áldozatban; ennek aktiválásához egy külön minijátékban kell a váltakozó ütemben mozgó köröket a többi karikában elhelyezni – minél pontosabban lefedik egymást, annál erősebb lesz a suhintás.

Diadalt követően több-kevesebb nyersanyag üti a markunkat, melyet szerepjátékokhoz hasonlóan egy három részre osztott képességfán csapatunk fejlesztésére fordíthatunk: harcosaink jobban bánhatnak fegyvereikkel, nagyobb eséllyel hajolhatnak el egy érkező roham elől, vagy éppenséggel több életerővel rendelkezhetnek, netán újfajta trükköket tanulhatnak meg.

A Ray Gigant PlayStation Vitára és PC-re jelent meg, mi az utóbbit teszteltük.

Végszó

A Ray Gigant két kategóriát képvisel egyszerre, hiszen figuráink egymáshoz és környezetükhöz való viszonyáról vizuális regény, azaz szinte végtelen párbeszédek formájában kapunk egyre több információt, míg a barlangokban való mászkálás dungeon crawler-ekhez hasonlatosan zajlik. A zenéket, az ügyes harcrendszert, a szinkronokat és az állóképeket tulajdonképpen nem érheti panasz, azonban a grafikán az eredeti PS Vita-kiadáshoz képest szemmel láthatóan nem sokat javítottak, a szörnyek bázisai igencsak sivárak és jellegtelenek. Aki azonban kedveli az agresszívan japános játékokat és nem zavarja, ha a sztori élvezetét kissé jellegtelen és monoton barlangfosztogatós feladatok zavarják meg, annak kellemes órákat nyújthat a Ray Gigant.


Vélemény, hozzászólás?