Több mint 700 milliót bukott egy év alatt a Sony Pictures


A Sony Pictures korábbi vezérigazgatója, Michael Lynton a Snapchat Inc. vezetésében találta meg a számításait (bár ezt így nem jelentették ki, valószínűleg eltessékelték), majd távozása után nem sokkal az anyacég úgy döntött, hogy 1 milliárd dollárral vágja vissza a filmes részleg költségvetését. Az okokat eddig is sejteni lehetett (borzalmasan teljesítő blockbusternek szánt filmek egész sorát szállították le), mostanra viszont konkrétan ki is derült, mennyi pénzt sikerült elherdálniuk.

A cég 655 millió dolláros profittal zárta a pénzügyi évet, ami 50%-os visszaesés az előzőhöz képest: elsősorban a mozifilmekkel foglalkozó Sony Pictures 719 millió dolláros vesztesége az oka az alulteljesítésnek. A 8 milliárdos bevételt generáló részleget a Television Productions és a Media Networks részleg húzta ki a csávából. Fontos megjegyezni, hogy a Sony Pictures az előző évet 346 millió dolláros plusszal zárta.

Rájuk még lehet számítani

A magas veszteségnek elsősorban a nyár nagy dobásának szánt Szellemirtók alulteljesítése az oka: világszinten csak 229 millió dollárra futotta a filmtől, de A hét mesterlövész sem jött be annyira a cégnek a maga 162 milliós összbevételével. Persze volt néhány film, amivel beletenyereltek a tutiba, de ezek jellemzően kisebb költségvetésű (és merészebb) darabok voltak. Szépen hozott a konyhára a Virsliparti és a Vaksötét is, bár az előbbinél voltak zűrök az animátorok kifizetetlen túlórái miatt…

Ami a 2018-as pénzügyi évet illeti, az anyavállalat az utóbbi 20 év legnagyobb nyereségével számol: több mint 4,5 milliárd dollárnyi haszonra számítanak.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?