TOP 10: Minden idők legrosszabb konzoljai


Noha napjaink fórumokon harcoló vitézei szentül meg vannak győződve róla, hogy a Wii U, az Xbox One, a PlayStation 4 vagy a 3DS minden idők legnagyobb szemete, és az is barom, aki egyáltalán kipróbálja őket, aki kicsit belegondol, az tudja, hogy ezek mind fantasztikus gépek, rengeteg pozitív, és persze adott esetben néhány negatív vonással.

Aki már régebb óta a játékok világában mozog, az persze tud felsorolni valóban ordító kudarcokat is: a Nokia-féle N-Gage, a krimis háttérsztorival rendelkező Gizmondo, a még-a-Nintendo-sem-tudja-mit-akartak-vele Virtual Boy, a hat elemét másfél óra alatt elemésztő Sega Nomad, vagy még sokkal régebben a CD-i, a Vectrex vagy a Magnavox Odyssey 100 is mind-mind mintha szinte direkt bukásra lettek volna tervezve. Szinte. Most következő listánkon azonban ténylegesen minden idők legnagyobb kudarcai, legrosszabb elképzelései, legelhibázottabb döntései szerepelnek, amelyek valaha is megrázták a konzolok világát!

10. Apple Bandai Pippin – 1995

Akinek a név hatására esetleg a Gyűrűk ura anime-verziója jut eszébe, rengeteg Macbook és iPhone termékelhelyezéssel, az – sajnos – nem jó helyen kapizsgál. Akinek viszont az Apple egyik legótvarabb terméke ugrott be, az – megintcsak: sajnos – jól ismeri a dolgokat: a teljesen értelmetlen nevű Pippin minden bizonnyal a ma jószerivel hibázni képtelen cég történetének egyik legsötétebb fejezete.

A Bandai-féle elegáns kiadás a hardverből

A ’95-ös keltezésű, rém ocsmány gép érdekes módon sok tekintetben a PS3-at idézte: ugyanúgy 599 dollár volt az indulóára, ugyanolyan banán alakú kontrollere volt (csak a Sony ugye megjelenésre ezen változtatott), és adózási okokból eleinte ugyanúgy multimédiás számítógépnek próbálták eladni, mintsem igazi konzolnak. Persze voltak eltérések is, például az, hogy a PS3 egy bivalyerős gép, fantasztikus játékokkal – a Pippin viszont 66 MHz-es processzorával már megjelenésekor sem volt egy bestia. Vegyük még ehhez hozzá, hogy pár garázsfejlesztőn kívül csak a Bandai készített rá játékot, és angolul ráadásul csak 18 program jelent meg hozzá – és ebben már benne van a böngésző és a szövegszerkesztő is.

A norvég Katz Media átalakított, professzionális kinézetűnek szánt verziója

A gépet amúgy az Apple mérnökei tervezték, Mac OS futott rajta és úgy gondolták, hogy majd minden hardvergyártó licenszeli azt, és kicsit saját képére formálva, de minden verzióval kompatibilis játékokkal dobja piacra. Hát, nem jött össze: a Bandai mellett csak a méltán nem ismert Katz Media fizetett a jogokért, és utóbbi úgy megijedt a japán cég eladási számaitól, hogy végül sosem árulták a legyártott kevés egységet játékkonzolként, inkább hotelekbe és cégek bemutatótermeibe szánt termékké alakították át. Az Apple-re is hatott a „remek” hardver: az amerikai megjelenést követő évben – persze csak részben emiatt – visszahívták Steve Jobsot a céghez.

Bónusz: A gép olyan rosszul fogyott, hogy az előre legyártott százezer Pippin-modem egy részét nem is használták fel végül – így a maradékot be kellett zúzni. A gépből világszerte kevesebb, mint 45 ezer darabot adtak el.

09. Fairchild Channel F System – 1976

Játéktörténelmileg a Channel F System mindenképpen a fontos termékek között van: ez volt az első konzol, ami ROM-technológiás cserélhető játékokkal készült, és nem az egy szem előre belerakott Pong-klónt kínálta. Ráadásul a gyártó Fairchild cég ott volt a tranzisztor feltaláló között, plusz a gép egyik designere az a Robert Noyce volt, aki nem sokkal később egy Intel nevű vállalatot alapított.

A kontroller valami egészen szörnyűséges, de a gép legalább jól néz ki.

Mindezeken túl azonban le kell szögeznünk: a Channel F System egy pocsék gép volt. Pocsék kontrollerrel szerelve: lényegében egy hatalmas karról van szó, a tetején egy nyolc irányban mozgatható, valamint balra és jobbra tekerhető toldalékkal. Gomb nincs rajta, az egyetlen plusz funkciót a toldalék lekattintásával (L3, hogy érthető legyen a mai fiataloknak is) érhetjük el.

Na de miért kell ekkorát hazudni?

A minden idők legkevesebb belső memóriáját – 64 byte-ot – használó gép természetesen nem grafikájával hódított, de ezt talán akkoriban még nem is várta el senki. Mint ahogy igazából a Channel F Systemtől sem várt semmit a játékosok tömege, hisz azt egészen megjelenéséig a beszédesebb nevű Video Entertainment System néven reklámozták. Ezt az Atari miatt kellett megváltoztatni, akik akkoriban egy Video Computer System nevű kütyüvel rukkoltak elő, és beperelték a céget a túlzottan hasonló elnevezés miatt. Mikor a Fairchild kénytelen-kelletlen nevet változtatott és benyelte a korábbi reklámok költségeit, a szimpatikus versenytárs közölte, hogy VCS helyett mégis inkább Atari 2600 lesz a gépük neve. A sok kavarás eredményeképp gyakorlatilag senki nem tudta, hogy mi az az F System, és a csata így egyértelműen az Atari javára dőlt el. Ezt a megjelent játékok száma alapján is le lehet mérni – az állás valahol a 900:26 környékén volt lefújáskor.

Bónusz: Az alkotók megjelenés után nem sokkal az egész hóbelevancot eladták minden joggal együtt egy Zircon nevű, olcsó digitális órákat gyártó cégnek, akik kiadták a Channel F System 2 nevű gépet. Erre hat egész játék jelent meg, mielőtt bezárták a teljes ügyosztályt.

08. Mattel Hyperscan – 2006

A listánkon szereplő többi gép a lehető legváltozatosabb módon okozott csalódást szerencsétlen vásárlóinak, ám egy dologban megegyeznek: mind réges-rég, az internet és a poligonok előtti időkben jelentek meg, így a mai csúcsgépekhez mérve képest nyilvánvalóan otrombák és primitívek. A Mattel Hyperscan azonban más tészta, hisz a gép 2006-ban, azaz egy évvel az Xbox 360 után jelent meg – és „minőségére” kiváló bizonyíték, hogy jó eséllyel még sosem hallottál róla! (Amúgy a szétnyitható gép bizony erős jelentkező lenne a minden idők legocsmányabb konzoljai versenyben is.)

Micsoda boldogság lehetett ezt megkapni 2006 karácsonyán, 11 hónapnyi „konzolt akarooook” könyörgés után…

A rendszer lényege az volt, hogy a gépre megjelent borzalmasan rossz játékok (mind az öt) mellé lehetett vásárolni egy paklira való kártyát, persze random módon bontogatva őket. Azaz a legerősebb cuccokból nagyon keveset nyomtak – és a tervek szerint a konzolra rákattant kölkök majd milliószám mennek cserélgetni ezeket. A lapokban levő RFID chip a kártyákon levő információt egy szkennelés után berakta a játékba, így nyitva meg új karaktereket vagy adva más bónuszokat.

Csak szólok: az első Gears of War után vagyunk…

A rendszer tulajdonképpen analóg DLC-ként működött, csak éppen egyrészt teljesen random volt, hogy a megvett kártyapakli lapjai milyen extrát adnak majd, másrészt pedig a hardver tudása alulról súrolta a PS1 teljesítményét, így a bővítés lehetősége sosem volt nagy a lelkesítő erő. Plusz ott volt az ár: a játékokat 30 dollárért adták, egy hatlapos pakli ára pedig 15 dollár volt. Ez még talán nem hangzik extrémen, de ha figyelembe vesszük, hogy a Marvel Heroes játékhoz összesen 170 lap készült, még akkor is irtózatos végösszeg jön ki, ha valahogy olyan mázlija van az illetőnek, hogy minden pakli eltérő lapokat tartalmaz – ami ugye messze van az igazságtól.

Bónusz: A Hyperscan valószínűleg minden idők legtöbbet töltő játékgépe volt, egyszeres sebességű CD meghajtója az igénytelen programozás és elégtelen teljesítmény miatt akár hat percet is töltött harcok előtt és után (csak verekedős és beat’em up játékok voltak rá, mert azokba könnyű a kártyákkal extra karaktereket és mozgásokat tenni).

07. Epoch Cassette Vision – 1981

A nomen est omen mondás márpedig dögöljön meg; ez a konzol ugyanis nem kazettákon, hanem bumszli kártyákon kínálta a játékokat. A Cassette Vision e mellett arról is híres, hogy minden idők egyik legnagyobb kihagyott ziccere: ez volt ugyanis az első japán tervezésű és gyártású konzol, ami bizony négy évvel a NES előtt került piacra – mégsem tudott semmit sem kezdeni helyzeti előnyével.

A kontrollereket keresed? De hisz mindkettő a képen van!

Igaz, a Cassette Vision ennél is régebbinek, jó évtizeddel korábbinak tűnt, ha bekapcsolta az ember, hisz a gép grafikus képességei az amúgy nem a fotorealizmusáról ismert Atari 2600 alatt maradtak, ráadásul kontrollerek terén sem voltak elkényeztetve a játékosok. Mondjuk is ki őszintén: az Epoch nem hitt a kontrollerekben, ezért ilyenek helyett magára a gépre szerelt bütykökkel lehetett irányítani a játékot (csak jelzem: öt évvel vagyunk a Fairchild Channel F System, és annak zsinóros kontrollerei után). Az egyik bütyök a fel és a le irányokat kezelte, a másikat balra és jobbra lehetett dönteni (mindegyikből kettő volt, gondolva az „élvezetes” multiplayer viadalokra), ezek mellett pedig két-két gomb volt a gépen. A játékai nem a legkifinomultabbak közül kerültek ki, bár egy dolog tény: a Baseball, a Super Baseball és a New Baseball játékok között legalább egy sportág rajongói elkényeztetve érezték magukat.

Oké, a sárga egy ház, a kék talán egy űrhajó, de mi az a piros paca?

A hatalmas bukás okait nem sokáig elemezte a cég, inkább abban bízva, hogy a játékosokat a túlzott teljesítmény és a totális ergonómia zavarta meg, Cassette Vision Jr. néven kiadtak egy kisebb és minden tekintetben ócskább verziót. Talán senkit nem lep meg: erre már végképp nem volt kíváncsi a nép.

Bónusz: Bár az Epoch majdnem csődbe ment a Cassette Vision-fiaskó nyomán, Japán egyik legismertebb anime figurája, Doraemon (egy időutazó robotmacska) megmentette őket: megszerezték a játékjogokat, és azóta közel 50 programot adtak ki a főszereplésével.

06. Pioneer LaserActive – 1993

A leginkább egy túlméretes és rendkívül ronda hifire emlékeztető kütyü megdöbbentően keveset tudott, ami főként azért volt gond, mert 970 dolláros árával ez volt minden idők második legdrágább konzolja (természetesen az első helyezettet is megénekeljük). A LaserActive lejátszotta a lézerdiszkes filmeket, illetőleg a 30 centi átmérőjű (!) lemezen érkező speciális játékokat. Ezekből angolul 19 jelent meg, legnagyobbrészt ismeretterjesztő vagy oktatóprogramok (a lemezeken 540 MB-nyi tartalom mellett százezer kép és egy óra hanganyag fért el, így ilyesmire tökéletes volt).

A bal alsó rekeszbe lehetett a bővítőmodulokat behelyezni.

Az igazi trükk az volt, hogy a Segával, illetve a NEC céggel együtt két külön modult is készítettek, amelyek segítségével más gépek játékait is lejátszotta a LaserActive. Bár ez jól hangzik, a valóságban igen kevéssé vonzó ajánlat volt: egy ilyen extra Sega-modul 600 dollárba került, amikor a Mega Drive 230 zöldhasút kóstált – a TurboGrafx 16-nál 400 dolláros fogyasztói ár állt szemben a szintén 600 dolláros LaserActive-bővítéssel.

1600 dollár egy, a szokásosnál ormótlanabb Mega Drive-ért? Micsoda üzlet!

És hogy még megnyerőbb legyen a Pioneer ajánlata, az összes professzionális video-megszállott (akik a lézerdiszk formátum egyedüli támogatói voltak) véleménye szerint a LaserActive e téren is jóval az átlag alatt teljesített. Mindennek az eredménye egy világraszóló nagy bukás lett, tízezernél is kevesebbet adtak el belőle.

Bónusz: A marketingesek a „ha keveseknek mutatjuk meg, mindenki erről fog beszélni” elv alapján csak maroknyi újságírónak mutatták be a konzolt az 1993-as nyári CES kiállításon. A számításba egy hiba csúszott: a másik vadiúj konzol, a 3DO tengernyi standon volt kipróbálható, így mindenki inkább arról beszélt…

05. Tandy-Memorex Visual Information System – 1992

Ha a Tandy név nem ismerős, valószínűleg a nyolcvanas évek végét nem számítógépek közelében töltötted – az a cég ugyanis a Commodore, az Atari és az Apple mellett tagja volt azon négyesnek, akik beindították azt a folyamatot, ami a mai értelemben vett PC-k megszületéséhez vezetett. Övék volt a több ezer üzlettel rendelkező amerikai RadioShack bolthálózat, ahol sokáig csak az ő gépeiket engedték árulni. És akkor ismerjük meg azt a konzolt, ami közel százmillió dolláros fejlesztési és marketingköltségeivel tönkretette és csődbe taszította az egykor hatalmas vállalatot – ez volt a Memorex brand alatt megjelent VIS.

A VIS meglepő hatékonysággal álcázta magát VHS-lejátszónak.

A géppel a vállalat az akkor tomboló multimédia-hullámot akarta meglovagolni, a VIS így tulajdonképpen a listánkról épphogy lemaradt Philips CD-i rendszerének egy még ótvarabb verziója volt. A Tandy vezetősége szerint egy oka volt a CD-i cégrengető bukásának: az, hogy nem volt rá elég program. Így aztán a VIS egy, a PC-kről ismerős operációs rendszerrel indult: egy direkt e célra fejlesztetett, kiherélt Windows 3.1-gyel.

A fentiek alapján talán senkit nem lep meg: minden idők egyik legrosszabb kontrollere járt a gép mellé.

Igaz, ennek futtatására, valamint a CD-meghajtó kezelésére a 286-os architektúrára épülő processzor teljesen alkalmatlan volt, így még az oktatóprogramok is szaggattak és rengeteget töltöttek, a King’s Quest V elindítása után pedig öt perccel jelent meg a főmenü! Az ismerős programozási környezet és a kontrolleres irányítás hiánya miatt elsősorban nem játékokat, hanem az edutainment kategóriába tartozó programokat írtak a gépre, amire még a multimédia-láz legőrjöngőbb szakaszában sem volt kíváncsi senki sem. A 699 dollárért vesztegetett gépre gyakorlatilag egyetlen épkézláb és működő játék, a Links golfszimulátor egy verziója jelent meg, így viszonylag hamar beadta a kulcsot.

Bónusz: A gép 1993 hálaadása előtt jelent meg, azaz a legtökéletesebb karácsonyi időszakban. A „siker” akkora volt, hogy január tizedikén leállították a VIS 2 fejlesztését, öt nappal később pedig csődbe ment a teljes cég.

04. Gakken Compact Vision – 1983

Mekkora hatással lehet a játéktörténelemre egy olyan konzol, amiről a mai napig nem tud a Wikipedia? Sőt, amelyről gyakorlatilag senki nem tudja, hogy hány játék jelent meg hozzá? A nullánál is kevesebbel, és ekkora elképesztő sikertelenség mindenképpen megérdemli, hogy foglalkozzunk vele. A játékteremben közepes sikerrel nyomuló japán Gakken cég 1983-ban érezte úgy, hogy be kell törnie az otthonokba is, és ennek az eredménye lett a Compact Vision – vagy ahogy sokan (ez persze relatíve, a gépet ismerő maroknyi ember közül értendő) a gép dobozáról üvöltő sárga felirat alapján ismerik, a TV Boy.

1983 nem volt jó év a játékipar számára, és ezen a Gakken sem tudott sokat segíteni. Igaz, amilyen obskúrus volt, rontani se sokat tudott.

A gép gyakorlatilag úgy néz ki, mintha egy vak mérnök tervezte volna, akinek csak homályos elképzelései voltak a játékok működéséről. A gépbe szerelt T alakú, négy irányba mozgatható kar és az azon levő egyetlen gomb volt minden irányítási lehetőség – de mivel ezt állandóan tépte-rángatta a játékos, valami megoldást kellett találni. Ez látható a gép bal oldalán: bal karoddal, és teljes testsúlyoddal rátámaszkodtál a Compact Visionre, és ha nem szakadt le az asztal, viszonylagos precizitással tudtad rángatni a kart. Igaz, balkezesek számára kezelhetetlen volt a masina, de mivel az amúgy sem volt túl népszerű, ez nem sokat nyomott a latban – a TV Boyt villámgyorsan temette el a világ.

Bónusz: A TV Boy olyan kis példányszámban jelent meg, és a gyártó cég olyan sebességgel tűnt el a süllyesztőben, hogy a mai napig nem értjük, hogyan is működött pontosan a gép – ezért gyakorlatilag ez az egyetlen, a nyolcvanas években megjelent konzol, aminek az emulálása még el sem indult.

03. RDI Halcyon – 1985

Említettük már minden idők második legdrágább konzolját, következzen tehát a győztes, minden idők legvaskosabb árcédulával rendelkező gépe. Igaz, senki nem tudja, hogy ténylegesen elkezdték-e forgalmazását – mivel manapság alig egytucatnyi, még kézzel összeszerelt gépről tudunk, ez nem biztos. Megjelenésekor 2500 dollárt kóstált, de ez 1985-ben volt, azóta pedig az infláció gyakorlatilag megduplázta az árakat – el tudod képzelni mekkora piaca lenne ma egy minőségi konzolnak 5000 dolláros, azaz egymillió forintos áron?

Az RDI Halcyon büszkén mutatja meg teljes játékkínálatának 50%-át, a Thayer’s Questet.

Elenyésző – ráadásul ugye minőségi konzolt említettünk, és a Halcyon bizony sok minden volt, csak az nem. Megtervezőit egyetlen koncepció vezérelte: ha már olyan rohadt népszerűek a játéktermekben az olyan interaktív rajzfilmek, mint a Dragon’s Lair, akkor bizony ők akkor is csinálnak egy erre a műfajra kihegyezett otthoni gépet, ha belegebednek. És lőn, elkészült a Halcyon, melyre rövidke élete során két, azaz kettő darab játék jelent meg (ez valószínűleg rögtön egy újabb rekord).

Minden idők legrosszabb billentyűzete? Hát persze.

Nagy kár, hogy a viharos sikertelenség pár hónap alatt csődbe vitte az egész RDI céget, mert ez volt az első konzol, ami hangfelismeréssel rendelkezett. Sőt, a marketinganyagok alapján olyan mesterséges intelligencia volt benne, mint amilyen HAL is volt az Űrodüsszeiában, így az első hírek szerint a géppel lehetett volna beszélgetni is. Igaz, amikor kiderült, hogy a 64K memória még a Yes és No szavakat is csak hozzávetőleges biztonsággal tudja megkülönböztetni, ezt később már nem erőltették a marketingesek. Amúgy kontroller nem igazán volt, minden játék egy egyedi borítást adott a lapos membránbillentyűzetnek, a tabletszerű izének a képeken.

Bónusz: Annak ellenére, hogy az RDI zászlóshajója a Dragon’s Lair volt, sem a játék, sem a tervezett folytatása nem jelent meg a Halcyonra. Az alkotók „kicsit” meg is csúsztak a DL2-vel, az végül más gépekre is csak ’91-ben jelent meg.

02. Tiger R-Zone Headgear – 1995

Mielőtt belemennénk a részletekbe, lássuk a hardvert!

Igen, az egy fejpánt…

Nem sokat segítettem, ugye? Pedig minden a képen van, amit erről a szerkezetről tudni kell: egy hordozható konzolról van szó, amely egy icipici képernyőn vetítette egyik szemünk elé borzalmas kidolgozottságú játékait, amelyeket egy zsineges (és botrányosan rossz, nézd csak meg a gombokat!) kontrollerrel irányíthattunk. Minél mélyebbre haladunk, annál szörnyűbb lesz az élmény, így egy picit maradjunk itt a felszínen: a pici képernyő teljességgel használhatatlan volt szürkületnél nagyobb fényben, és mivel csak az egyik szemünk elé lehetett leereszteni, vagy másik szemünket becsukva, vagy azzal kancsalítva lehetett ténylegesen látni az eseményeket.

Izgalom! Batman! Mortal Kombat! Virtua Fighter! Hasraesés! Szemtengelyferdülés!

Olyan nagy gond nem volt persze, hogy nem láttuk a játékokat, hisz ezek a Tiger korábbi kvarcjátékai nyomán készülve előre rögzített képeket használtak, vagyis animáció nem volt, és az eltérő háttereket is el lehetett felejteni – minden játék egy helyszínt használt. A játékok csak vörös színből tudtak építkezni, nagyjából a Virtual Boy reklámjai alapján – igen, a Tiger azt hitte, hogy a Nintendo gépe világraszóló siker lesz, és ezzel rögvest le akarták másolni őket. Menteni nem lehetett, multiplayer nem volt, és még így is egy rakat moziátirat született Batmantől a Jurassic Parkon át a Star Warsig.

Bónusz: A Tiger nem adta fel a dolgot: miután a világon utoljára rájöttek, hogy ez a kancsalító eszköz nem a legoptimálisabb, kézikonzolt készítettek az R-Zone-ból. Ennek pontos neve gyönyörű: Tiger R-Zone Xtreme Pocket Game.

01. RCA Studio II – 1977

Toplistáink mindig szubjektívek, és természetesen a sorrenden és az egyes szereplők jogosságán is napestig lehetne vitatkozni. Egy dolog azonban teljesen biztos, vitathatatlan tény: minden idők messze legrosszabb játékkonzolja az RCA Studio II volt, egy olyan katasztrofális műszaki cikk, amihez fogható nem volt még a földön (oké, mondjuk fel épp nem robbant). Mindez annak fényében talán nem tűnik meglepőnek, hogy az RCA nevet úgy harminc éve senki nem hallotta üzleti körökben – pedig ez az a cég volt, aki anno legyőzte a Sonyt a nagy VHS-Betamax csatában, és ezzel meghatározta a filmipar alakulását pár évtizedre. Igaz, ez ugyanaz a vállalat volt, aki anno pikírten kergette el az otthoni játékgép ötletével házaló Ralph Baert – aki aztán a Magnavox-szal közösen kiadta minden idők első konzolját, az eredeti Odysseyt.

Ne hagyd, hogy a felirat megtévesszen, nem lehetett programozni a konzolt.

Pont ezen, a rivális tévégyártó cég konzolos sikerén lelkesült be az RCA vezérkara, és kiadták az ukázt: nekünk is kell egy ilyen izé. Az alapötlet forradalmi volt (1976-ot írunk a fejlesztés megkezdésekor, ehhez tessék alkalmazkodni gondolatban), hisz elméletben a gép fő vonzereje az volt, hogy külön megvásárolható játékokat lehetett használni hozzá, nem csak azokat, melyek alapból is a gépen voltak, mint minden azt megelőző konzolban. A gyakorlatban az oltári bukás miatt szinte senki nem írt a Studio II-höz programokat. Végül a gép memóriájában levő játékok – mint az Összeadás című remekmű, aminek neve egészen precízen írja le, miről is szól – mellett 11 program jelent meg rá, nagyrészt az amúgy tévék tervezésével foglalkozó mérnökök alkotásai; ennek megfelelő játékmenettel.

A bowlingozás még sosem volt ilyen izgalmas!

No de akkor kezdjük a Studio II szapulását, elvégre ezért gyűltünk itt össze. Elég ránézni a gépre, és máris sok kérdőjel formálódik meg az emberben – például az, hogy mi a halál is az a numerikus billentyűzet rajta. Kérem szépen, az a kontroller! Egybeépítve a géppel, valami normális elrendezés helyett a klasszikus alakzatba épített tíz számmal (emlékeztek még az Összeadásra? – na amiatt volt erre szükség). A kézikönyv szerint az a legkényelmesebb, ha az öledbe veszed a gépet, ami különösen a multiplayer játékoknál volt érdekes felvetés.

Dübörög a buli!

A zenék nem a tévéből jöttek, hanem a Studio II állította elő őket – a gépet használók szerint ez három eltérő magasságú, dobhártya-repesztő vijjogás kombinációit jelentette. A grafika – ha hiszed, ha nem – még ennél is több kritikát vonzott, mert a kizárólag fekete-fehér látványt megjelenítő gép (a játékok színesben lettek programozva, de költségkímélési okokból az RCA vezetősége kiszedette az ezért felelős áramköröket a végleges gépből) már akkor elavultnak számított, ráadásul még az említett úttörő – és amúgy processzorral nem rendelkező! – Magnavox Odyssey teljesítményét is alulmúlta. Csak egy példa: a kötelező Pong-klónja (akkoriban a Pong gyakorlatilag a videojáték szinonimája volt) olyannyira lassan rajzolta ki a képkockákat, hogy tíz másodpercbe telt, mire legnagyobb sebességen elérte a golyó a felezővonalat… Érdekes volt még a játékok elindítása is: valami érthetetlen okból egy 16-jegyű számot kellett beütni minden egyes startoláshoz, amit a kártya hátuljára nyomtatva találtunk.

Pac-Man még sosem nézett ki ilyen nyomorultul

És végül következzen a Studio II név magyarázata, ha már első Studio konzol nem létezett: az RCA marketingosztályának poétikus magyarázata szerint ez a művészek számára volt egy új lehetőség. Merthogy – ha nem tudnád, mert esetleg nem voltál aktív muzsikus Amerikában, a hetvenes években –, a leghíresebb zenészek az RCA által üzemeltetett stúdiókban vették fel slágereiket, ez pedig (valahogy, valamiért) annak a folytatása lesz majd. Mit mondjunk, a Studio II nem lett ennyire sikeres – ez a Halcyon és a Tandy VIS mellett az egyetlen másik amerikai gyártású konzol, amelyet az egy éves születésnapja előtt visszahívtak és bezúztak – még a Hyperscanner is 13 hónapig bírta.

Bónusz: A gépben rejlő technológia nem volt rossz, olyannyira, hogy a Studio II processzora, egy 1802-es típus dolgozott a Galileo űrszondában, ami a Jupitert és holdjait térképezte fel.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?