TOP 15: A legjobban várt nyitott világú játékok


Mondd, szeretsz felderíteni? Szeretsz a játékokban szabadon grasszálni és saját ritmusodban felderíteni a világot? Ha a válaszod igen, akkor 2017 a Te éved. Idén ugyanis még a szokottnál is több nyitott világú játék érkezik (és már érkezett is), mi pedig megpróbáltuk összegyűjteni és sorrendbe állítani a legjobbakat.
Természetesen, mint minden lista, ez is szubjektív. Ha nem látod ott kedvenc játékodat, vagy nem értesz egyet a sorrenddel, ne mérgelődj! Inkább írd meg nekünk a kommentek között, hogy mik azok a nyitott világú játékok, amikkel szívesen játszanál idén.

Következzen hát a lista:

15. Dual Universe

Kezdjük rögtön egy bátor vállalással, a Dual Universe című sandbox MMO űrszimulátorral, minek fejlesztői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy olyan játékokat olvasszanak össze, amilyen az EVE Online, a No Man’s Sky, a Minecraft, vagy éppen a Star Citizen. Reményeik szerint a közös univerzumon osztozó játékosok majdan együtt fogják építeni ezt a szép új világot, kedvükre alakítják majd a bolygók felszínét és hoznak létre városokat. Hogy a készítőknek sikerül-e tető alá hoznia ezt a grandiózus projektet, az még idén kiderül.

14. The Sinking City

Lovecraft sötét képzeletébe kalauzol minket a The Skinking City, ahol öreg istenek uralkodnak az emberparányok fölött, az utcákat pedig téboly és elmúlás lengi körbe. Keveset tudni még a játékról, de annyi bizonyos, hogy a 20-as évek „Cthulhus” árnyalatúra festett megfelelője, valami olyan hangulatot ígér, amivel ritkán lehetett eleddig dolgunk.

13. ELEX

Az ELEX egy különös elegye a sci-fi és a fantasy műfajnak. Egy olyan világba kísér minket, ahol a természet újra visszalopta a technológiától, ami egykor az övé volt. A hatalmas, meseszép világban te döntöd el, hogy melyik oldalon is állsz. Karddal és pajzzsal küzdesz, vagy fegyverekkel pufogtatsz, sárkányokkal kokettálsz, vagy robotok küzdelmébe kotnyeleskedsz bele. Gyönyörűen elegyedik a két műfaj ebben a nyitott világú kalandban, ami remélhetőleg még idén napvilágot lát.

12. Sea of Thieves

A Rare műhelyében készülő és a Microsoft gondozásában hamarosan napvilágot látó Sea of Thieves egy különlegesnek ígérkező akció-kalandjáték, ahol a játékosok a program által rendelkezésükre bocsátott eszközök segítségével maguk teremthetik meg saját történeteiket. Az ötlet izgalmasan hangzik, csak úgy, mint ahogy a tengeri miliő, ahol az általunk alakított kalózok bandákba verődve igyekeznek majd felfedezni a hatalmas online világot, legendás ereklyék és elföldelt kincsek után kutatva. Persze semmi nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen megátalkodott kalózainknak nem csak a világ veszélyeivel, hanem más játékosok kalózbandáival is versenyre kell kelniük egy-egy kövérebb zsákmány reményében.

11. Escape from Tarkov

Az Escape from Tarkov egy kőkemény, ultra-realisztikus, történet vezérelt online akció-RPG lövölde lesz, ahol a játékosok a tarkovi háborúk első hullámát túlélő zsoldosokat irányíthatják. A Norvinsk (fiktív) városában ragadt martalócok az ígéretek szerint a lehető legvalósághűbb első személyű harc élményét élhetik majd át, ahol bizony számítanak olyan nem mellékes paraméterek, mint a fegyver töltésének mikéntje, a célzás, a visszarúgás, vagy akár a túlmelegedés és a beragadó alkatrészek.

10. Crackdown 3

Majdnem tíz év telt el az őrült lövölde, a Crackdown második epizódja óta és bár még nem sokat tudunk a harmadik felvonás részleteiről, annyi már bizonyos, hogy még nagyobb, még színesebb és még pörgősebb lesz, mint elődje. Nem mellékesen pedig a különböző bűnszervezetekkel folytatott háborúnk közepette ezúttal porrá zúzhatjuk az egész várost, teljes épületeket téve a földdel egyenlővé. Jó mókának ígérkezik, különössel barátokkal együtt. A játék megjelenése valamikor idén esedékes.

9. Wild

Egész az ősidőkig kíséri vissza a játékosokat a Wild, egy olyan világba, ahol a végtelen zöld rengeteget még nem rontotta meg emberi kéz. Főhősünk, egy vadász, maga is része az ökoszisztémának… együtt él, lélegzik az állatokkal, ha kell, irányítja őket, kémkedik velük vagy lovagol rajtuk. Teszi mindezt egy bűbájos, ám hatalmas és dinamikusan változó világban, ahol a fejlesztő Wild Sheep Studio munkatársai szerint „online játékra is lehetőségünk lesz”, igaz, ennek pontos mikéntjére nem tértek ki.
A játék csak PlayStation 4 konzolokra jelenik meg, vélhetően még idén.

8. State of Decay 2

Következzen a túlélő játékok reneszánszának egy jeles képviselője a méltán sikeres harmadik személyű zombi-apokalipszis szimulátor, a State of Decay folytatása. Ezúttal a készítők vadonatúj többjátékos játékélményt ígérnek, mi több, három másik túlélővel összebandázva akár kooperatív módon is megpróbálhatjuk átvészelni a járvány tépte világ borzalmait. A játék Xbox One és PC platformokra érkezik, valamikor az év második felében.

7. Shenmue 3

A legendás történet folytatódik és alig kellett rá várni… pusztán mintegy tizenhat évet. Yu Suzuki mesterműve végre a finiséhez érkezik és Ryo is beteljesítheti bosszúját, reményeink szerint. Az elképesztően hangulatos kaland a japán kultúrvilágba kalauzol majd minket, számtalan különös karakter közé, ha minden jól megy, még idén.

6. Kindgom Come: Deliverance

A középkori miliőbe helyezett Kingdom Come: Deliverance az idei év egyik legrealisztikusabbnak játékának ígérkezik. A történészek és építészek segítségével lemodellezett hatalmas világ minden eleme az autentikusság jegyében készült – várak, vértek, eszközök egyaránt. Nem különben életszerűek a csaták, amelyek korhű nehézvértes összecsapásokkal és nem kevésbé valószerű kardpárbajokkal kecsegtetik a kor és a műfaj szerelmeseit, ám a szabadon bebarangolható királyságban vélhetően nem csak ők találják majd meg a számításukat. Habár a játékot az idei évre ígérték, a pontos megjelenési dátum bejelentése még várat magára.

5. Middle-Earth: Shadow of War

Ugyan korábban írtunk már a kiválónak ígérkező Shadow of Warról, de emlékezzünk meg itt is róla. A magára a különleges nemesís-rendszerrel figyelmet felhívó első rész után a második felvonás még nagyobb felderíthető területet, több lényt és egy továbbfejlesztett rendszert ígér, ahol tetteink és döntéseink befolyásolják a világ küllemét, viselkedését, ahogy annak flóráját és faunáját is. A Middle-Earth: Shadow of War Európába augusztus 25-én érkezik, mindhárom platformra.

4. Spider Man

Az Insomniac Games fejlesztői már számtalan alkalommal bizonyították – és remélhetőleg készek ismét bebizonyítani –, hogy milyen kiváló érzékkel is képesek ötvözni az akció és kaland műfajokat. Ezúttal azonban nem lesz könnyű dolguk, hisz a Pókember-mítoszt már számos alkalommal feldolgozták, olykor több, máskor kevesebb sikerrel. A fejlesztők nem kevesebbet vállaltak, mint egy hatalmas, szabadon bejárható (vagy belengedezhető) New Yorkot és egy vadonatúj, eddig soha nem látott Peter Parker történetet. Reméljük, hogy sikerrel járnak és hamarosan egy fantasztikus Spider-Man játékkal leszünk gazdagabbak. Addig is tovább gyönyörködünk az ígéretes előzetesben.

3. Destiny 2

Bár nem sokat tudunk még a méltán népszerű Destiny folytatásáról (leszámítva a vicces kedvcsinálókat), de annyit bizonyosan sejthetünk, hogy valami nagyobbra, jobbra és látványosabbra számíthatunk. Hatalmas bolygókat, a legjobb sci-fi hagyományát idéző helyszíneket és pompás effekteket remélünk látni, de azért bízunk benne, hogy a külcsín mellett a Bungie szakemberei a legklasszikusabb Destiny-játékmenet újragondolt és tökélyre csiszolt verzióját sem felejtik majd el. A Destiny 2 ősszel, egész pontosan szeptember 8-án jelenik meg mindhárom platformra.

2. Days Gone

A tavalyi E3-as rendezvényen bemutatkozó Days Gone az esemény egyik nagy meglepetése volt. A PlayStation 4 konzolokon exkluzivitást élvező poszt-apokaliptikus játék története Deacon St. John, egy marcona fejvadász utazását kíséri végig, aki motorja hátán járja be bukott civilizációnk lassan porladó maradványát. A történet jó részét vélhetően motorunk nyergében fogjuk tölteni, ami egyaránt szolgál mozgó raktárunkként, illetve utazásunk eszközeként, de akkor is remekül fog jönni, amikor a húsunkra éhes fertőzöttek hömpölygő árja a nyomunkban lohol. A játék az ígéretek szerint még idén megjelenik, pláne, hogy a leginkább várt zombis játékok listájára is felkerült nálunk.

1. Red Dead Redemption 2

Keveset tudni még a Rockstar Games nyílt világú western kalandjának folytatásáról, de készültének puszta ténye elég ahhoz, hogy minden rajongót, köztük engem is, izgatott fészkelődésre késztessen. Már csupán az a gondolat, miszerint a fejlesztők az elképesztő Grand Theft Auto 5 tapasztalatával felvértezve vágtak neki a játék készítésének, a legizgalmasabb képeket édesgeti fantáziánk előcsarnokába. Több karakteres kaland és egy RDR Online? Közös postakocsirablás? Dél idei leszámolások? Vágták a végtelen prérin át? Bandaháborúk? Bölényvadászat? Naná, hogy készen állunk rá.

Ami a történetet illeti, csak találgathatunk, hogy vajon előzményről, folytatásról, vagy egy teljesen független sztoriról lesz-e szó, de bárhogy is legyen, nagyot biztosan nem fogunk csalódni. Legalábbis a meseszép előzetes bizsergetően vadnyugati hangulatot sejtet.

1. Cyberpunk 2077

Nem tudtunk dönteni az első helyezett kiléte felől, inkább megosztottuk a trónt, mert a CD Projekt RED újabb nagy dobását legalább annyira várjuk, mint a Rockstar vadnyugat kalandját. A lengyel csapat alkotásáról ugyancsak kevés konkrétumot tudunk eddig, de az biztos, hogy a különböző transzplantációkkal felturbózott embereke által lakott Night City városát élvezet lesz felfedezni, akár földi, akár légi járművekkel indulunk majd. A REDengine 3-mal készülő program az ígéretek szerint monumentálisabb lesz, mint a The Witcher 3, ráadásul nem csak erős egyjátékos sztorit kapunk, hanem multiplayer részleget is. Kell ennél több? Mondjuk egy megjelenési dátum nem lenne rossz, de ezt egyelőre homály fedi sajnos.

Megannyi kalandos utazásnak nézünk elébe az elkövetkezendő hónapokban (években?), csak győzzük idővel a számtalan hatalmas világ csodáit. Ha szeretnétek még többet hallani kedvenc játékaidról, maradjatok velünk itt, az IGN-en.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?