Vajon új vagy használt autót érdemes vásárolni manapság?


Nem régiben késztettem egy videót az első autómról, arról a problémáról hogyan sikerült megszerezni, milyen problémái vannak, ezzel picit árnyalva magát, a használtautó piacát is. Viszont fel merül az emberben ilyenkor a kérdés kell ez e nekem? Inkább bele megyek egy 7 éves konstrukcióba, fizetek havi 40-50 ezret egy autóért, és akkor minden oké lesz nem?

Nyilván az új autónak meg vannak a maga előnyei mint:

Ismert előélet, minimális fenntartási költségek egy használtautóhoz képest, és persze garancia, ami a főbb elemekre, amik általában súlyos összegekbe kerülnek, védelmet nyújt. De meg van a hátránya is, és most tekintsünk el attól, hogy valósznűleg összeszorul a szíved, ha ki gurulsz az a szalonból az új autóddal,és már 400 ezer forinttal kevesebbet ér, mint mikor meg vetted, meg attól, hogy ha beléd jön egy barom már egy millióval kevesebbet ér. Nézzük meg azt az ideális esetet, ami majdhogynem lehetetlen Magyarországon, hogy a 7 év alatt egyetlen egy kocanásod, sérülésed nem lesz. A helyzet az hogy a károsanyag kibocsájtási normáknak, az autó gyártóknak meg kell felelnie, különben tetemes bűntetést fizethetnek az eu felé. És ezt az eu már jó régen ki kötötte, de valahogy az autó gyártók ezt nem vették időben figyelembe, most hogy már anyagi vonzata is van dolognak, elkezdtek veszetmód gondolkozni azon, hogyan lehetne lejebb vinni a CO2 kibocsájtást, amit jelenleg 3 fajta módon próbálnak megoldani.

Downsizing

  1. Alibi hibridek: A köznyelvben Mild hybridként el híresült kategóriára jellemző, hogy elektromos módban max 50km tudnak el menni, aztán bekapcsol a benzin motor, és fékezésekkel, az elektromos motort feltöltődik árammal. Ezekhez társul egy lepke fingyyni, benzinmotor, baszott nagy turbóval, hogy biztosan kevsebb legyen az élettartama a motornak
  2. Benzin motor, nincs benne elektromotor, de 1.0 literes akkora turbóval mint a magyar államadósság. Jellemzően ezzeknek a vezérlőmű láncát éptik bele úgy a motorba, hogy ember legyen a talpán aki ki tudja szerelni. De semmi baj, mert a vezérlőmű lánc „motor élettartam garanciás”. De mennyi az az élettartam? 230-260 ezer km. Furcsa hogy egy Octavia I el tud menni 500.0000kmt egy motorral, rendszeres karbantartás mellett, az új már nem fog.
  3. Plug in hybrid: Iszonyat drága egy átlag ember számára, az átlag magyar fizetés (nem az amit a KSH közöl, hanem ami tényleg átlag) 200E forint körül van, ami azt jelenti hogy ezeknek az embereknek, nagyon max 5 milliójuk van autót vásárolni, 5 millióért nem tudok plug in hybridről, vagy olyan kis aksival van, hogy nincs is értelme meg vásárolni.
  4. Megint ugyan ott vagyunk, iszonyat drága, az átlag ember számára nem meg fizethető. Marad az újak közül, ami normális hely kínálattal rendelkezik, egy Octavia ami alapvetően benzines (van belőle hybrid is, de az tuti nem 6 milla), meg a Suzuki Vitara, utóbbinál a Hybrid hajtás igen csak meg kérdőjelezhető.

És mi lesz azzal a sok autóval, aminek a motorja időközben tönkre megy a Downsizeing miatt?

Hulladék, rengeteg hulladék!

Akkor végső soron hogyan segtünk a földünknek?

Az akupakkok el használódásáról még nem is beszéltem, a legtöbb ilyen autót használó ember nem hiszem hogy a megfelelő helyre dobná az elhasznált akupakkokat.

Megoldás?

Vissza az egész amíg nincs normális elektromos megoldás, ami már ki van fejlesztve. Vissza a 4 henges szívó motorokat, turbó nélkül 122 ló erővel, és ha kifejlődött az elektromos autó, akkor pedig vissza vonni a benzin motorkat, és normális áron, nagy hatótávú elektromos autókat, nagy állami támogatással állítsunk forgalomba. Félre ne értsetek, értem hogy az elektromos autó a jövő, de amíg kifejlesztik, nem lehetne hogy ne a kisemebrek szívják meg?

Kevébé idealizált megoldás, mondjuk most?

Vegyél egy 4 hengeres szívó benzines vagy rosszabb esetben 3 hengeres szívó benzines használt autót, 200 ezer km környékén (Skoda Octavia I pl), újítsd fel a motort mosolyogj, mert az átlag szervizelésen kívűl, a kocsid el megy 500 ezer km-t, utána ha tönkre megy úgy 5 év után, veszel egy másikat 500 ezer forintért.


Vélemény, hozzászólás?