Vince Zampella: a Call of Duty-val az EA-nek akartunk beinteni


A jelenleg a Titanfall 2 utolsó simításain dolgozó Respawn Entertainment társalapítója, Vince Zampella szokásához híven nem kertelt az IGN-nek adott interjújában, és elárulta, hogy nem volt mindig felhőtlen a kapcsolata a játékot kiadó EA-vel. Hogy mást ne mondjunk, napjaink egyik legjövedelmezőbb FPS-franchise-át, a Call of Duty-szériát is részben a kiadóval való kiszúrás jegyében alkották meg.

Merthogy Zampella és régi gárdája, a 2015 Games készítette az EA megrendelésére a komoly sikereket elérő Medal of Honor: Allied Assaultot. Ezek után a kiadó szerette volna saját berkein belül tudni a csapatot, ami a fejlesztőgárda 22 tagjának, példának okáért Vince Zampellának, Grant Colliernek és Jason Westnek sem tetszett, és amikor az EA megpróbálta erőszakosan kényszeríteni a beolvadásra a brigádot, akkor ők leléptek, hogy megalkossák a videojáték-ipar anyagilag egyik legsikeresebb FPS-szériáját, a Call of Duty-t.

“Eredetileg úgy volt, hogy az Infinity Ward 2002-es megalapítását követően az EA-nek fogunk dolgozni egy Medal of Honor-epizódon, már szerződésünk is volt rá. Az Allied Assault azonban olyan jól fogyott, hogy az EA megpróbált minket arra kényszeríteni, hogy legyünk a cég része. Mi pedig nem akartuk ezt.” – emlékezett vissza Zampella.

A szakember elmondása szerint, amikor a kiadóóriás megpróbált keménykedni velük szemben, akkor úgy döntöttek, hogy máshol keresnek munkát, így az Infinity Ward elfogadta az Activision ajánlatát egy a Medal of Honor riválisának számító FPS, a Call of Duty elkészítésére. Ahogy Zampella fogalmazott, “egy kicsit az is benne volt a dologban, hogy kicses**enek az EA-vel”.

“Amikor megpróbáltak keménykedni, elhatároztuk, hogy nem leszünk az EA része. Csapatként döntöttünk erről. Felmondtunk és átmentünk az Activisionhöz, és igen: a Call of Duty elkészítése egy kicsit visszavágás volt ilyen szempontból.” – mesélte Zampella.

Kissé ironikus, hogy pár évvel később Zampelláék hasonló helyzetben találták magukat a Activisionnel, ami nem meglepő módon ugyanígy végződött. A szakember néhány társával egyetemben kilépett az Infinity Ward kötelékéből, hogy megalapítsa a Respawn Entertainmentet (ami egyébként közvetve a Fog of War című, vietnami háborúban játszódó rendhagyó Call of Duty-epizód elkaszálásához vezetett), akikkel most újfent az EA-nek dolgoznak a Titanfall-sorozaton.

Hogy mennyire okos dolog jelenlegi kenyéradójukat ekézni, az kérdéses, de hát Zampelle mindig is arról volt híres, hogy ami a szívén, az a száján. A Call of Duty: Modern Warfare felújított változatát készítő Raven Software csapatához például egyetlen jó tanácsot intézett: „Ne csesszétek el.”

A Titanfall 2 egyébiránt október 28-án jelenik meg PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re.

Még több erről…


Vélemény, hozzászólás?